Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ..ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

 









Υπαρχει μια σύνθετη σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου, 

των αντιδράσεων στο στρες και 

των κιρκάδιων ρυθμών. 

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο 

Cell Metabolism 

δείχνει ότι η εξάντληση των βακτηριδιων του εντέρου 

μεταβάλλει τα επίπεδα ορμονών του στρες και την έκφραση γονιδίων στον εγκέφαλο, 

τονίζοντας συγκεκριμένα τον χρόνο και τα μοτίβα του κιρκάδιου ρολογιού.

Η επίδραση του άξονα εντέρου-εγκεφάλου στην υγεία

Το πολύπλοκο δίκτυο μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, γνωστό ως μικροβίωμα του εντέρου, έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία μας που ξεπερνούν πολύ την πέψη. 





https://kosmaser7.blogspot.com/2024/07/blog-post_14.html



Αυτή η κοινότητα τρισεκατομμυρίων βακτηριδιων , μυκήτων και άλλων μικροβίων έχει σημαντικο ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στις μεταβολικές διεργασίες και 

στη ρύθμιση της διάθεσης.

 

Ένας τρόπος με τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου ασκεί την επιρροή του είναι 

μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ενός περίπλοκου δικτύου επικοινωνίας που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο. 

Μέσω αυτής της οδού, τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να στείλουν σήματα που επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 

και τις νοητικές διεργασίες, υπογραμμίζοντας τη βαθιά σύνδεση μεταξύ του πεπτικού και του νευρικού μας συστήματος. 

Αυτό το δίκτυο έχει εμπλακεί σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως 

το άγχος και η κατάθλιψη .


Προηγούμενη έρευνα έχει επισημάνει τη σύνδεση μεταξύ του 

άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) και 

του μικροβιώματος του εντέρου, υποδεικνύοντας ότι η μικροβιακή σύνθεση μπορεί να επηρεάσει την απόκριση του σώματος στο στρες.







Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο άξονας HPA είναι επίσης συνυφασμένος με τον κιρκάδιο ρυθμό - το εσωτερικό 24ωρο ρολόι του σώματος, το οποίο ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου, την απελευθέρωση ορμονών και άλλες ζωτικές λειτουργίες.

 






Αν και προηγούμενη έρευνα είχε δείξει τη σχέση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου, τις αντιδράσεις στο στρες και τους κιρκάδιους ρυθμούς, αυτές οι μελέτες έχουν εξετάσει ως επί το πλείστον κάθε επίδραση ξεχωριστά – αφήνοντας ασαφές πώς λειτουργούν αυτές οι αλληλεπιδράσεις μαζί.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου ρυθμίζει την απόκριση στο στρες μέσω του κιρκάδιου ρολογιού

Η ομάδα χρησιμοποίησε μεταγονιδιωματική αλληλουχία για να αναλύσει τις καθημερινές αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου σε φυσιολογικά ποντίκια (μάρτυρες) και δύο τύπους ποντικών με εξάντληση μικροχλωρίδας: που έλαβαν αντιβιοτικά και χωρίς μικρόβια. 


Εξέτασαν επίσης πώς αυτές οι αλλαγές επηρέασαν τους ρυθμούς της κορτικοστερόνης, μιας ορμόνης του στρες, και τη δραστηριότητα των κιρκάδιων γονιδίων σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, εξέτασαν πώς η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρέασε τον χρόνο και τα πρότυπα έκφρασης γονιδίων που σχετίζονται με το στρες.

 

Η εξάντληση της μικροχλωρίδας του εντέρου, είτε μέσω αντιβιοτικών είτε σε ποντίκια χωρίς μικρόβια, είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα κορτικοστερόνης και αλλοιωμένα πρότυπα στον άξονα HPA. 

Οι δοκιμές γονιδιακής έκφρασης έδειξαν ότι η ρυθμική έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με το στρες σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου - όπως ο υποθάλαμος, η υπόφυση και τα επινεφρίδια - διαταράχθηκε σε ποντίκια με εξάντληση μικροβίων.

 

Η μικροβιακή εξάντληση είχε επίσης ως αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες που διατηρούν ανέπαφο 

τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό

ένα προστατευτικό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και κυττάρων που διαχωρίζει τον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος, 

για να χάσουν τα κανονικά πρότυπα έκφρασής τους. 

Αυτό μπορεί να κάνει το φράγμα να γίνει πιο διαπερατό, καθιστώντας ευκολότερο τα σήματα από τα μικρόβια του εντέρου να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

 

Τα ποντίκια παρουσίασαν επίσης διαταραγμένα πρότυπα συμπεριφοράς. 

Ενώ τα ποντίκια ελέγχου εμφάνισαν μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια του στρες, τα ποντίκια με εξάντληση μικροβίων δεν εμφάνισαν την ίδια συμπεριφορά.

 

Η μελέτη ανέδειξε επίσης ορισμένα βακτηριδια του εντέρου, όπως 

το Limosilactobacillus reuteri ( L. reuteri )

ως σημαντικούς παράγοντες στην απόκριση του σώματος στο στρες που ρυθμίζεται από τους κιρκάδιους ρυθμούς. 

Το L. reuteri φαίνεται να επηρεάζει την έκκριση ορμονών του στρες, συνδέοντας τις φυσικές καθημερινές διακυμάνσεις των μικροβίων του εντέρου με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες.

Σχεδιασμός θεραπειών με βάση τα μικροβιακά

Το μικροβίωμα του εντέρου δεν ρυθμίζει απλώς την πέψη και το μεταβολισμό. 

παίζει κρίσιμο ρόλο στο πώς αντιδρούμε στο στρες 

και αυτή η ρύθμιση ακολουθεί έναν ακριβή κιρκάδιο ρυθμό. 

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς μικροβιώματος, ιδιαίτερα για όσους ζουν στο σημερινό αγχωτικό και γρήγορο περιβάλλον, δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Δρ. John Cryan , πρόεδρος και καθηγητής ανατομίας στο University College Cork.

 

Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς μέσω του ακανόνιστου ύπνου, του υψηλού στρες και της ανθυγιεινής διατροφής, αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στην υποστήριξη της φυσικής ρύθμισης του στρες του σώματος – και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές όπως τα ψυχοβιοτικά.

Η  η διερεύνηση αυτής της σχέσης μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και των κιρκάδιων ρυθμών θα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη θεραπειών με βάση τη μικροχλωρίδα για τις διαταραχές που σχετίζονται με το στρες στο μέλλον

 

Η δυνατότητα βελτίωσης της ψυχικής υγείας μέσω παρεμβάσεων που βασίζονται στο μικροβίωμα είναι πολύ πραγματική και αυτή η μελέτη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο







 

Παραπομπή: Tofani GSS, Leigh SJ, Gheorghe CE, et al. Η μικροχλωρίδα του εντέρου ρυθμίζει την απόκριση στο στρες μέσω του κιρκάδιου συστήματος. Cell Metab . 2024. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ..ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ..

  Συμφωνα με  την προβλέψιμη γήρανση του πληθυσμού, ο καρκίνος του προστάτη θα αυξηθει σημαντικά τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως, οπως αναφερετ...