Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΒΡΑΧΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΝΗΜΗ

 






Η βραχυπρόθεσμη μνήμη 

μπορεί να οριστεί ως ο μηχανισμός  που μας επιτρέπει να διατηρούμε μια περιορισμένη ποσότητα πληροφοριών για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Έχει δύο κύριες ιδιότητες: 


Περιορισμένη χωρητικότητα και 

Συντομη ζωη. 









Ποικίλει ανάλογα με το υλικό που πρέπει να θυμόμαστε και  επηρεάζεται από  τη σημασία της συναισθηματικής σχετικότητας των ερεθισμάτων . 


Μπορεί να κρατήσει τις πληροφορίες μέχρι και 30 δευτερόλεπτα.

Όταν μιλάμε για τη μνήμη, το λογικό είναι να σκεφτόμαστε τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες μας, αλλά η μνήμη περιλαμβάνει πολλές περισσότερες διαδικασίες. 

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερις σχετικά ανεξάρτητους μηχανισμούς μνήμης μαζί:

Αισθητηριακή μνήμη 

Διατηρεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αισθητήρια ερεθίσματα που έχουν ήδη εξαφανιστεί για να τα επεξεργαστεί και να τα στείλει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη

Βραχυπρόθεσμη μνήμη

Διατηρεί μια περιορισμένη ποσότητα πληροφοριών για ένα σύντομο χρονικό διάστημα:

Εργασιακή ή λειτουργική μνήμη

Είναι μια ενεργητική διαδικασία που επιτρέπει να χειριστεί και να συνεργαστεί με τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.


Μακροπρόθεσμη μνήμη 

Διατηρεί μια σχεδόν άπειρη ποσότητα πληροφοριών, μερικές από τις οποίες προέρχονται από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, για αόριστο χρονικό διάστημα

Έτσι, οι πληροφορίες μπορούν να περάσουν από διάφορα στάδια για να αποθηκευτούν τελικά ή να ξεχαστούν.

Αντιλαμβανόμαστε τις πληροφορίες που διέρχονται από την αισθητηριακή μνήμη τις αισθήσεις μας

Από εκεί φθάνουν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας, όπου μένουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.


Στην τελευταία φάση, το μυαλό μας πρέπει να αποφασίσει αν η πληροφορία είναι σημαντική και πρέπει να θυμόμαστε, ή είναι άνευ σημασίας και πρέπει να τη ξεχνάμε. 

Αν οι πληροφορίες είναι πολύτιμες για τη μνήμη θα αποθηκεύονται στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας.

Επιπλέον, σε περίπτωση που καταστραφεί η βραχυπρόθεσμη μνήμη, τα συστήματα μνήμης που εξαρτώνται από αυτή θα αλλάξουν , όπως η εργασιακή μνήμη και η μακροπρόθεσμη μνήμη. 

Αν δεν είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τις πληροφορίες στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, η εργασιακή μνήμη δεν θα μπορέσει να χειριστεί αυτές τις πληροφορίες.


Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη μνήμη, η δημιουργία νέων μνήμων θα επηρεαστεί, δεδομένου ότι η διέλευση των πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σωστά εξαιτίας της μεταβολής της βραχυπρόθεσμης μνήμης. 

Ωστόσο, ναι, θα ήταν δυνατόν να ανακτήσει τις μνήμες που έχουν ήδη σχηματιστεί στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

. Μόλις έχουμε κατανοήσει τις πληροφορίες, δεν χρειάζεται να διατηρήσουμε την αρχή της πρότασης, οπότε ξεχνάμε τις συγκεκριμένες λέξεις.

Πρέπει να διατηρήσουμε την αρχή μιας γραπτής φράσης για να κατανοήσουμε την τελική πρόταση
Μια μακρά και πολύπλοκη πρόταση θα είναι πολύ πιο δύσκολο να την καταλάβουμε από μια σύντομη και απλή. 
Έτσι, σε σχολικά περιβάλλοντα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη μνήμη σε καλή κατάσταση, δεδομένου ότι σχετίζεται με την ορθή κατανόηση της ανάγνωσης, η οποία είναι κρίσιμη για την ακαδημαϊκή επιτυχία.

Όταν κάποιος μας λέει έναν αριθμό τηλεφώνου, στο χρόνο που περνάει από όταν το ακούμε μέχρι να το σημειώσουμε, ενεργεί η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας.

Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία της δημιουργίας βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων απαιτεί προηγούμενη μακροπρόθεσμη απόδοση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Έτσι, όταν προσπαθούμε να μάθουμε ένα μάθημα από ένα βιβλίο, να απομνημονεύσουμε ένα κωδικό πρόσβασης ή μερικές γραμμές ενός ποιήματος, εργάζεται η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας.
Εάν οι διαφορετικοί τύποι μνήμης δεν ήταν ανεξάρτητοι, η βλάβη του ενός, θα επηρέαζε όλους. 
Ευτυχώς, ο εγκέφαλος αφιερώνει διαφορετικές περιοχές σε κάθε ένα από τους τύπους μνήμης, έτσι ώστε μία μεταβολή της μακροπρόθεσμης μνήμης, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη. 
Σε γενικές γραμμές, όλα τα είδη της μνήμης συνεργάζονται μεταξύ τους και θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε σε ποιο σημείο αρχίζει το ένα και τελειώνει το άλλο. 
Αντ 'αυτού, όταν ένα από αυτά έχει υποστεί ζημιά, ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία του, με μοιραίες συνέπειες στην καθημερινή μας ζωή.










H μεταβολή στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να μειώσει τόσο το χρόνο, όσο και τον αριθμό των στοιχείων που χειρίζεται 


Έτσι, σε μια μικρή μεταβολή, ίσως μπορούμε να κρατήσουμε λιγότερες πληροφορίες για λιγότερο χρόνο, γι 'αυτό θα ήταν μια ''ελάχιστα ορατή'' βλάβη. 

Αντ 'αυτού, μια σοβαρή διαταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει ουσιαστικά βλάβη στη λειτουργία της βραχυπρόθεσμης μνήμης, με σημαντικές συνέπειες.



Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να καταστραφεί με διάφορους τρόπους. 



Έχει βρεθεί ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη μεταβάλλεται σε μέτρια στάδια της νόσου του Alzheimer, αν και η βλάβη στη μακροπρόθεσμη μνήμη είναι πολύ πιο εξερχόμενη σε αυτή τη νόσο. 


Σημειώνεται, επίσης, η σημασία της βραχυπρόθεσμης μνήμης στη δυσλεξία , επειδή η δυσκολία της αποθήκευσης φωνολογικών πληροφοριών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κατάκτηση της ανάγνωσης. 


Επιπλέον, η κατανάλωση μαριχουάνας είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ακεραιότητα της βραχυπρόθεσμης μνήμης. 


Η εγκεφαλική βλάβη που προκύπτει από το εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλον τραυματισμό στο κεφάλι θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΟΝΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ..

  Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συχνά   συμπτώματα   στον κόσμο και προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, απ' όλα τα πλάτη και τα μήκη...