Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

ΟΥΛΙΤΙΔΑ..ΥΓΕΙΙΝΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΑ

 
















Μία καθημερινή συνήθεια υγιεινής  παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφανιση στο μέλλον άνοιας.

Οι ειδικοι  επαναλαμβάνουν πως  καθημερινές συνήθειες έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ευεξία σώματος  και εγκεφάλου . 

Τι εννοούν: 

Να τρεφόμαστε Μεσογειακα με λαχανικά και όσπρια, να κοιμόμαστε καλα και να Περπαταμε

Αυτό που δεν θα σκεφτόμασταν είναι ότι η νοητική μας εγρήγορση μπορεί να συνδέεται με 

την… υγιεινή των δοντιών μας.

Κι όμως, σειρά μελετών σε βάθος χρόνων έχει εστιάσει στην αλληλεπίδραση στόματος και εγκεφάλου: Μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες, για παράδειγμα, έχουν βρει ότι το άτομα με πάσχουν από περιοδοντική νόσο (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει οίδημα στα ούλα αλλά και απώλεια δοντιών) είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ ή να εμφανίσουν συμπτώματα ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας συγκριτικά με όσους δεν έχουν προβλήματα στοματικής υγείας.

Άλλες μελέτες μαγνητικής απεικόνισης έχουν βρει ότι άτομα με διάφορα στάδια ουλίτιδας έχουν περισσότερα στοιχεία στον εγκέφαλό τους που σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Φυσικά, όπως λέει σε άρθρο ο καθηγητής Οδοντιατρικής στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Πάνος Παπαπάνου, υπάρχει και το ενδεχόμενο να συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή ένα άτομο με προβλήματα μνήμης να μη διατηρεί στα επιθυμητά επίπεδα τη στοματική του υγεία. Σε γενικές γραμμές όμως, προσθέτει, «αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι πως οι πιο σοβαρές ασθένειες των ούλων συνδέονται με πιο ανησυχητικά ευρήματα σε μαγνητικές εγκεφάλου».

Με ποιο τρόπο η κακή στοματική υγεία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Παρόλο που πολλοί έχουμε την εντύπωση ότι τα δόντια μας αποτελούν έναν οργανικό κόσμο ξεχωριστό από το υπόλοιπο σώμα μας (γι’ αυτό άλλωστε τα ελέγχει ο οδοντίατρος και όχι ένας γενικός γιατρός), η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Το στόμα μας αποτελεί μια πύλη εισόδου του οργανισμού, συνεπώς αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά εκεί, μπορεί να έχει επίδραση σε όλο μας το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Ένας κίνδυνος, για παράδειγμα, μπορεί να είναι τα βακτήρια που ναι μεν υπάρχουν φυσικά στο στόμα του καθενός μας, όμως συσσωρεύονται διαφορετικά σε άτομα που αναπτύσσουν ουλίτιδα. Αν υπάρξει μια διαταραχή στην ισορροπία των βακτηριδίων, π.χ. ένας ερεθισμός ή αιμορραγικά έλκη στα ούλα, μπορεί τα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι να βρεθούν οπουδήποτε στο σώμα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα βακτήρια δύνανται να διαπεράσουν ακόμα και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (μια ασπίδα κυττάρων που υπάρχει για να κρατά τους εισβολείς μακριά από τον εγκέφαλο)», λέει στο ίδιο άρθρο η πρόεδρος του τμήματος περιοδοντολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, Natalie Jeong. Και εξηγεί ότι αν τα βακτήρια αυτά είναι άμεσα τοξικά, μπορούν να παρεμποδίσουν τη γνωστική λειτουργία, ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση στην προσπάθεια του νευρικού συστήματος να τα πολεμήσει. Σε βάθος χρόνου, τα χημικά που θα εκλύσει η απόκριση αυτή μπορεί να συμβάλλουν στη συσσώρευση πλακών ή μη φυσιολογικών συστάδων πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, οι οποίες παρατηρούνται σε άτομα με άνοια

Οι κίνδυνοι δεν σταματούν εκεί. Ο Cyprien Rivier, συνεργάτης ερευνητής στο Falcone Lab, στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Yale, επισημαίνει πως ένα άλλο υποπροϊόν της νόσου των ούλων είναι διάφοροι φλεγμονώδεις μεσολαβητές, τους οποίους το σώμα απελευθερώνει ως ανοσολογική απόκριση στη συσσώρευση βακτηρίων και μπορεί να έχουν ακόμα χειρότερη επίδραση στην εγκέφαλο. Όπως λέει, «γνωρίζουμε από καρδιαγγειακές μελέτες ότι αυτή η φλεγμονή μπορεί να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να φτάσει στην καρδιά. Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι από εκεί μπορεί επίσης να προκαλέσει νευροφλεγμονή (φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο)».

Πράγματι, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports ερευνητές που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας βουρτσίσματος των δοντιών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε ασθενείς ηλικίας 20 ετών και άνω βρήκαν το εξής: Άτομα που βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα και άτομα που τα βουρτσίζουν μόνο μία φορά, το βράδυ, έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τα άτομα που τα βουρτσίζουν μόνο το πρωί, μετά το ξύπνημα, ή καθόλου.

Συμπερασματικά, αν και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να βασανίζονται από προβλήματα στοματικής υγιεινής περισσότερο από άλλους, είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι τους να τα αντιμετωπίσουν. Η στοματική υγιεινή με βούρτσισμα δύο φορές (επί δύο λεπτά) την ημέρα, η τακτική χρήση νήματος και η επίσκεψη στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο τουλάχιστον για έλεγχο και καθαρισμό είναι η καλύτερη πρόληψη για τη συνολική μας υγεία.



Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΕΙΣΑΙ..

 

















Η μέτρηση του βάρους των ασθενών αποτελεί θεμελιώδη πτυχή των ιατρικών εξετάσεων. 



Ποιοι αραγε λόγοι κρύβονται πίσω απ τις επιπτώσεις του βάρους στην υγειονομική περίθαλψη 

Γιατί η μέτρηση του βάρους είναι διαδεδομένη στις ιατρικές εξετάσεις;

Είτε πρόκειται για μια εξέταση ρουτίνας, είτε για ένα συγκεκριμένο παράπονο, είτε ακόμη και για μια επίσκεψη σ έναν ειδικό, η ζυγαριά εμπλέκεται σχεδόν πάντα. 

Η πρακτική αυτή είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στις ιατρικές ρουτίνες που είναι εύκολο να παραβλέψουμε τη σημασία της

Η κατανόηση του γιατί οι γιατροί ζυγίζουν τους ασθενείς μπορεί να ρίξει φως σε ευρύτερες πτυχές της διαχείρισης της υγείας και στις περιπλοκές της εξατομικευμένης ιατρικής φροντίδας.

Ιστορικά, η πρακτική του ζυγίσματος των ασθενών χρονολογείται από τις πρώτες ημέρες της σύγχρονης ιατρικής. 

Τον 19ο αιώνα, οι γιατροί άρχισαν να αναγνωρίζουν τη σημασία του σωματικού βάρους ως μέτρου για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας. 


Με την πάροδο του χρόνου

η ζυγαριά έγινε βασικό εργαλείο στο διαγνωστικό οπλοστάσιο των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου. 

Σήμερα, παρά τις εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία, η πρακτική αυτή παραμένει διαδεδομένη.

Το ζύγισμα δεν αφορά απλώς την παρακολούθηση αριθμών

έχει εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο δείκτη υγείας

Η συνήθης πράξη του να ανεβαίνεις σε μια ζυγαριά ανοίγει την πόρτα σε μια βαθύτερη κατανόηση 

της υγείας ενός ατόμου. 

Πέραν από την απλή μέτρηση του βάρους, παρέχει μια πύλη για την αξιολόγηση διαφόρων πτυχών της υγείας, απ 

τη διατροφική κατάσταση έως 

την ισορροπία των υγρών

Αυτή η απλή μέτρηση μπορεί να αναδείξει σημαντικές αλλαγές, προτρέποντας σε περαιτέρω διερεύνηση και έγκαιρη παρέμβαση.

 Με τον καθορισμό μιας βασικής γραμμής και την παρακολούθηση των αλλαγών, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα σημάδια πιθανών προβλημάτων υγείας, εξασφαλίζοντας καλύτερη διαχείριση και βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας.


Πώς το βάρος χρησιμεύει ως βασικός δείκτης υγείας;

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γιατροί ζυγίζουν τους ασθενείς είναι για να καθιερώσουν έναν βασικό δείκτη υγείας. 

Το βάρος είναι μια θεμελιώδης μέτρηση που μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη συνολική υγεία ενός ατόμου

Βοηθά το γιατρο να παρακολουθει τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση και τη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων υγείας. 

Με την παρακολούθηση του βάρους σε πολλαπλές επισκέψεις, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να εντοπίσουν και να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια προβλημάτων υγείας που μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανή.

Το βάρος σε συνδυασμό με το ύψος για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), βοηθά στην κατηγοριοποίηση ατόμων σε διάφορες κατηγορίες βάρους: 

Λιποβαρή, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρα και παχύσαρκα

Αν και ο ΔΜΣ έχει τους περιορισμούς του και έχει δεχθεί κριτική, παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο αρχικής διαλογής για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με το βάρος. 

Ο ΔΜΣ είναι απλό, μη επεμβατικό μέτρο που παρέχει μια γρήγορη εικόνα της κατάστασης βάρους ενός ατόμου, βοηθώντας στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με το βάρος.

Η ακριβής μέτρηση του βάρους είναι κρίσιμη για τον καθορισμό των κατάλληλων φαρμακευτικών δόσεων

Πολλά φάρμακα δοσολογούνται με βάση το βάρος του ασθενούς για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες

Για παράδειγμα, τα αναισθητικά, τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα χημειοθεραπείας συχνά απαιτούν ακριβή δοσολογία που συσχετίζεται άμεσα με το σωματικό βάρος. 

Οι λανθασμένες δοσολογίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναποτελεσματική  θεραπεία ή σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, καθιστώντας το βάρος βασικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ασθενούς και της επιτυχίας της θεραπείας.

Η μέτρηση του βάρους είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιακα και νεφροπάθειες

Οι ξαφνικές αλλαγές στο βάρος  υποδηλώνουν κατακράτηση υγρών, υποσιτισμό ή άλλα υποκείμενα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης

Για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, για παράδειγμα, η καθημερινή παρακολούθηση του βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ισορροπίας των υγρών και στην πρόληψη επιπλοκών. Οι τακτικοί έλεγχοι βάρους επιτρέπουν την έγκαιρη προσαρμογή των θεραπευτικών σχεδίων, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών και την ποιότητα ζωής.

Ποιες καταστάσεις υγείας μπορούν να διαγνωστούν μέσω των αλλαγών στο βάρος;

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που συνδέεται με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου

Η τακτική παρακολούθηση του βάρους βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό της παχυσαρκίας,  επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση και διαχείριση

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, διατροφικών τροποποιήσεων και ιατρικών παρεμβάσεων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων υγείας και να βελτιώσει τα συνολικά αποτελέσματα της υγείας.

Αντίθετα, το χαμηλό βάρος μπορεί επίσης να υποδηλώνει προβλήματα υγείας, όπως 

υποσιτισμό, διατροφικές διαταραχές ή χρόνιες ασθένειες όπως ο υπερθυρεοειδισμός. 

Οι τακτικοί έλεγχοι βάρους συμβάλλουν στον εντοπισμό αυτών των προβλημάτων, προτρέποντας σε περαιτέρω διερεύνηση και κατάλληλη θεραπεία. 

Η έγκαιρη ανίχνευση καταστάσεων ελλιπούς βάρους επιτρέπει την έγκαιρη διατροφική υποστήριξη και ιατρική παρέμβαση, αποτρέποντας επιπλοκές όπως η εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οστεοπόρωση και η ανεπάρκεια οργάνων.

Οι ξαφνικές αλλαγές στο βάρος μπορεί να υποδηλώνουν ανισορροπία υγρών ή οίδημα, που συχνά συνδέονται με προβλήματα καρδιάς, ήπατος ή νεφρών

Η μέτρηση του βάρους βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση αυτών των καταστάσεων, επιτρέποντας την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. 

Για παράδειγμα, η ταχεία αύξηση του βάρους σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σηματοδοτει κατακράτηση υγρών, γεγονός που απαιτεί προσαρμογές στη φαρμακευτική αγωγή ή στις διατροφικές συστάσεις

Η έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της ανισορροπίας υγρών μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές και να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών.

Η μέτρηση του βάρους διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη διάγνωση και τη διαχείριση καταστάσεων όπως 

οι διαταραχές του θυρεοειδούς, 

οι γαστρεντερικές παθήσεις και 

οι μεταβολικές διαταραχές. 

Η σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα αυτών των υποκείμενων παθήσεων, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και αξιολογήσεις. 

Με την τακτική παρακολούθηση του βάρους, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να εντοπίζουν ανεπαίσθητες αλλαγές που μπορεί να υποδεικνύουν ένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα υγείας, εξασφαλίζοντας έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

Πώς επηρεάζει το ζύγισμα την ψυχική υγεία των ασθενών;

Για ορισμένους ασθενείς,

 το ζύγισμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος και στρες

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών, δυσμορφίας του σώματος ή τραύματος που σχετίζεται με το βάρος. Είναι σημαντικό οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να προσεγγίζουν το θέμα με ευαισθησία, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς αισθάνονται ότι υποστηρίζονται και κατανοούνται. 

Η αναγνώριση του συναισθηματικού αντίκτυπου της μέτρησης του βάρους και η προσφορά ενός μη επικριτικού περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από το άγχος και να ενθαρρύνει την ανοιχτή  επικοινωνία σχετικά με τις ανησυχίες για την υγεία.

Το αυξανόμενο κίνημα 

body positivity αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο συμπονετική προσέγγιση του βάρους και της υγείας. 

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η υπερβολική έμφαση στο βάρος μπορεί να οδηγήσει σε

 ιατρική προκατάληψη, όπου οι γιατροί μπορεί να παραβλέψουν άλλους δείκτες υγείας ή να μην παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα σε ασθενείς με μεγαλύτερο σώμα. 

Είναι ζωτικής σημασίας για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξισορροπούν τη σημασία της μέτρησης του βάρους με μιαν ολιστική θεώρηση της υγείας.

 Η έμφαση στη συνολική ευημερία αντί της αποκλειστικής εστίασης στο βάρος μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στίγματος και στην προώθηση μιας περιεκτικής προσέγγισης της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να μετριάσουν τον ψυχολογικό αντίκτυπο της μέτρησης του βάρους υιοθετώντας προσεγγίσεις με επίκεντρο τον ασθενή.

Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη συγκατάθεσης πριν από τη ζύγιση, την εξήγηση των λόγων για τη μέτρηση του βάρους και την παροχή ιδιωτικότητας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Επιπλέον, η προσφορά εναλλακτικών αξιολογήσεων υγείας για ασθενείς που δεν αισθάνονται άνετα με το ζύγισμα μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης και να διασφαλίσει ότι η υγειονομική περίθαλψη παραμένει επικεντρωμένη στον ασθενή.

Η ανοικτή επικοινωνία μεταξύ ασθενών και γιατρών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων του ζυγίσματος

Οι ασθενείς θα πρέπει να αισθάνονται άνετοι να συζητούν τις ανησυχίες και τις προτιμήσεις τους σχετικά με τη μέτρηση του βάρους. 

Ποιοι είναι οι περιορισμοί και οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη μέτρηση του βάρους;

Ο ΔΜΣ, αν και χρήσιμος, έχει αξιοσημείωτους περιορισμούς

Δεν κάνει διάκριση μεταξύ μυϊκής και λιπώδους μάζαςκατατάσσοντας ενδεχομένως λανθασμένα τα μυώδη άτομα ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

 Επιπλέον, ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση του σώματος και τους κινδύνους για την υγεία. 

Η αναγνώριση αυτών των περιορισμών είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή μιας πιο ακριβούς και ολοκληρωμένης αξιολόγησης της υγείας.

Δεδομένων των περιορισμών του ΔΜΣ, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας υποστηρίζουν εναλλακτικές μετρήσεις, όπως 

ο λόγος μέσης ισχίων

το ποσοστό σωματικού λίπους και άλλα μέτρα που παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας ενός ατόμου

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να προσφέρουν καλύτερη κατανόηση της σύστασης του σώματος και των σχετικών κινδύνων για την υγεία. 

Για παράδειγμα, η αναλογία μέσης-ισχίων μπορεί να αποτελεί ακριβέστερο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου από ό,τι ο ΔΜΣ μόνο

Η ενσωμάτωση πολλαπλών μετρήσεων υγείας μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των εκτιμήσεων και να καθοδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το στίγμα του βάρους στην ιατρική κοινότητα

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η εστίαση στο βάρος μπορεί να διαιωνίσει το στίγμα και τις διακρίσεις σε βάρος ατόμων με μεγαλύτερο σώμα, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική και σωματική τους υγεία. 

Οι υποστηρικτές μιας προσέγγισης ουδέτερου βάρους τονίζουν τη σημασία της εστίασης στη συνολική υγεία και ευημερία και όχι μόνο στο βάρος. 

Η προσέγγιση αυτή ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξετάζουν ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών υγείας, προωθώντας ένα πιο περιεκτικό και υποστηρικτικό περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης.

Η αντιμετώπιση του στίγματος του βάρους συνεπάγεται επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης επικοινωνούν σχετικά με το βάρος και την υγεία. 

Η προοδος στην ιατρική τεχνολογία προχωρα , προσφέροντας νέους τρόπους αξιολόγησης και παρακολούθησης της υγείας.

 




Οι φορητές συσκευές, οι έξυπνες ζυγαριές και άλλα ψηφιακά εργαλεία υγείας παρέχουν λεπτομερή και συνεχή δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση του σώματος, τα επίπεδα δραστηριότητας και άλλες μετρήσεις υγείας. 

Αυτές οι καινοτομίες μπορούν να συμπληρώσουν την παραδοσιακή μέτρηση του βάρους, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της υγείας. 

Για παράδειγμα, οι φορητές συσκευές μπορούν να παρακολουθούν την καθημερινή δραστηριότητα και την πρόσληψη θερμίδων, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τους παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν το βάρος και τη συνολική υγεία.

Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης έγκειται στην εξατομικευμένη ιατρική, όπου οι θεραπείες και οι παρεμβάσεις προσαρμόζονται στη μοναδική γενετική σύνθεση, τον τρόπο ζωής και το ιστορικό υγείας ενός ατόμου. 

Σ αυτό το πλαίσιο, το βάρος παραμένει ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ, συμβάλλοντας στην ενημέρωση για εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας. 

Η εξατομικευμένη ιατρική λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών προδιαθέσεων, των περιβαλλοντικών επιδράσεων και των ατομικών στόχων υγείας, για τη δημιουργία εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας που βελτιστοποιούν την υγεία και την ευημερία.

Η αυξανόμενη έμφαση στις ολιστικές προσεγγίσεις της υγείας ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξετάζουν πολλαπλές πτυχές της υγείας ενός ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών, συναισθηματικών και κοινωνικών παραγόντων. 

Αυτή η ολοκληρωμένη θεώρηση της υγείας μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της εστίασης αποκλειστικά στο βάρος, προωθώντας τη συνολική ευημερία. Οι ολιστικές προσεγγίσεις υγείας αναγνωρίζουν ότι η σωματική υγεία είναι συνυφασμένη με την ψυχική και συναισθηματική υγεία, υποστηρίζοντας μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της εξατομικευμένης ιατρικής στην πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας. 

Αξιοποιώντας προηγμένα εργαλεία και εξατομικευμένα σχέδια φροντίδας, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να παρέχουν ακριβέστερη, αποτελεσματικότερη και συμπονετικότερη φροντίδα. 

Αυτή η εξέλιξη στην πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης ολόκληρου του ατόμου, αντί της εστίασης αποκλειστικά στο βάρος, για την προώθηση της βέλτιστης υγείας και ευημερίας.

Συμπερασματικά, 

η πρακτική της ζύγισης των ασθενών εξακολουθεί να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη για διάφορους λόγους. 

Χρησιμεύει ως βασικός δείκτης υγείας, βοηθά στη δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής, βοηθά στην παρακολούθηση των χρόνιων παθήσεων και βοηθά στη διάγνωση μιας σειράς θεμάτων υγείας. 

Τελικά, ενώ το να ανεβαίνετε στη ζυγαριά μπορεί να φαίνεται απλή πράξη, έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία. Κατανοώντας γιατί οι γιατροί ζυγίζουν τους ασθενείς, μπορούμε να εκτιμήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο αυτής της πρακτικής ρουτίνας και τη σημασία της για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας.





Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ..

 

Posted on  

Αποτέλεσμα εικόνας για σεξ








Αν καποιος γραψει την λέξη, Sex  σε μια μηχανη αναζητησης  

Σε 0,26 δευτερ,  θα εχει μπροστα του 1.760.000.000 αποτελέσματα 

σα να λεμε  2 δις λημματα.

Απ το σημειο αυτό κι επειτα απλα κολλαει. 











Το 12% των ιστοσελίδων έχει 

πορνογραφικό περιεχόμενο. 

Το 20% των ανδρών και το 13% των γυναικών  βλέπουν πορνό κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. 

Το 35% όλων των downloads από το διαδίκτυο είναι πορνό.

Επιπλέον, μέσα στην κρίση, που δεν περισσεύουν χρήματα για έντονη κοινωνική ζωή, είναι ένας ανέξοδος τρόπος ευχαρίστησης κι εκτόνωσης 

Η πορνογραφία είναι πιο δημοφιλής από ότι το ποδόσφαιρο, στους άνδρες. 

Έχει Γίνει Χόμπι.




Αποτέλεσμα εικόνας για σεξ


Μουγραφε 

(απελπισμενος αγνωστος),     

πως ξεκινα απ το πρωϊ να βλέπει πορνο κάθε ειδους, και φτανει 15.00 το μεσημερι, και το καταλαβαινει απ την πεινα.

Τσιμπα κατι ελαφρα, και συνεχιζει τις επιδοσεις του





Ειμαι σαν μαγνητισμενος βλέπω πραγματα που ουτε εχω διανοηθει και το χειροτερο ειναι 

ότι μ αρεσουν. 

Η σκληρή πορνογραφία, προσφέρει έναν ωκεανό διαστροφής. 

Οδηγεί το μυαλό εκεί όπου ποτέ δεν πρέπει να πάει προκαλεί ηθική χαλάρωση και στασιμότητα

Η μοίρα εκείνων που ¨δίνονται¨ στην πορνογραφία είναι να βρίσκονται μόνοι με τις εικόνες τους μέσα σε μιαν ακόρεστη όρεξη για ολο και περισσότερα.

Οι χρήστες της πορνογραφίας βαζουν τα παντα σε δεύτερη μοίρα,μπροστά στην επιθυμία τους.  Μπορεί να θέλουν ν αλλάξουν, ακριβως όπως ολοι οι εθισμενοι σε ουσιες αλλά οι περισσότεροι θα επιστρέψουν και θα κυλήσουν ακόμη βαθυτερα. 

Ο Εγκέφαλός Λειτουργεί Με Μιαν Θεμελιωδη  αρχή : 

Ή χρησιμοποιείς κατι ή το χάνεις  όταν θα αναπτυχθεί μια νέα περιοχή  αυτή της διεγερσης, μεσω του πορνο θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ενεργοποιημένη 






Ο τακτικός ¨καταναλωτής¨ πορνό, δημιουργεί  την απογοήτευση και σχεδόν πάντα τη διάλυση του γάμου του. 

Η οικογενειακή αγάπη, Είναι μία ανιδιοτελής  προσφορά.

Αντίθετα, το πορνογραφικό σεξ είναι εγωιστικό,ταπεινωτικό μηχανικό. 

Πάρα πολλοί άνθρωποι χάνουν αυτή τη μοναδική αγαθότητα που προσφέρει  ο γάμος και προτιμούν  να εγκατασταθούν στον προσωρινό, διεστραμμένο και κενό ενθουσιασμό της πορνογραφίας. 

Ένας πατέρας έχει καθήκον να κρατήσει τα παιδιά του μακριά από την πορνογραφία και την ιερή  υποχρέωση να δώσει το παράδειγμα της καθαρότητας στην οικογένειά του.

Αλλά μπορώ να σας πω ότι αυτός που κοιτάζει  μια γυναίκα με σφοδρή επιθυμία, έχει διαπράξει  ήδη μοιχεία μαζί της μέσα στην καρδιά του. 

Οι σύζυγοι των χρηστών πορνό,  αισθάνονται ότι οι συντροφοι τους διαπράττουν μοιχεία.

Οι άσχημες υποθέσεις του μυαλού  είναι εξίσου καταστροφικές, όσο και οι υποθέσεις της καρδιάς.

Οι δικηγόροι διαζυγίων, αναφέρουν υψηλή αντιστοιχία ανάμεσα στην χρήση της πορνογραφίας και των διαζυγίων. 

Μια μελέτη του 2004 στις Κοινωνικές Επιστήμες με τίτλο 

Οι κοινωνικοί δεσμοί Ενηλίκων και η χρήση της πορνο γραφίας στο Διαδίκτυο αποκάλυψε ότι τα άτομα που είχαν  εξωσυζυγική σχέση, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πορνό στο Διαδίκτυο, απ’ ότι εκείνοι που δεν είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Εάν είσαστε εθισμένος στο πορνό, 

τα παιδιά σας μπορεί να σας ακολουθήσουν. 

Πολλοί εξαρτημένοι στην πορνογραφία  αναφέρουν ότι η πρώτη έκθεσή τους στο πορνό, ήταν η ανακάλυψη  της συλλογής πορνό του γονέα τους,που τους οδήγησε σε μια ζωή σεξουαλικής σύγχυσης και εκμετάλλευσης. 

Για ένα παιδί, η πορνογραφία ομαλοποιεί το σεξουαλικό κακό, σύμφωνα με τη Dr Sharon Cooper, παιδίατρο στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. 

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο προμετωπιαίος  φλοιός  το κεντρο της ορθής κρίσης, ο έλεγχος των παρορμήσεων και συναισθημάτων  δεν είναι απολύτως ώριμος, μέχρι τα παιδιά να φτάσουν 20-22 χρονών . 

Η ¨εισαγωγή¨ της πορνογραφίας  στον προμετωπιαίο φλοιό είναι ως εκ τούτου καταστροφική για βασικούς τομείς της ανάπτυξης ενός παιδιού  και μπορεί να του αλλάξει όλη του τη ζωή.

Όταν ένα παιδί βλέπει ενήλικη πορνογραφία, ο εγκέφαλός του θα τον πείσει ότι στην πραγματικότητα βιώνει αυτό που βλέπει 

Με άλλα λόγια αυτό που βλέπει ένα παιδί στο πορνό, πιστεύει ότι είναι η πραγματικότητα. 

Κάποια παιδιά, θα μιμηθούν αυτό που βλέπουν στην πορνογραφία  και θα πειραματιστούν με τα αδέλφια τους, συγγενείς ή φίλους.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται στην πορνογραφία, ξεκινάνε τη σεξουαλική δραστηριότητα σε μικρότερη ηλικία, έχουν περισσότερους συντρόφους ή πολλαπλούς συντρόφους σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Μια μελέτη του 2001 στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι οι έφηβες που εκτίθενται σε ταινίες το πορνό, κάνουν σεξ πιο συχνά και έχουν μια ισχυρή επιθυμία να μείνουν έγκυες.

Κλεινοντας το αποκαρδιωτικο αυτό θεμα,το θεμα της πορνογραφιας, υπενθυμιζω  μια , παλιοτερη αναφορα μου  στο πολυσυζητημενο ταμπου του αυνανισμου,

Ειλικρινα το ¨κρακ¨ θεωρω ότι είναι λιγοτερο εθιστικο εννοω παντα mutatis mutandis, κι όχι στην κυριολεξια αν και τα δυο πορνογραφια και κρακ καταστρεφουν περιπου το ιδιο, με διαφορετικο τροπο το καθενα

Χαιρετε.

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΑΤΙ..ΠΟΛΥΤΙΜΟ ..ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

  Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.  Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμ...