Στη Σερράνα, μια μικρή βραζιλιάνικη πόλη με 45.000 κατοίκους,οι πολίτες της εμβολιάστηκαν με το CoronaVac, το κινέζικο σκεύασμα με αποτέλεσμα να πέσει το ποσοστό των θανάτων κατά 95%.
Ενα -κατά πως φαίνεται- επιτυχημένο εμβολιαστικό πείραμα κατά της Covid-19
Η ομάδα που επιθεωρούσε τον εμβολιασμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, τόνισε ότι από το μαζικό εμβολιασμό προστατεύονται τελικά και όσοι δεν εμβολιάζονται, καθώς μειώνεται αισθητά η κυκλοφορία του ιού.
Το πείραμα της Σερράνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο εάν εμβολιαστεί πλήρως το 75% του πληθυσμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βραζιλία έχει πληγεί βαριά από την πανδημία και έχει καταγράψει έως τώρα 463.000 θανάτους.
Το BBC αναφέρει ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα πολύ αργό εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω της ανεπάρκειας των σκευασμάτων, την ώρα που ο μέσος όρος κρουσμάτων και θανάτων παραμένει υψηλός.
Το πείραμα στην μικρή αυτή πόλη στα νοτιο ανατολικά του Σάο Πάολο, διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο από το Ινστιτούτο Μπουταντάν, το οποίο παράγει το CoronaVac, το κινέζικο εμβόλιο της Sinovac Biotech.
Βάσει του πειράματος, η πόλη χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές για να υπάρξει ένα ελάχιστο κατώφλι στον περιορισμό του ιού. Κι όντως η διασπορά περιορίστηκε αισθητά όταν το 75% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έλαβε και τις δύο δόσεις του εμβολίου.Όταν ο εμβολιασμός έφτασε στο 95% του πληθυσμού, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 95%
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 86%
Τα κρούσματα από συμπτωματικούς φορείς κατά 80%.
Ο διευθυντής του προγράμματος της Butantan, Ρικάρντο Παλάσιος, τόνισε ότι το κλειδί ήταν το 75% του εμβολιασμού.
Το σημαντικότερο αποτέλεσμα ήταν ότι μπορέσαμε να ελέγξουμε την πανδημία, χωρίς να πρέπει να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού, είπε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι υπήρξε μεγάλη πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό, σημείωσε, μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εμβολιαστούν οι ανήλικοι για να ανοίξουν τα σχολεία.
Το CoronaVac χορηγείται σε μια σειρά από χώρες ενώ η αποτελεσματικότητα του εκτιμάται από 50 έως 90%. Στο πείραμα της Βραζιλίας δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες από την χορήγηση του σκευάσματος και κανένας θάνατος ανάμεσα σε πολίτες που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση.
Η Βραζιλία έχει το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ θανάτων από Covid μετά τις ΗΠΑ.
Πηγη https://www.kathimerini.gr/world/561384400/to-vrazilianiko-peirama-pos-o-emvoliasmos-exafanise-toys-thanatoys/?
BBC REUTERS/Daniel Becerril
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου