Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ











Η κληρονομικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, του οποίου η επιρροή παραμένει αμετάβλητη κατά ένα μεγάλο βαθμό. 

Τα γονιδια μας,επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του ανοσου συστήματος. 

Ωστόσο, εκτός από τα γονίδια, ο τρόπος ζωής οπως και το περιβαλλον  μας αποτελουν τους κυριότερους παράγοντες ρυθμισης του ανοσοποιητικού, οπως και το πόσο λειτουργικη θα  είναι η άμυνα μας. 

Οι παράγοντες περιβαλλον και ο τρόπος ζωής για ενίσχυση του ανοσου περιλαμβάνουν:

Διακοπή  καπνίσματος. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με παρατεταμένη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, καθώς και μειωμένη ανοσολογική απόκριση 

Ένταξη καθημερινου περπατηματος 

 Η καθιστική ζωή έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα νόσησης. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη μελέτη, μόλις 8 εβδομάδες υιοθέτησης  γρήγορου περπατηματος, για 30-40 λεπτά, 5 μέρες την εβδομάδα, 

μείωσε δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.


Ύπνος

Η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες ή κακής ποιότητας ύπνος) 

έχει συσχετιστεί με εξασθένιση του ανοσοποιητικού και μειωμένη ανοσολογική απόκριση.

Μειωμένη έκθεση σε ρύπους.  

Η συνεχόμενη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση  είναι αναπόφευκτη, ιδίως σε άτομα που ζουν σε μεγαλουπόλεις. 

Φροντίδα ψυχικής υγείας

Νους υγιής εν σώματι υγιή.

Η συναισθηματική και ψυχική υγεία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική υγεία, καθώς ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το υπόλοιπο σώμα. Και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αυξημένη πιθανότητα νόσησης σε άτομα με ψυχικές ασθένειες, όπως διπολική διαταραχή και κατάθλιψη.  

Διατροφικές συνήθειες & λήψη συμπληρωμάτων.


Οι διατροφικές μας συνήθειες, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, 

Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά

Επιλέγουμε καλής ποιότητας λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση φλεγμονής και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. 

Μαγειρευουμε με ελαιόλαδο, τρωμε ξηρούς καρπούς και 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι.

Κοβουμε, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμα προϊόντα εμπορίου, υψηλά σε ζάχαρη και αλάτι – πατατάκια, μπισκότα, κέικ, ντόνατς - των οποίων η κατανάλωση έχει συσχετιστεί με εξασθένιση του ανοσοποιητικού. 

Δεν παραλείπουμε  μια πρωτεΐνη στα κυρίως γεύματα μας, καθώς η παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού και των αντισωμάτων απαιτεί την παρουσία πρωτεΐνης. 

Πολύ καλές πηγές είναι  το ψάρι, τα θαλασσινά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια,καθώς και τα συμπληρώματα πρωτεΐνης από ορό γάλακτος,ή χορτοφαγικές πηγές.



Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως το παραδοσιακό γιαούρτι, το τουρσί και πρεβιοτικά, όπως η μπανάνα, το μήλο, το κρεμμύδι . Όπως είπαμε , το μικροβίωμα είναι το κρυφό όργανο του ανοσου. 

Μιας καλής ποιότητας διατροφή, πλούσια σε πρεβιοτικά  και προβιοτικά φιλικα βακτηριδια συμβάλλει στην περαιτέρω θωράκιση του ανοσοποιητικού μας, δημιουργώντας μια δυνατη αμυνα.

Οι παραπάνω αλλαγές του τρόπου ζωής αποτελούν τη βάση, προκειμένου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Υπάρχουν, ωστόσο, συμπληρώματα που μπορούμε να εντάξουμε, ώστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;Βιταμίνη C

Η πρωταγωνίστρια του ανοσοποιητικού βιταμίνη C με την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση

Πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 11.000 άτομα, σημείωσε μειωμένη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά, με λήψη 1000-2000mg βιταμίνης C.

Βιταμίνη D

Η δράση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς φαίνεται από πλήθος μελετών πως άτομα με έλλειψη βιταμίνης D έχουν αυξημένες πιθανότητες νόσησης. 

Ακόμη, η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένη σοβαρότητα συμπτωμάτων του Covid-19. 

Μην ξεχνάμε πως σχεδόν το 65% των Ελλήνων εμφανίζει έλλειψη ετησίως, με το συμπλήρωμα να είναι τις περισσότερες φορές μονόδρομος.

Ψευδάργυρος

Ένα από τα πιο άφθονα και σημαντικά μέταλλα του οργανισμού μας με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. 

Ανασκόπηση που μελέτησε 575 άτομα με κοινό κρυολόγημα κατέδειξε πως η λήψη 75mg ψευδαργύρου μείωσε τη διάρκεια νόσησης κατά 33%.

Ακόμη, η επάρκεια βιταμινών όπως  

το σύμπλεγμα Β, η βιταμίνη Α & η βιταμίνη Ε, καθώς και μετάλλων, σίδηρος,  χαλκός και το σελήνιο  είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού και σε περίπτωση έλλειψης, η ισορροπημένη και πλούσια σε ποικιλία διατροφή, σε συνδυασμό με τη λήψη του κατάλληλου συμπληρώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Τέλος, μουρουνέλαιο και ιχθυελαίο, καθώς και τα προβιοτικα αποτελούν επίσης πολύ αξιόλογες επιλογές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας. Οι ανάγκες του καθενός μας διαφέρουν, οπότε σε κάθε περίπτωση η χορήγηση συμπληρωμάτων είναι εξατομικευμένη.

Ας μην ξεχνάμε πως τα θεμέλια ενός ισχυρού ανοσοποιητικού χτίζονται με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. 




Επιστημονικές αναφορέςBrendler, T., Al‐Harrasi, A., Bauer, R., Gafner, S., Hardy, M. L., Heinrich, M., ... & Williamson, E. M. (2021). Botanical drugs and supplements affecting the immune response in the time of COVID‐19: Implications for research and clinical practice. Phytotherapy Research35(6), 3013-3031.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ..

Η παγκρεατίτιδα ειναι φλεγμονώδης διεργασία της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική  μη αναστρέψιμη καταστροφή ...