Το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με το ανοσοποιητικό.
Οι περισσοτεροι το αγνοουν, αλλά μια τρις μικροβίων ζουν μέσα στο εντερο μας, που ειναι φίλοι μας και βοηθουν στην καταπολέμηση ιων και βακτηριδιων.
Η μικροχλωρίδα μας αποτελείται από πλεον των 1.500 μικροοργανισμών.
Τα γονίδια που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα κύτταρα αποτελούν το ανθρώπινο μικροβίωμα, το οποίο έχουν να αποκρυπτογραφήσει τα τελευταία χρόνια.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μαθαμε ότι φιλοξενουμε περισσότερα βακτηριδιακά κύτταρα απ’ ό,τι ανθρώπινα.
Αυτή η κοινότητα βακτηριδιων που ζει μέσα και πάνω μας, ονομάζεται μικροβίωμα, μοιάζει με μια εταιρεία, με κάθε είδος μικροβίου να εκτελεί εξειδικευμένες εργασίες, αλλά
όλα μαζί να εργάζονται για να μας κρατήσουν υγιείς.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται παντού στο σώμα μας, αλλά οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κατοικούν στο έντερο και το δέρμα.
Το βάρος τους είναι παρόμοιο με αυτό των υπόλοιπων οργάνων του σώματος, καθώς ζυγίζουν περίπου 2 κιλά στον μέσο άνθρωπο.
Στο έντερο τα βακτηριδια εξισορροπούν την ανοσολογική απόκριση ενάντια στα παθογόνα. Αυτά τα βακτηριδια διασφαλίζουν ότι η ανοσολογική απόκριση είναι αποτελεσματική, αλλά όχι τόσο βίαιη ώστε να προκαλεί παράπλευρη βλάβη στον ξενιστή.
Τα βακτηριδια στο πεπτικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση έναντι ιών που δε μολύνουν μόνο το έντερο, όπως ο νοροϊός και ο ροταϊός, αλλά κι εκείνων που μολύνουν τους πνεύμονες, όπως ο ιός της γρίπης.
Τα ευεργετικά μικρόβια του εντέρου το κάνουν αυτό παραγγέλλοντας στα εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγουν ισχυρές αντιικές πρωτεΐνες που τελικά εξαλείφουν τις ιογενείς λοιμώξεις.
Το σώμα ενός ατόμου που δεν έχει αυτά τα ευεργετικά βακτηριδια του εντέρου δε θα έχει τόσο ισχυρή ανοσολογική απόκριση στους εισβολείς ιούς.
Ως αποτέλεσμα οι λοιμώξεις μπορεί να παραμείνουν ανεξέλεγκτες, επηρεάζοντας την υγεία.
Ανοσοποιητικό σύστημα και μικροβιακή χλωρίδα
Το γαστρεντερικό είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανοσοποιητικού στο σώμα και αλλοιώσεις στο μικροβίωμά του συνδέονται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξημένη προδιάθεση σε φλεγμονή.
Βακτηριδια που βρίσκονται σ ένα υγιές έντερο προάγουν τη δράση των Τ-λεμφοκυττάρων που με τη δράση τους καταστέλλουν την έκκριση προφλεγμονωδών ουσιών, που συνδέονται με νοσήματα, όπως η νόσος του Altzheimer, του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Τι δείχνουν οι μελέτες
Τα βακτηριδια μάς βοηθούν στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Σε πειραματική μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά που εξαλείφουν τα βακτηριδια στο έντερο εμφάνισαν μειωμένη ανοσολογική απόκριση.
Αυτά τα ζώα είχαν χαμηλούς αριθμούς λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τον ιό, αδύναμες αποκρίσεις αντισωμάτων και κακή παραγωγή μιας πρωτεΐνης που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ιογενούς λοίμωξης και τη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης.
Στο πλαίσιο άλλης μελέτης τα ποντίκια τράφηκαν με βακτηριδια Lactobacillus, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως προβιοτικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτά τα μικρόβια μείωσαν τη σοβαρότητα της λοίμωξης από τη γρίπη. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με Lactobacillus δεν έχασαν βάρος και είχαν μόνο ήπια βλάβη στους πνεύμονες σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.
Χρόνια νοσήματα και μικρόβια
Οι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου ΙΙ, της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, εμφανίζουν υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που συνδέεται με ένα αλλοιωμένο μικροβίωμα του εντέρου.
Σ αυτές τις χρόνιες ασθένειες το μικροβίωμα του εντέρου στερείται βακτηριδιων που ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τέτοια αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου παρατηρείται, επίσης, σε μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, άτομα που καταναλώνουν κακή διατροφή και ηλικιωμένους.
Στις ΗΠΑ 117 εκατομμύρια άτομα –περίπου το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού– πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία, καρδιαγγειακα ή συνδυασμό αυτών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες φέρουν έναν “ελαττωματικό” στρατό μικροβιώματος.
Η έρευνα στο εργαστήριο επικεντρώνεται στον εντοπισμό βακτηριδιων του εντέρου που είναι κρίσιμα για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο καταπολεμά τις απειλητικές για τη ζωή βακτηριδιακές και ιογενείς λοιμώξεις.
Δεδομένου ότι η διατροφή επηρεάζει την ποικιλία των βακτηριδιων στο έντερο, οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η δίαιτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για χρόνιες ασθένειες.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά τρόφιμα, οι άνθρωποι μπορούν να ενισχυσουν το μικροβίωμα του εντέρου τους σε μια υγιή ανοσοαπόκριση.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου