Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ¨DE QUERVAIN ¨ΤΕΝΤΟΕΛΥΤΡΙΤΙΔΑ

  

 


 


 

 

 

Το σύνδρομο De Quervain είναι μια  φλεγμονή του ελύτρου και των τενόντων του αντίχειρα. Το τενόντιο έλυτρο παχαίνει και μας δινει οιδημα, δημιουργωντας μικρές ουλώδεις εστίες μεταξύ ελύτρων και τενόντων.

 

Δύο από τους κύριους τένοντες για τον αντίχειρα διατρέχουν εντός ενός σωλήνα -ελύτρου που βρίσκεται στο ύψος του καρπού από την πλευρά του αντίχειρα. Οι τένοντες προσομοιάζουν με σχοινιά που συνδέουν τους μύς με τα οστά τα οποία πρέπει να κινήσουν. Οι τένοντες καλύπτονται από ένα στρώμα λεπτού και γλοιώδους ιστού που μοιάζει με τον αρθρικό υμένα, το περιτενόντιο. Αυτό το στρώμα ιστού, επιτρέπει στους τένοντες να γλιστρούν εύκολα μέσα στους ινώδεις σωλήνες που ονομάζονται έλυτρα.

Εξαιτίας ενός οιδήματος των τενόντων και/ή πάχυνσης του ελύτρου, θα προκύψει ως αποτέλεσμα αυξημένη τριβή και κατά συνέπεια πόνος όταν γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις του αντίχειρα ή του καρπού.

 

 

 

 

 

 

Οι επανειλημμένοι μικροτραυματισμοί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και η υπερχρησιμοποίηση του χεριού είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν την πάθηση.

Το σύνδρομο De Quervain εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται οκτώ με δέκα φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Πρωταρχικό σύμπτωμα είναι ο πόνος του αντίχειρα στο ύψος του καρπού. Μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά ή σταδιακά. Είναι δυνατόν να αρχίσει προοδευτικά με αντανάκλαση στον αντίχειρα και το αντιβράχιο ή ακόμα και να μας ξυπνησει ξαφνικα. Ο πόνος γίνεται εντονότερος με τη χρήση του αντίχειρα και κυρίως στο έντονο πιάσιμο, όπως, π.χ., στη χρήση του κλειδιού. Λόγω του πόνου και του οιδήματος, περιορίζεται η κίνηση του αντίχειρα.

 

 

 

 

 

 






 

 

 

Ο κύριος στόχος της θεραπείας της τενοντοελυτρίτιδας του De Quervain είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τον ερεθισμό και το τοπικό οίδημα.

Αρχικα  συνιστάται  ¨ανάπαυση του καρπού¨ για ενα μηνα , μ ένα νάρθηκα που ακινητοποιεί τον καρπό και τον αντίχειρα.Ο νάρθηκας φοριέται μέρα και νύχτα και βγαίνει μόνο στο μπάνιο ή στο πλύσιμο του χεριού.





Η χρησιμοποίηση του νάρθηκα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα αφού σταθεροποιεί τον αντίχειρα και την άρθρωση του καρπού.

Τα αντιφλεγμονώδη αντιμετωπίζουν τον πόνο προσωρινα. Αποφευγουμε  των δραστηριοτήτες  που προκαλούν πόνο . Αυτό  μπορεί να εξαλείψει οριστικά τα συμπτώματα.

Αν η συντηρητική αγωγή δεν αντιμετωπίσει τον πονο και τη δυσλειτουργία , η χειρουργική επέμβαση θα δώσει την οριστική θεραπεία.

Χαιρετε






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Ατομα με δύο συγκεκριμένους σωματότυπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του   παχέος εντέρου   συγκριτικά με άτομα με ...