Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ.

 






ΑΛΗΘΕΙΑ:

Aκόμα και αν ο γιατρός μας μετρήσει την πίεση στο ιατρείο και είναι υψηλή, δεν σημαίνει πως είμαστε υποχρεωτικά υπερτασικοί.

Η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια του 24ωρου, αλλά κυμαίνεται, ανάλογα με τη δραστηριότητα του κάθε ατόμου. Κατά την άσκηση, την κίνηση, τη συγκίνηση και το στρες, η πίεση «ανεβαίνει». 

Αντιθέτως, κατά την ανάπαυση ή το βαθύ ύπνο ελαττώνεται και ξανανεβαίνει κατά τις πρωινές ώρες, λίγο πριν από το ξύπνημα. 

Πολλές φορές, ακόμα και η θέα του γιατρού  προκαλεί σε πολλούς αύξηση της πίεσης, γεγονός το οποίο θεωρείται από πολλούς προ-στάδιο υπέρτασης.
Για να χαρακτηρίσουμε όμως κάποιον υπερτασικό πρέπει να έχουμε συστηματική άνοδο της πίεσης πάνω από τα επίπεδα που θεωρούμε για αυτόν φυσιολογικά. 

Η στιγμιαία άνοδος της πίεσης, δεν μας κατατάσσει στην κατηγορία των υπερτασικών.

 
ΜΥΘΟΣ:

Tο σκόρδο βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την πίεση.

Για να συμβεί αυτό, η πρόσληψη πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, πρέπει να καταναλώνονται 15-20 σκελίδες σκόρδου καθημερινά, για να επιτύχουμε μία πολύ μικρή μείωση της τάξης του 1-2 mmHg, ενώ προσλήψεις της τάξεως των 1-2 σκελίδων την ημέρα δεν επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. 


ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ:



ΜΥΘΟΣ:

Ο κύριος στόχος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι η μείωση στην πρόσληψη αλατιού.

Ο κυριότερος στόχος είναι το σωματικό βάρος, εφόσον είμαστε παχύσαρκοι, δηλαδή η μείωση του σωματικού βάρους και μετά η μείωση του νατρίου και η αύξηση του καλίου. Το νάτριο δεν βρίσκεται μόνο στο αλάτι αλλά και σε τρόφιμα όπως για παράδειγμα το ψωμί, το τυρί, οι πίκλες, η κέτσαπ, αλλά είναι και συστατικό ορισμένων συντηρητικών. Έτσι, αν η καθημερινή πρόσληψη για παράδειγμα ψωμιού και τυριού είναι υψηλή, μπορεί η πρόσληψη νατρίου να υπερβαίνει τις συστάσεις χωρίς καν να χρησιμοποιείται αλάτι για το μαγείρεμα ή στο τραπέζι. 


ΜΥΘΟΣ:

Τα αντιυπερτασικά  έχουν πολλές παρενέργειες!

Πριν 30 χρόνια αυτή η φράση ήταν αληθινή, αλλά σήμερα οι νεότερες γενιές φαρμάκων έχουν ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες. 

Ακόμα και τα διουρητικά που έχουν ενοχοποιηθεί για πολλές παρενέργειες παλαιότερα,  

στις χαμηλές δόσεις που χρησιμοποιούνται  σήμερα δεν δημιουργούν προβλήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...