Βακτηριδια μοναδικα αποικίζουν το έντερο, λίγο μετά τη γέννηση ,και παράγουν σεροτονίνη
για να εκπαιδεύσουν τα ανοσοποιητικα κύτταρα του του εντέρου.
Οι ερευνητές της
Weill Cornell Medicine
ανεκάλυψαν ότι μοναδικά Βακτηριδια αποικίζουν το έντερο λίγο μετά τη γέννηση και παράγουν σεροτονίνη για να εκπαιδεύσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του εντέρου.
Αυτό αποτρέπει τις αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα και τα ίδια τα Βακτηριδια κατά την πρώιμη ανάπτυξη.
Η προκλινική μελέτη , στο Science Immunology στις 15 Μαρτίου, έδειξε ότι τα Βακτηριδια που είναι άφθονα στα έντερα των νεογνών παράγουν σεροτονίνη, η οποία προάγει την ανάπτυξη των ανοσοκυττάρων που ονομάζονται
Τ-ρυθμιστικά κύτταρα ή Tregs.
Αυτά τα κύτταρα καταστέλλουν τις ακατάλληλες ανοσολογικές αποκρίσεις για να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών και επικίνδυνων αλλεργικών αντιδράσεων σε αβλαβή τρόφιμα ή ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου.
Το έντερο είναι
ο δεύτερος ανθρώπινος εγκέφαλος, καθώς παράγει πάνω από το 90 τοις εκατό των νευροδιαβιβαστών στο ανθρώπινο σώμα.
Ενώ οι νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη είναι περισσότερο γνωστοί για τους ρόλους τους στην υγεία του εγκεφάλου, οι υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών βρίσκονται σ όλο το ανθρώπινο σώμα,
Τα Βακτηριδια του εντέρου στα μωρά παρέχουν ένα χέρι βοήθειας
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το έντερο του νεογνού ποντικού είχε πολύ υψηλότερα επίπεδα νευρο διαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, από το έντερο των ενηλίκων.
Μέχρι στιγμής, σχεδόν όλες οι μελέτες των νευροδιαβιβαστών του εντέρου πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικα ζώα ή ανθρώπους, όπου ένας συγκεκριμένος τύπος κυττάρου του εντέρου που ονομάζεται εντερο χρωμαφίνη παράγει νευροδιαβιβαστές,
Ωστόσο, ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει στο νεογέννητο έντερο όπου το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης παράγεται από Βακτηριδια που είναι πιο άφθονα στο νεογνικό έντερο.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και σε μωρά μέσω μιας βιοτράπεζας ανθρωπίνων κοπράνων που δημιούργησε το εργαστήριο Zeng σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Γυναικών και Νεογέννητων Αλεξάνδρα Κοέν της Νέας Υόρκης-Presbyterian.
Αυτά τα δείγματα ελήφθησαν με τη γονική συναίνεση και ταυτοποιήθηκαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι πριν το νεογνικό έντερο είναι αρκετά ώριμο για να δημιουργήσει τους δικούς του νευροδιαβιβαστές, μοναδικά Βακτηριδια του εντέρου μπορεί να παρέχουν νευροδιαβιβαστές που χρειάζονται για κρίσιμες βιολογικές λειτουργίες κατά την πρώιμη ανάπτυξη.
Βρήκαμε ότι τα Βακτηριδια του εντέρου σε νεαρά ποντίκια όχι μόνο παράγουν άμεσα σεροτονίνη, αλλά μειώνουν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται μονοαμινοξειδάση που φυσιολογικά διασπά τη σεροτονίνη, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα σεροτονίνης του εντέρου υψηλά
Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης μετατοπίζουν την ισορροπία των ανοσοκυττάρων αυξάνοντας τον αριθμό των Tregs, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος και της επίθεσης στα Βακτηριδια του εντέρου ή στα τροφικά αντιγόνα.
Το νεογνικό έντερο χρειάζεται αυτά τα Βακτηριδια που παράγουν σεροτονίνη για να κρατήσει υπό έλεγχο το ανοσοποιητικό σύστημα
Το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά αργότερα στη ζωή
Ο Δρ Zeng σημείωσε ότι αυτή η εργασία υπογραμμίζει τη σημασία της ύπαρξης των σωστών τύπων ωφέλιμων Βακτηριδιων αμέσως μετά τη γέννηση.
Τα μωρά στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν καλύτερη πρόσβαση σε αντιβιοτικά, λιγότερη έκθεση σε διάφορα μικρόβια στο καθαρό περιβάλλον τους και
δυνητικά ανθυγιεινές δίαιτες που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την αφθονία των Βακτηριδιων που παράγουν σεροτονίνη στα έντερά τους.
Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μωρά μπορεί να έχουν λιγότερα Tregs και να αναπτύξουν ανοσολογικές αντιδράσεις στα δικά τους Βακτηριδια του εντέρου ή αλλεργίες στα τρόφιμα.
Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που οι τροφικές αλλεργίες γίνονται όλο και πιο συχνές στα παιδιά, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Εάν εκπαιδευτεί σωστά, το ανοσο σύστημα των μωρών θα αναγνωρίσει ότι πράγματα όπως τα φιστίκια και τα αυγά είναι εντάξει και δεν χρειάζεται να τους επιτεθεί, είπε.
Αυτό μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών - όταν το ανοσο σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του ίδιου του σώματος - αργότερα στη ζωή.
Η ομάδα σκοπεύει στη συνέχεια να εξετάσει Βακτηριδια σε δείγματα κοπράνων βρεφών για να μετρήσει την παραγωγή σεροτονίνης, άλλων νευροδιαβιβαστών και μορίων που μπορεί να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος για την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, όπως αλλεργίες, λοιμώξεις και καρκίνο.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς εκπαιδεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής, αλλά αυτό δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε νεογέννητα και παιδιά.
Περαιτέρω μελέτες αυτών των αναπτυξιακών περιόδων ελπίζουμε να μας οδηγήσουν σε προσεγγίσεις μετριασμού για τη μείωση του κινδύνου φλεγμονωδών ασθενειών όπως οι τροφικές αλλεργίες και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αργότερα στη ζωή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου