Καιριο το ερωτημα :
Να φοράμε ή να μην φοράμε μάσκες ;
Θα σας αναφέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα:
Ένας από τους υπαλλήλους της τράπεζας ή σουπερμάρκετ ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ,που εξυπηρετεί κόσμο αυτό το καιρό, είναι ασυμπτωματικός φορέας.
Θα έρθει σε επαφή με ένα αριθμό ατόμων. Κάποιους από αυτούς δυστυχώς θα μολύνει μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει με την ομιλία του ή αν ακουμπήσει τη μύτη του και μετά επιφάνειες που χρησιμοποιούνται από κόσμο.
Το τραγικότερο είναι ότι δεν θα ξέρει ποτέ με ποιους ήρθε σε επαφή και δεν θα μπορέσει να γίνει με κανένα τρόπο η ινχηλάτιση και αυτά τα άτομα θα κυκλοφορούν ελεύθερα και θα κολλήσουν ένα άλλο αριθμό ατόμων ανάλογα με τις επαφές που θα έχει ο κάθε ένας από αυτούς.
Γιατί να φοράω συνέχεια τη μάσκα μου;
Για δική σου προστασία.Γιατί έχεις υπεύθυνη στάση απέναντι στους συμπολίτες σου και πρέπει να τους προστατεύσεις σε περίπτωση που πάσχεις και δεν το ξέρεις ακόμα.
Τι μάσκα να φορώ;
Οι πιο σιγουρες ειναι οι : FFP (filtering face piece) μάσκες που έχουν συνήθως αρίθμηση από το ένα μέχρι το τρία.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη και η ασφάλεια που προσφέρουν.
Χειρουργική μάσκα
Το πιο εύκολο είναι αν εξασφαλίσετε χειρουργική μάσκα, η οποία προσφέρει αρκετά μεγάλη προστασία. Μικρότερη όμως προστασία από οποιαδήποτε FFP μάσκα (1,2 ,3).
Δεν βρίσκω ούτε FFP μάσκα ούτε και χειρουργική μάσκα. Τι να κάνω;
Να αγοράσετε ή να φτιάξετε μια αυτοσχέδια υφασματινη μάσκα. Είναι σαφώς καλύτερα, από τα κυκλοφορείτε χωρίς καμία μάσκα. Φυσικά θα κυκλοφορείτε όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου