Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ

 Μεγάλη Εβδομάδα και νηστεία: τι να επιλέξουμε? - Μαθήματα Μαγειρικής



Κατά τον  Valter Longo, καθηγητή Γεροντολογίας και Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας η νηστεία  παρακινει τα ¨βλαστικά κύτταρα¨ να δημιουργήσουν ¨λευκά αιμοσφαιρια¨,και κατ ουσίαν την αναγεννα το ¨ανοσο συστημα¨ μας. 

Κι ετσι το σώμα ¨ξεφορτώνεται¨ ο,τι μπορεί να έχει βλάβη, αλλα και τα ηλικιωμένα, και τα αναποτελεσματικά μέρη του κατά τη διάρκεια   της νηστείας. 

 



 

 

Μια νηστεία τριων ημερων, μπορεί να αναγεννήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς ενεργοποιεί τον οργανισμό στην παραγωγή νέων λευκών αιμοσφαιριων, ακόμα και σε ηλικιωμένους.

 




Σχετική εικόνα

 

 

Οι διαιτολόγοι, λεμε τωρα, συνηθως αποριπτουν τη νηστεια σαν μιαν ανθυγιεινη μεθοδο,πραγμα που ερχεται να καταρρίψει έρευνα, που προτείνει νηστεια,στηριζομενη στο γεγονος ότι, όταν ¨υποφέρεις   από την πείνα¨ το σώμα βάζει μπρος τα βλαστικά κύτταρα στην παραγωγή νέων λευκών αιμοσφαιριων, τα οποία εχουν σαν εργο να καταπολεμούν τις λοιμώξεις. 

Απ το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας μαθαινουμε ότι η ανακάλυψη αυτή, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα άτομα που πάσχουν από βλάβες του ανοσου συστήματος, όπως οι  καρκινοπαθεις, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. 

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ηλικιωμένους των οποίων το ανοσο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, καθώς γερνούν, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να παλέψουν  ακόμα  και κοινές ασθένειες.

Η πρακτική αυτή στηρίζεται στη βασική παρατήρηση ότι ο άνθρωπος στις περισσότερες περιπτώσεις αρρώστιας, δεν έχει καμιά όρεξη για φαγητό.

Στις λοιμώξεις, το πράγμα δεν είναι και τόσο απλό.

Με την αποχή από την τροφή, δεν προσλαμβάνονται θρεπτικά συστατικά ,που παρέχουν με την καύση τους την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για τις διάφορες λειτουργίες που επιτελούνται μέσα στο σώμα. 

Κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση αρνητικού ισοζυγίου.

Κατά τις πρώτες έξι περίπου ώρες,μετά από ένα σύνηθες γεύμα, η ενέργεια που απαιτείται για το μεταβολισμό προέρχεται,κατά κύριο λόγο,από τη τη γλυκόζη που απορροφάται από το έντερο.

Ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιούνται, σε πολύ μικρότερο ποσοστό, λιπαρά οξέα, καθώς και αμινοξέα που επίσης απορροφούνται από το έντερο. 

Μετά από τις έξι αυτές πρώτες ώρες,και εφόσον δεν ακολουθήσει άλλη πρόσληψη τροφής,η γλυκόζη του αίματος αρχίζει να ελαττώνεται Με Συνέπεια Την Κινητοποίηση  Των Διεργασιών Της Διάσπασης Του Γλυκογόνου Του Ήπατος Σε Γλυκόζη, με την οποία τροφοδοτείται το αίμα.


 

Αποτέλεσμα εικόνας για Valter Longo, καθηγητή

 


Όμως, όλα αυτά τα αποθέματα του γλυκογόνου που είναι δυνατό να υπάρχουν στο σώμα,δεν μπορούν να επαρκέσουν για τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος για χρονικό διάστημα  πέρα των 24 ωρων.

Γι’ αυτό και πολύ νωρίς μέσα σ’ αυτό το 24ωρο  αρχίζει η κινητοποίηση των ¨λιπαρών οξέων¨ από το λίπος των λιπαποθηκών.

Όλα τα κύτταρα του σώματος, εκτός από τα νευρικά ,αρχίζουν να αντλούν,την ενέργεια που χρειάζονται για το μεταβολισμό τους,από την

ο ξ ε ί δ ω σ η   λιπαρών οξέων.

Όσον αφορά τον εγκέφαλο,και γενικότερα το νευρικό ιστό,αυτά τα κύτταρα είναι απαραίτητο  να εξακολουθούν να καταναλώνουν γλυκόζη για το μεταβολισμό τους, και αυτή η γλυκόζη προέρχεται από μετατροπή σε γλυκόζη άλλων αμινοξέων,που επίσης προέρχονται από τη διάσπαση λευκωμάτων,

κυρίως των μ υ ώ ν  . 

Ετσι λοιπόν Κατά την ολική νηστεία που διαρκεί πέρα του ενος 24ωρου, ο μεταβολισμός του σώματος ,τροποποιειται σε σημαντικό βαθμό, γιατί καταφευγει σχεδόν αποκλειστικά Στην Άντληση Ενέργειας Από Λιπαρά Οξέα Που Προέρχονται Από Το Λίπος Των Λιπαποθηκών Καθώς Και Από Αμινοξέα Που Προέρχονται  Από Τα Λευκώματα Οργάνων Του Σώματος,Και Κατά Κύριο Λόγο Από Τους Μυς. Κατά συνέπεια προκαλείται περιορισμός του ποσού του λίπους του σώματος, Αλλά συγχρόνως περιορίζεται και το λεύκωμα  των διαφόρων οργάνων και, κατά κύριο λόγο των  μυών, που δεν αποτελεί απόθεμα λευκώματος Αλλά  ζωτικό δομικό στοιχείο του σώματος.

 

 


Αποτέλεσμα εικόνας για Valter Longo, καθηγητή

 

 

Η ολική νηστεία που διαρκεί μέχρι και 2-3 24ωρα,φαίνεται ότι αποτελεί κατάσταση που

π ρ ο β λ έ π ε τ α ι   από τον ενδογενή προγραμματισμό του οργανισμού του ανθρώπου Μη ξεχνάμε ότι στον πρωτόγονο άνθρωπο ,πριν από την εγκατάστασή του σε μόνιμη κατοικία ,η εξεύρεση τροφής ήταν μια διαδικασία και μια περιπέτεια που επαναλαμβάνετο όχι και κατά απόλυτα τακτά χρονικά διαστήματα.Έτσι, ένα σαρκοβόρο ζώο,μετά από ένα επιτυχές κυνηγητό και το συνακόλουθο ικανοποιητικό γεύμα, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει νηστικό για μια περίοδο ,ακόμα και αρκετών ημερών,εάν η τύχη δεν είναι και τόσο ευνοϊκή μαζί του.

 

 

 

 

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα της νηστείας κινητοποιούνται όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που περιγράψαμε,για τη διατήρησή του στη ζωή, και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση,ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει και πάλι,με όλες του τις δυνάμεις, την τροφή του. Ετσι,Η παράλειψη ενός γεύματος ανά 24ωρο Εφόσον υπάρχει πρόβλημα έστω και ελαφράς παχυσαρκίας,αποτελεί ευεργετική τακτική Πολύ περισσότερο αποτελεσματικό το μέτρο της αποχής  από την τροφή για ένα ολοκληρο 24ωρο κάθε τόσο,για παράδειγμα μια φορά την εβδομάδα,γιατί με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό, εκτός από τον περιορισμό των προσλαμβανομένων θερμίδων, να πραγματοποιεί κάθε τόσο και μια γενική δοκιμή της κινητοποίησης ολόκληρου του αποθέματος του γλυκογόνου και ενός αρκετά σημαντικού μέρους από το απόθεμα του λίπους.



 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ασκληπιεία

 

 

 

Η Εκκλησία, ζητά απ τους πιστούς 200 μέρες, όχι πλήρους αποχής αλλά τροποποίησης απλά της διατροφής τους με απομάκρυνση απ το κρεας, ψάρι, γαλακτοκομικά 

Χαίρετε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...