Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ ..ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΜΑΜΙ

 





Posted on  

 

 






Οι κουβέντες μας είναι πάντα, υπαρξιακού,και

¨ορθόδοξα θεραπευτικού¨ χαρακτήρα











Δυο λογια για το γλουταμικό οξύ. 

Κατι που μπορεί να μας σκοτώσει αν δεν μπορεσουμε  να διαχειριστούμε το πάθος της λαιμαργίας αλλά κυρίως της αγάπης μας για περίεργα και πολύπλοκα εδέσματα  κυρίως της άπω Ανατολής, που εκ των πραγμάτων είναι πλημμυρισμένα απο ο υ μ ά μ ι  που  δεν το ξερετε, ίσως με το πατρικό του όνομα.

Ενα  περίεργο¨δηλητήριο¨κοινο στην Απω Ανατολή.

Η γλώσσα μας  έχει υποδοχείς  για το L-γλουταμινικό που είναι και η ουσία που προκαλεί τη γεύση  ουμάμι

Το ουμάμι αφήνει μια ήπια αλλά παραμένουσα

αίσθηση, που είναι δύσκολο να περιγραφεί.

Η αίσθηση της απόλυτης ηδονής . 

Προκαλεί έκκριση σάλιου και μια αίσθηση απαλότητας στη γλώσσα ερεθίζοντας το λαιμό, τον ουρανίσκο και το πίσω μέρος του στόματος.

Ολόκληρη η πλανεύτρα αίσθηση της ηδονής της γεύσης. Από μόνο του το ουμάμι δεν προκαλεί ευχαρίστηση αλλά κάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών ευχάριστες, ειδικά υπό την παρουσία ενός ταιριαστού αρώματος.

Η κορυφαία γεύση ουμάμι ,εξαρτάται επίσης από την ποσότητα αλατιού. Ακόμα και τα ανάλατα φαγητά, μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική γεύση, με την κατάλληλη ποσότητα ουμάμι.

Πολλές τροφές,απίστευτα πολλές, που μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά είναι πλούσιες σε ουμάμι. Εξ άλλου Φυσικό γλουταμικό οξύ μπορεί να βρεθεί στα κρέατα και τα λαχανικά.

Έτσι το ουμάμι είναι κοινό στα ψάρια, τα όστρακα το χοιρομέρι, τα λαχανικά για παράδειγμα στα μανιτάρια, τις ώριμες τομάτες, το κινέζικο λάχανο, το σπανάκι, το σέλινο κλπ- το πράσινο τσάι και τα προϊόντα  ζύμωσης  και  ωρίμανσης  όπως τα πάσης φύσεως, ποιοτητος και ωρίμανσης τυρια  

Σκεφθείτε πόσες φορές δεν συλλάβατε τον εαυτό σας να μην  μπορεί να σταματήσει να τρωει παρμεζάνα ή φέτα ή το απαλό  Brie. 









Η πρώτη επαφή του ανθρώπου με το ουμάμι είναι το μητρικο γάλα κατά το θηλασμό Κι αυτό τον χαρακτηριζει σ όλη του τη ζωή.




https://kosmaser.wordpress.com/2013/04/19/


Ας γίνουμε προσεκτικότεροι στην πρόληψη.

Τώρα πλέον με την ανάπτυξη της πληροφορικής μπορούμε να έχουμε λεπτομερή ενημερωση .

Ας ψάξουμε, και ας ενημερωθούμε πριν κάνουμε οτιδήποτε.Θα γλυτώσουμε απο ταλαιπωρίες .

Εξ άλλου, μια και έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων, να είμαστε προσεκτικοί  η παρουσία γλουταμινικού , με οποιαδήποτε μορφή  ¨γευστικό¨ ενισχυτικό  γεύσης, κλπ. μας αφηνει  αδιαφορους .








Πάμε να φάμε τώρα το μελίχλωρο χταποδάκι που μας ετοίμασε ο Βαγγελάκης.

Ρε Βαγγελάκη , πώς σου φάνηκε η κουβέντα μας;

Ζατρούλη μου, όλα οσα είπες καλά κι άγια, μα δεν μ ενδιαφέρουν ¨πράμα¨. Εγώ απ όλα αυτά, κατάλαβα οτι πρέπει να έχω πάντα μαζί μου ασπιρίνες, κι αυτές τις έχω,οπως κι ένα φλασκί με τσικουδιά. Γειά σου τωρα ζα.. δοκίμασε το χταπόδι να το μου πείς.








Τρώμε με εξυπνάδα, κι οχι σαβουριαστα με οδηγό τη γεύση και την ποσότητα.

Πίνουμε νερό καθαρό και ιχθυέλαιο και ξεχνάμε τους μπαμπούλες.

Α ναι και πάντα μαζί μας, στο συρτάρι μας, στο

 αυτοκίνητο, στο εξοχικό, στη θαλασσα στο βουνό

 ενα κουτί με ασπιρίνες, μη φοβασθε δεν ληγουν

 ποτε.













ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΑΤΙ..ΠΟΛΥΤΙΜΟ ..ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

  Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.  Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμ...