Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΙΤΙΔΑ

 








Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα προσβάλει νέους ανθρώπους και έχει αυτό ενα παράξενο σύμπτωμα.

Πρωινή δυσκαμψία στη μέση, πόνος και πιάσιμο που βελτιώνονται στη διάρκεια της ημέρας με την κίνηση και συμπτώματα που επιστρέφουν όταν χαλαρώνεις, ξεκουράζεσαι ή κοιμάσαι. 

Αυτή η παράξενη αλληλουχία του πόνου είναι από τα χαρακτηριστικά της αγκυλοπ. σπονδυλαρθρίτιδας.





Χρόνια φλεγμονώδης νόσος, 

η οποία παρουσιάζει αντιφατικά συμπτώματα με πόνους 

στη μέση, στη λεκάνη και στο πίσω μέρος των μηρών.

 Οι πόνοι βελτιώνονται με την άσκηση και επιδεινώνονται με την ακινησία.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, ωστόσο είναι πιο συχνή σε νέους άνδρες μεταξύ 20 και 45 ετών αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξίσου συχνή και στις γυναίκες. 

Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με τη νόσο περίπου 24.000 άνθρωποι ετησίως.

Όπως εξηγεί ο κ. Καρόκης Δημήτριος, MD, MSc, PhD, Ρευματολόγος, Μusculosceletal Ultrasound Specialist, 

H αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται σε νέα άτομα κάτω των 45 ετών, συχνότερα σε άντρες.

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο ξεκινά η νόσος και το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει λόγο παραπομπής στον ειδικό γιατρό ρευματολόγο, είναι :

ο φλεγμονώδης οσφυϊκός πόνος,  δηλαδή οσφυαλγία διαρκείας πάνω από 3 μήνες, που ξυπνά τον ασθενή κατά το δεύτερο μισό της νύχτας, συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία ή δυσκαμψία μετά την ανάπαυση και ανακουφίζεται με την κίνηση-δραστηριότητα.

Δυστυχώς, υπάρχει διεθνώς μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση, που φτάνει μέχρι και τα 9 χρόνια, λόγω μη έγκαιρης αναγνώρισης των φλεγμονωδών συμπτωμάτων της νόσου. 





Μόνο 10% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος τους, 

ενώ 85% απευθύνονται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και 

5% σε κανένα γιατρό. 

Επιπλέον 37% των ασθενών ουδέποτε κατά την πορεία της νόσου τους επισκέπτονται ρευματολόγους.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή εγκατάστασης μόνιμων βλαβών και της επακόλουθης αναπηρίας, καθώς σήμερα διαθέτουμε πολύ ισχυρά θεραπευτικά όπλα, που αναστέλλουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, αποτρέπουν τις μόνιμες βλάβες και βελτιώνουν εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής των ασθενών





Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα  αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα 

χρόνιο πόνο, 

μείωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα 

Προσβάλει το 0,7-1% των ενηλίκων στην Ελλάδα και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία από 20-45 έτη. Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην ενημέρωση αλλά και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Χρέος της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των Συλλόγων Ασθενών είναι η ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και της πολιτείας για την σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαιότητα για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη νόσο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αγκυλοποιητ Σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία κάθε χρόνο εορτάζεται στις 8 Μάϊου, Η νέα εκστρατεία επικεντρώνεται στα αντιφατικά συμπτώματα της νόσου παρουσιάζοντας έναν νέο άντρα, ο οποίος “πονά το πρωί”, αλλά είναι “καλά ως το βράδυ”, ενώ προτρέπει όσους πιθανόν έχουν παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ρευματολόγο για να συζητήσουν αναλυτικά τα συμπτώματα, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, δημιουργήθηκε και το

 microsite www.kapoustimesi.gr 

όπου το κοινό μπορεί να ανακαλύψει τα συμπτώματα της ιδιαίτερης αυτής νόσου, με έναν δημιουργικό και διαδραστικό ενημερωτικό τρόπο.

Ειδικά για τους ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται σημαντικά ακόμα και στις απλές δραστηριότητες με την οικογένεια και τους φίλους τους. 

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι ασθενείς βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία επωμίζονται ένα μεγάλο ψυχικό φορτίο. 

Με την νέα μας εκστρατεία ενημέρωσης στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, ώστε ο ασθενής να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ρευματολόγο με τα πρώτα συμπτώματα.

Η έγκαιρη διάγνωση της αγκυλοπ σπονδυλαρθρίτιδας και οι διαθέσιμες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό τρόπο ζωής



 


ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

  Πεφτεις σε λαθη...Τι εχεις παθει , ελεγε ο Τσιτσανης στο φοβερο τραγουδι του.  Εμεις τωρα, οσο κι αν  θεωρούμε πως αποφεύγουμε να κάνουμε ...