Ο Γιοσινόρι Οσούμι κέρδισε το
βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2016 για
τις ανακαλύψεις του στους
μηχανισμούς της αυτοφαγίας.
Η αυτοφαγία συμβαίνει στα υπο-κυτταρικά οργανίδια, τα οποία καταστρέφονται και ξαναχτίζονται με νέα που τα αντικαθιστούν.
Παλιές κυτταρικές μεμβράνες, οργανίδια και άλλα κυτταρικά υπολείμματα αφαιρούνται με την αποστολή τους στα λυσοσώματα, εξειδικευμένα οργανίδια που περιέχουν ένζυμα για την αποικοδόμηση πρωτεϊνών.
Η αυτοφαγία, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1962
Τι ενεργοποιεί την αυτοφαγία;
Στη στέρηση θρεπτικών συστατικών. μειώνεται η ινσουλίνη και ανεβαίνει η γλυκαγόνη και το αντίστροφο.
Όταν τρώμε, η ινσουλίνη ανεβαίνει και η γλυκαγόνη κατεβαίνει.
Όταν δεν τρώμε στη νηστεία, η ινσουλίνη πέφτει και η γλυκαγόνη ανεβαίνει.
Αυτή η αύξηση της γλυκαγόνης διεγείρει τη διαδικασία της αυτοφαγίας.
Η νηστεία (ασιτία), λόγω αύξησης της γλυκαγόνης, δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στην αυτοφαγία.
Η αυτοφαγία είναι μορφή κυτταρικού καθαρισμού. Το σώμα αναγνωρίζει παλιό και υποβαθμισμένο κυτταρικό εξοπλισμό και τον καταστρέφει.
Η συσσώρευση αυτών σκουπιδιών ευθύνεται για τη γήρανση.
Η νηστεία (ασιτία) εκτός από το να ενεργοποιεί την αυτοφαγία διεγείρει την Αυξητική ορμόνη, η οποία έχει αντιγηραντική δράση.
Επομένως, η ασιτία μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης, απαλλάσσοντας το σώμα από κυτταρικά σκουπίδια .
Μια άκρως ελεγχόμενη διαδικασία
Η αυτοφαγία είναι μια πολύ καλά ρυθμισμένη διαδικασία. Αν γινόταν ανεξέλεγκτα θα ήταν καταστροφική, Συσσώρευση άχρηστων πρωτεϊνών παρατηρούνται στο Alzheimer και τον καρκίνο.
Στο Alzheimer εχουμε συσσώρευση ελαττωματικών πρωτεϊνών που κολλάνε κάποια συστήματα στον εγκέφαλο.
Τι σταματά την αυτοφαγία;
Η τροφή και ιδιαίτερα οι υδατάνθρακες, αλλά και οι υπερβολικές πρωτεΐνες, επειδή αυξάνεται η ινσουλίνη και μειώνεται η γλυκαγόνη απενεργοποιώντας τη διαδικασία αυτο-καθαρισμού.
Ακόμη και μια μικρή ποσότητα λευκίνης (αμινοξύ) μπορεί να σταματήσει την αυτοφαγία.
Η αυτοφαγία απαιτεί ασιτία και όχι απλά περιορισμό θερμίδων.
Αλλα και η υπερβολική αυτοφαγία οδηγεί σε γήρανση και ασθένειες.
Η ισορροπία είναι απαραίτητη, Ακολουθούμε τον φυσικό κύκλο της ζωής : καλό φαγητό και ασιτία ενδιάμεσα.
Η ζωή έχει να κάνει πάντα με την ισορροπία.
Μέσω της αυτοφαγίας το κύτταρο αποικοδομεί τα συστατικά του: πρωτεϊνες, λιπίδια και λοιπα μακρομόριά....και κατεστραμμένα ή περιττά υποκυτταρικά οργανίδια.
Η αυτοφαγία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς αντιγήρανσης, επειδή εξασφαλίζει την ανακύκλωση και συνεπώς την ανανέωση των συστατικών του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων και των μιτοχονδριων.
Έχει παρατηρηθεί ότι παρεμβάσεις που ενισχύουν την αυτοφαγία, μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα των σχετιζόμενων με την ηλικία ασθενειών και να βελτιώσουν την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής.
Οι παρεμβάσεις αυτές είναι διατροφικές νηστεία ή μείωση πρόσληψης θερμίδων, και συνεχες περπατημα, σταθερα καθε μερα την ιδια ωρα .
Πειραματισμοι οι με το νηματώδη σκώληκα Caenorhabditis elegans και το ποντίκι Mus musculus, έδειξαν ότι η χορήγηση ασπιρίνης ουσιαστικά μιμείται τα ευεργετικά αποτελέσματα της περιορισμένης πρόσληψης θερμίδων, χωρίς όμως να προκαλεί υποσιτισμό.
Αυτό επιτυγχάνεται, επειδή η ασπιρίνη έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της ακετυλίωσης των πρωτεϊνών του κυττάρου που προκαλούνται από συγκεκριμένα ένζυμα..οπως..την..ακετυλο τρανσφεράση.EP300,ενεργοποιώντας έτσι την αυτοφαγία.
Τα νέα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η ασπιρίνη ενεργοποιεί επίσης ένα ειδικό τύπο αυτοφαγίας, την καρδιο-προστατευτική μιτοφαγία, μέσω της οποίας απομακρύνονται επιλεκτικά τα μη λειτουργικά μιτοχόνδρια και αποφεύγεται το οξειδωτικό στρες.
Τα ευρήματά αφενός συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δράσης της ασπιρίνης και αφετέρου αναδεικνύουν ένα νέο προστατευτικό μηχανισμό ενάντια στη γήρανση και στις σχετικές παθολογικές καταστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου