Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

ΥΓΡΑΣΙΑ..ΙΑΝΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ

 








Στην πανδημία τονίστηκε η σημασία του εξαερισμού των εσωτερικών χώρων, με απώτερο σκοπό την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, και ειδικότερα σε δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία και σχολεία. 

Αυτή η πρακτική, όμως, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, διαπιστώθηκε ότι ο εξαερισμός :

Μειώνει την παρουσία φυσικών απολυμαντικών ενώσεων που βρίσκονται στα μικροσταγονίδια του αέρα, 

Λόγω της μείωσης του ποσοστού της υγρασίας. 

Έτσι, όμως, θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν οι παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία, που στόχο έχουν την πρόληψη της μετάδοσης των αναπνευστικών ασθενειών, όπως ο κορωνοϊός ή η γρίπη.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους λόγους που σε πολλές περιοχές του κόσμου, περισσότεροι άνθρωποι  νοσούν από αερομεταφερόμενους ιούς το χειμώνα, 

όταν τα συστήματα θέρμανσης ξηραίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων. 

Τα επίπεδα της υγρασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, θα πρέπει να κυμαίνονται από 40% μέχρι 60%.

 Η υγρασία σ αυτό το εύρος δημιουργεί φυσικές αντι-ιικές ενώσεις στα μικροσταγονίδια του αέρα επισημαίνει ο Δρ Richard Zare, καθηγητής Φυσικών Επιστημών Marguerite Blake Wilbur και καθηγητής Χημείας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Προηγούμενη έρευνα με επικεφαλής τον Δρ Zare συμπέρανε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ένα κοινό απολυμαντικό, μπορεί να σχηματιστεί σε μικροσταγονίδια νερού. 

Εν προκειμένω, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, 

καθώς αυξάνεται η υγρασία, αυξάνεται και η συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου και άλλων φυσικών απολυμαντικών παραγόντων στον αέρα. 

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της αυξημένης υγρασίας για τη μείωση της εξάπλωσης των αερομεταφερόμενων ιών.

Για να κατανοήσουν οι ερευνητές 

πώς τα μικροσταγονίδια του νερού μπορούν να εξουδετερώνουν τους ιούς που περιέχονται στα σταγονίδια που μεταδίδονται με τον βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία, μελέτησαν μικροσταγονίδια νερού, διαμέτρου περίπου 11 mm, σε περιβάλλον ελεγχόμενης υγρασίας. Χρησιμοποιώντας πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό και άλλες μεθόδους ανάλυσης, μέτρησαν τη συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε διαφορετικές θερμοκρασίες, επίπεδα υγρασίας, μεγέθη σταγονιδίων και ατμόσφαιρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν αύξησαν την υγρασία

 από 15% σε 50%, 

η συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου αυξήθηκε κατά 3,5 φορές. 

Από το 50% έως το 95%, η συγκέντρωση εξομαλύνθηκε. 

Έτσι, καθώς αυξάνεται η υγρασία, αυξάνεται και η συγκέντρωση των δραστικών ειδών οξυγόνου και οι απολυμαντικές τους ικανότητες.

Όταν υπάρχει χαμηλή σχετική υγρασία, συμβαίνουν δύο πράγματα.

Πρώτον, δε σχηματίζονται αυτά τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου με τον ίδιο βαθμό όσο σε υψηλότερη σχετική υγρασία. 

Δεύτερον, τα σταγονίδια εξατμίζονται πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα ο ιός να παραμένει αρκετά στο χώρο, εφόσον βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ξηρότητα του περιβάλλοντος» εξηγεί ο Δρ Zare.

Αν και οι συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων τουλάχιστον πέντε φορές μέσα σε μία ώρα, ο Δρ Zare προειδοποιεί να μην εστιάζουμε μόνο στον αερισμό: 

Δεν είμαι εναντίον του εξαερισμού των χώρων, εάν όμως αυτό γίνεται τόσο συχνά, ιδίως τον χειμώνα όταν η θέρμανση είναι σε λειτουργία, σημαίνει ότι στεγνώνετε τον αέρα και μειώνετε τη σχετική υγρασία. 

Έχουμε αποδείξει ότι η χαμηλή σχετική υγρασία καθιστά τους ιούς και τα σταγονίδια πολύ πιο βιώσιμα, αυξάνοντας την επιβίωσή τους.

Ο ίδιος προτείνει κατά τους χειμερινούς μήνες όπου υπάρχει θέρμανση ή υπερβολική εξαέρωση τη χρήση ενός υγραντήρα για τη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας γύρω στο 40% έως 60%, εκτός από τον αερισμό ενός χώρου.





ΣΥΝΡΟΜΟ ΑΔΕΙΑΣ ΖΩΗΣ

 
















Ειμαστε μια χαρα.

Έχουμε μια ικανοποιητική δουλειά και η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι αβέβαιη. 

Αντίστοιχα και η κοινωνική και η προσωπική μας ζωή δεν έχει φαινομενικά κάποιο ψεγάδι. 

Πολλοί από τους παράγοντες που συντελούν στην επίτευξη της ευτυχίας είναι ευθυγραμμισμένοι.

Γιατί νιώθουμε βαθιά θλίψη και  αίσθημα κενού 

Προτού φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχουμε κατάθλιψη, ένα σύνδρομο περιγράφει τα παραπάνω: 

Το σύνδρομο της Αδειας ζωής.

Αν και δεν αποτελεί ιατρικό όρο, 

αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με την ανεκπλήρωτη έκφραση του εαυτού μας, αποκαλύπτοντας μια βαθιά εσωτερική δυσφορία. 

Ό ψυχολόγος, Boris Charpentier, λεει πως : το σύνδρομο της άδειας ζωής μπορεί να συνοψιστεί ως ένα αίσθημα βαθιάς δυσαρέσκειας που μπορεί να νιώθει ένα άτομο παρά τις εξωτερικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται, οι οποίες στα μάτια ενός τρίτου φαίνονται τέλειες.

Πώς εξηγείται το σύνδρομο της κενής ζωής;

Ο ψυχολόγος προσθέτει ότι η συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί 

όταν ένα άτομο υποφέρει από 

έλλειψη ικανοποίησης στη ζωή του και έλλειψη δέσμευσης σε δραστηριότητες ή στόχους που ευθυγραμμίζονται με τις βαθύτερες αξίες του

Για τον ειδικό, αυτό χαρακτηρίζεται από αίσθημα κενού, απώλειας νοήματος και μονοτονίας: 

Κόπωση και χρόνια δυσαρέσκεια συνοδεύουν συχνά αυτή την κατάσταση ,προσθέτει.

Δεν πρόκειται, όμως, για μια έλλειψη σκοπού ή πρόκλησης, αλλά μάλλον για αδυναμία ευθυγράμμισης μεταξύ των προσωπικών αξιών και της ζωής.

διευκρινίζει ο ψυχολόγος. 

Οι υψηλές απαιτήσεις σε σχέση με τη ζωή, γενικά,  προκαλουν αυτό το αίσθημα κενού, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε ή τι είδους ζωής έχουμε. Όσο μεγαλύτερο είναι το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων και της καθημερινότητάς μας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος .

Μήπως το έχετε; Πώς θα ξεφύγετε

Για να ξεπεράσετε αυτή την περίοδο δυσφορίας, ο ψυχολόγος συνιστά να δουλέψετε με τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις βαθύτερες αξίες σας και το τι είναι πραγματικά το πιο σημαντικό για εσάς. 

Προσπαθήστε να θέσετε στον εαυτό σας στόχους που να είναι όσο το δυνατόν πιο στενά ευθυγραμμισμένοι με τις αξίες σας. 

Ακολουθώντας αυτή την τακτική, θα νιώσετε πιο ολοκληρωμένοι, συνιστά.

Η αναζήτηση του νοήματος και της αυθεντικότητας είναι επίσης ένα σημαντικό κλειδί. 

Ο ειδικός συμβουλεύει «να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες μας και με τους οποίους μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας». 

Ο στόχος;

Να ενισχυθεί το αίσθημα της σύνδεσης και της ολοκλήρωσης.

Τελικά, δεν υπάρχει μυστικό για να είμαστε ευτυχισμένοι, απλώς θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα έρθουμε σε επαφή με το τώρα: 

Να είστε παρόντες και να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα στη ζωή. 

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας (Mindfulness) είναι ένα καλό εργαλείο για την ανάπτυξη αυτής της ικανότητας» συστήνει ο Boris Charpentier.

Τέλος, το απόλυτο κλειδί βρίσκεται στην ικανότητα να μειώνετε τις σύντομες προσδοκίες: 

Αποδεχτείτε ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι πάντα τέλεια. Θα πρέπει να ξεφύγετε από τη λογική του άσπρου μαύρου, όπου τα πράγματα είναι είτε εξαιρετικά είτε ανούσια» καταλήγει.





Ygeiamou.gr

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

ΚΑΛΙΟ..ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕ

 













Με τον όρο υποκαλιαιμία εννοούμε  χαμηλά επίπεδα καλίου όταν η τιμή αυτή βρίσκεται κάτω του 3,5 mmol/L .

Πρόκειται για ένα μεταλλικό στοιχείο ουσιαστικό για την υγεία , η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Το κάλιο είναι υπεύθυνο για αρκετές λειτουργίες , όπως η ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων, η διατήρηση των νεύρων και η ισορροπία των υγρών.

Κι όμως αρκετοί  αδυνατούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας την απαιτούμενη ποσότητα καλίου μέσω της διατροφής , δεδομένου ότι οι συνήθειές μας δεν περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά και φρούτα.

Ωστόσο, είναι δύσκολο η υποκαλιαιμία να εξαρτάται μόνον από τη διατροφή, καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες  υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, όπως 

η απώλεια υγρών, η χρήση φαρμάκων, συγκεκριμένες παθήσεις, ο υπερβολικός ιδρώτας, η χρόνια διάρροια, οι διατροφικές διαταραχές, το χαμηλό μαγνήσιο κ.α.

Συμπτώματα υποκαλιαιμίας

 8 συμπτώματα μαρτυρούν την υποκαλιαιμία, η οποία θα επιβεβαιωθεί μέσω εξετάσεων.

Αδυναμία και κούραση

  • Εντερικά προβλήματα
  • Υψηλή πίεση
  • Ανώμαλος καρδιακός παλμός
  • Πολυουρία
  • Μυϊκή αδυναμία και κράμπες
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Μούδιασμα

Αντιμετώπιση της υποκαλιαιμίας

Αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση της  αλλαγή διατροφής και  ένταξη περισσότερων λαχανικών και φρούτων για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δεν επαρκεί για την αύξηση του καλίου.

Συνήθως,  συστήνεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή ειδικά χάπια, ανάλογα το πρόβλημα και το κάθε περιστατικό.

Αν πάλι η έλλειψη καλίου είναι μεγάλη, σε σημείο που προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό, μπορεί να δοθεί και ενδοφλέβια θεραπεία, την οποία φυσικά θα έχει εγκρίνει ο εξειδικευμένος γιατρός.





ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ..ΜΗΠΩΣ ΑΝΟΙΑ...













Απώλεια ακοής και άνοια: μηπως εχουν σχέση 


Η βαρηκοΐα αφορά 1 στους 3 ηλικιωμένους από 65 έως 75 ετών, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 50%. 

Σε σύγκριση όμως με τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν ανάγκη τα ακουστικά βαρηκοΐας  ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν 

κι αυτό φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους, αλλά ακόμα και την πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον.

Απώλεια ακοής και άνοια: 

τι δείχνουν οι σχετικές μελέτες.

Σε μελέτη του 2013, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις νοητικές λειτουργίες 2000 ηλικιωμένων. 

Έξι χρόνια μετά, ο κίνδυνος έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών για τους συμμετέχοντες που εμφάνιζαν σοβαρά προβλήματα ακοής ήταν 24% μεγαλύτερος συγκριτικά με τα άτομα που είχαν φυσιολογική ακοή.

Αντίστοιχα, σε μία μελέτη του 2011, η ίδια ομάδα επιστημόνων παρακολούθησε για 12 έως 18 χρόνια μία ομάδα 639 διανοητικά υγιών ατόμων, οι νοητικές λειτουργίες των οποίων αξιολογούνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Αναλύοντας τα δεδομένα που συνέλεξαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο σοβαρότερη ήταν η απώλεια της ακοής των συμμετεχόντων στην αρχή της μελέτης, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητά τους να εμφανίσουν άνοια. 

Μάλιστα, εκείνοι που είχαν μέτριας βαρύτητας βαρηκοΐα αντιμετώπιζαν 

τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με τους συμμετέχοντες με φυσιολογική ακοή.

Πώς συνδέονται η απώλεια ακοής και η άνοια; Τα πιθανά σενάρια.

Με ποιον τρόπο όμως η απώλεια ακοής συνδέεται με την άνοια;  

Τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια τα οποία εξετάζονται. 

Η μία πιθανότητα 

-για την οποία φαίνεται να διατυπώνονται και οι περισσότερες αντιρρήσεις- 

είναι η ύπαρξη ενός κοινού παράγοντα που συμβάλλει στην εμφάνιση τόσο της βαρηκοϊας, όσο και της άνοιας. 

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης αναφέρουν ότι ένας τέτοιος παράγοντας θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, 

η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μία δεύτερη πιθανότητα είναι ότι, εξαιτίας της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλουν οι ηλικιωμένοι με βαρηκοΐα για να κατανοήσουν τους ήχους που ακούν, δημιουργούν στον εγκέφαλο ένα δυσβάσταχτο 

“γνωστικό φορτίο”. 

Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος αναγκάζεται να καταναλώνει πολύ μεγάλη ενέργεια στην προσπάθεια να συλλάβει και να κατανοήσει τους ήχους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σε επίπεδο χαμηλότερο του φυσιολογικού άλλες νοητικές λειτουργίες, όπως η προσοχή και η μνήμη.






Μία τρίτη υπόθεση που έχει διατυπωθεί για τη σχέση βαρηκοΐας και άνοιας είναι ότι, στην περίπτωση των ατόμων με μειωμένη ακοή, τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την πρόσληψη και επεξεργασία των ήχων που φτάνουν στα αφτιά μας λαμβάνουν λιγότερα ερεθίσματα απ’ ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αδρανοποιούνται και να συρρικνώνονται, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά και τις υπόλοιπες νοητικές λειτουργίες που έχουν την έδρα τους εκεί.

Τέλος, εξίσου πιθανή φαίνεται και η εκδοχή σύμφωνα με την οποία οι ηλικιωμένοι με βαρηκοΐα, λόγω της έντονης δυσκολίας στην επικοινωνία και των αρνητικών συναισθημάτων που απορρέουν από αυτή την κατάσταση, 

αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές και απομονώνονται, 

γεγονός που γνωρίζουμε καλά ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.


Μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να βελτιώσουν τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων;

Πέραν όμως από τη φύση της σχέσης που συνδέει την απώλεια ακοής με την άνοια, αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι να διερευνηθεί κατά πόσο η χρήση ακουστικών βαρηκοϊας θα μπορούσε να βελτιώσει τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων με μειωμένη ακοή.

Μία πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 94 άτομα από 65 έως 85 ετών με σοβαρή βαρηκοΐα έδωσε τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση

Στους συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν κοχλιακά εμφυτεύματα, ενώ παράλληλα όλοι οι ηλικιωμένοι εντάχθηκαν σε πρόγραμμα ακουστικής αποκατάστασης. 

Ένα χρόνο μετά, το 80% των συμμετεχόντων εμφάνισαν εντυπωσιακή βελτίωση των νοητικών τους λειτουργιών

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα θετικά αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι πράγματι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων και να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την εμφάνιση άνοιας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 

μόνο το 15-20% των ηλικιωμένων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας τα χρησιμοποιούν συστηματικά

Ανεξάρτητα λοιπόν με το ποια τελικά θα αποδειχθεί ότι είναι η βάση της σχέσης μεταξύ βαρηκοΐας και άνοιας, όλοι όσοι ερχόμαστε σε επαφή με ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής είτε από τη θέση του οικογενειακού φροντιστή, είτε από τη θέση του επαγγελματία υγείας, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τη χρήση βοηθημάτων ακοής καθώς αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της λεκτικής επικοινωνίας, την ενθάρρυνση της κοινωνικοποίησης, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.





 Πηγη Όλγα Λυμπεροπούλου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΥΓΡΑΣΙΑ..ΙΑΝΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ

  Στην πανδημία τονίστηκε η σημασία του εξαερισμού των εσωτερικών χώρων, με απώτερο σκοπό την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, και ειδικ...