Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ..ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΝΟΣΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ,,ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

 








Η  ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου έχει πει πως : Ο κοσμος  ρωτα  αν έπιασε το εμβόλιο, οπως και αν πρεπει να  κάνουν τεστ αντισωμάτων. Να σημειωσουμε πως, ενας προσδιορισμός αντισωμάτων, είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση και οχι σε ατομικό επίπεδο. Η θέση όλων των διεθνών οργανισμών είναι ξεκάθαρη: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή σε άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί . 

Προσεξτε τωρα : 

Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνον στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την λεγομενη  κυτταρική ανοσία, κατι αναλογο με την κυτταρικη μνημη γενικα, που δεν μπορεί να μετρηθεί με ένα εργαστηριακό τεστ. 








Η μέχρι τώρα εμπειρια έχει δείξει ότι η κυτταρική ανοσία διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα τα αντισώματα  που εξουδετερώνουν τον ιό, μπορεί να παρουσιάζουν μείωση.







Το αποτέλεσμα ενός τεστ αντισωμάτων μπορεί να είναι αρνητικό, γεγονός που δημιουργεί απογοήτευση και ανησυχία στον εμβολιασμένο, αλλά κατι τετοιο  είναι αναμενόμενο

Ενα αρνητικό αποτέλεσμα έχει πολλές ερμηνείες λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται και λόγω διαφοράς στην παραγωγή αντισωμάτων μεταξύ φυσικής λοίμωξης και εμβολιασμού .

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ηδη  διεξάγει μελέτη αξιολόγησης των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε εθελοντές που λαμβάνουν τα εγκεκριμένα εμβόλια. 

Η ύπαρξη αντισωμάτων σε ποσοστό άνω του 30% αποτελεί ένδειξη της ικανότητας του οργανισμού του εμβολιασμένου να αδρανοποιεί τον κορωνοϊό, ενώ αντισώματα άνω του 75% δηλώνουν ότι ο οργανισμός τυγχάνει πολύ υψηλής προστασίας έναντι του ιού.

Από τη σύγκριση των εμβολιασμένων άτομα 60-64 χρόνων με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca προκύπτει ότι 50 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer/BioNTech είχαν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις το 98% ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα που τους εξασφάλισαν πολύ υψηλή προστασία από τον κορωνοϊό. 

Ενώ στην ομάδα αυτών που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca  τους είχε χορηγηθεί μόνο η μία δόση, μόνο το 11% είχε εξουδετερωτικά αντισώματα που τους εξασφάλιζαν πολύ υψηλή προστασία.


Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν δύο πράγματα:

Α. την αναγκαιότητα της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων και 

Β.τη μείωση του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.









Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι πιθανώς η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγείται μεταξύ 4 και 8 εβδομάδων από την πρώτη δόση. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη συστήσει τη μείωση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολίου από τις 12 στις 8 εβδομάδες. Από τις 29 Απριλίου το υπουργείο Υγείας έχει δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες που έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca να φέρουν τη δεύτερη δόση δύο μήνες μετά την πρώτη.





Ενα συνηθισμένο ερώτημα στο οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση είναι η διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα αντισώματα 

Α .μετά τη φυσική λοίμωξη και 

Β .μετά τον εμβολιασμό. 

Σε ό,τι αφορά τη φυσική λοίμωξη, γαλλική πολυκεντρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal  έδειξε ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης

Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά από φυσική λοίμωξη για έναν χρόνο και επιπλέον την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης.








Αυτή και άλλες αντίστοιχες μελέτες ήταν που οδήγησαν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τροποποιήσει την αρχική σύσταση που είχε διατυπώσει για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει και αντί για δύο δόσεις εμβολίου να λαμβάνουν μία. 

Αυτή πρέπει να λαμβάνεται από την 90ή ημέρα της νόσησης και μετά και έχει τον ρόλο της υπενθυμιστικής δόσης.


Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός μετά τον εμβολιασμό, η μελέτη του ΕΚΠΑ αναμένεται να δώσει απάντηση, καθώς οι εμβολιασθέντες θα τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση έως και 18 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. 

Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση μειώθηκαν τα αντισώματα σε περίπου 20% των εμβολιασθέντων. Ωστόσο και πάλι συνεχίζουν να έχουν υψηλή προστασία έναντι του ιού. Με βάση και τα διεθνή δεδομένα, είναι πιθανό να χρειάζεται και τρίτη δόση εμβολίου το φθινόπωρο για όσους εμβολιάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.





Πηγη https://www.protothema.gr/greece


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ..

 









Σύμφωνα με την  θεωρία της σχετικότητας δεν υπάρχουν στο σύμπαν   παρελθόν, παρόν και μέλλον, για τον απλό λόγο οτι  

Ο χρόνος είναι σχετικός.

Τί μπορεί να σημαίνει αυτό για μας; 


Σε μερικά χρόνια δεν θα θυμομαστε τίποτα απ οσα συμβαινουν στις μερες μας. Μέχρι κι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναρωτιέται αν πράγματι συνέβησαν όλα αυτά στον κοσμο της αυγής του 21ου αιώνα .

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

Τί ομως αυτό συνεπάγεται για μας; 

Μήπως τελικά μπορούμε να διορθώσουμε μεγάλα λάθη μας;Πιστεύω οτι μπορούμε τόσο σε επίπεδο ατομικό αλλά και σε συλλογικό.Είναι θέμα κουλτούρας και αυτοσυγράτησης.

Πρέπει να μαθαίνουμε απ τα λάθη μας.

Διορθώνοντάς τα, επιδρούμε στο άμεσο αλλά και το έμμεσο παρελθόν μας. 

Η μετάνοια λειτουργεί έτσι.Φυσικά σε ψυχικό επιπεδο.

Ομως ποιός είπε οτι δεν μπορούμε να επιδράσουμε στην ύλη μέσω της αλληλο-βιο-ανάδρασης που ξεκινά απ το ψυχικό επίπεδο.

Συνηθως στεκόμαστε στη δυναστεία του υλικού μας κόσμου.Ομως ολόκληρο το γνωστο μας σύμπαν  λείπει , δεν υπάρχει είναι σαν μαγικη εικόνα. 

Υπάρχουν πιθανότατα πάνω από 100 δισ γαλαξίες , αλλά δεν μπορούμε να τους δούμε. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν, επειδή έχουν βαρύτητα και επιδρούν στην ορατή ύλη γύρω τους. Αυτά τα άλλα αόρατα πράγματα έχουν ονομαστεί σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια απλά γιατί δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται 

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για του ορατού φάσματος

 

 

 

 

 

 

Αυτο που συλλαμβάνουν τα φτωχά περιορισμένα μάτια μας , πόσο τοις εκατό του ορατού φάσματος νομίζετε οτι βλέπουν;

Μόνο το 2%  Το υπόλοιπο 98 % τί  είναι 

Να γιατί είμαστε σαν ηλίθιοι, οταν ισχυριζόμαστε οτι ας πούμε δεν υπάρχουν άλλα πλάσματα με λεπτότερη υφή απο εμάς.

 

 

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για γαλάζια «ακτινοβολία Τσερένκοφ»

 

 

 

 

 

 

Γύρω μας υπάρχουν  πράγματα  ταξιδευουν  πιο γρήγορα απ’ το φως.Το φως δεν  ταξιδεύει πάντα πολύ γρήγορα. Η ταχύτητα του στο κενό είναι σταθερή στα 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο. Όμως το φως δεν ταξιδεύει πάντα  στο κενό. Έτσι, στο νερό, για παράδειγμα, τα φωτόνια ταξιδεύουν με περίπου τα τρία τέταρτα της παραπάνω ταχύτητας.

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

Τωρα θα πείτε οτι αερολογώ. Συμφωνώ. ομως κατα το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας, το σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε με όλα τα άστρα και τους γαλαξίες του δεν είναι παρά ένα  ανάμεσα σε άπειρα άλλα σύμπαντα που συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα, όπως οι φυσαλίδες της σαπουνάδας.

Επειδή είναι άπειρα τα εναλλακτικά σύμπαντα, οτιδήποτε δεν είμαστε σ αυτό το σύμπαν, μπορεί να είμαστε σε ένα άλλο. Ας πούμε δεν είμαστε εκατομυριούχοι, είμαστε άρρωστοι, είμαστε κακομοιριασμένοι, φτωχοί, αγράμματοι, κι οτι άλλο θέλετε .Aλλά υπάρχει κάποια άλλη κατάσταση όπου είμαστε κάτι διαφορετικό.

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

Ο Χριστός ποτέ δεν αξιολόγησε τον κόσμο μας ή αν θέλετε την κτίση μας.Πάντα μίλαγε για μιαν άλλη ζωή, διαφορετική, την όντως ζωή.

Φυσικά τα Λόγια Του ήταν δυσνόητα .Μίλαγε με παραβολές μύθους,όχι για να γίνει κατανοητός  στους αμόρφωτους. Το αντίθετο για να μην τον καταλαβαίνουν ιδίως οι μορφωμένοι.

Μίλαγε για τους έχοντας ώτα ακούειν.

Ο δικός μας χρόνος μοιάζει με του διπλανού μας, επειδή βρισκόμαστε  στον ίδιο πλανήτη και κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα.

Αν βρισκόμασταν ο ένας στη Γη και ο άλλος σε ένα άλλο πλανήτη και κινούμασταν με πολύ διαφορετική ταχύτητα, θα γερνούσαμε με διαφορετικό ρυθμό 

Μετά από όλα αυτά,  νομιζω οτι μπορούμε  να συνεχίσουμε να ζούμε την καθημερινή μας ζωή, σαν να μην τρέχει τίποτε .

Αφήνουμε τον εαυτό μας να προβληματίζεται σ ένα άλλο σύμπαν.

 

 

https://kosmaser.wordpress.com/2014/01/24/.

 

Χαιρετε

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σύμπαν

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΝΟΣΗΣΑΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΘΗΚΑΝ..

 











Γιατροί που νόσησαν από κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας περιγράφουν τη δυσάρεστη εμπειρία τους με τη νόσο. 


Ο ΩΡΛ και αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Νικόλαος Μπάτζιος, περιγράφει πώς «έκλεβε στην οξυμετρία για να μη διασωληνωθεί» 

ενώ ο Θεμιστοκλής Τουφεκτσής αγγειοχειρούργος λέει ότι «η νόσος τον ισοπέδωσε».



Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών καταγράφηκαν σε μία σειρά βίντεο στο πλαίσιο της εκστρατείας #εμβολιαΖΩ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Βασίλης Βασιλικός: 


Ήμουν έτοιμος να πάρω εξιτήριο και ξαφνικά μπήκα στην εντατική

Ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Βασιλικός αναφέρει ότι βρέθηκε με Covid-19 στο νοσοκομείο όπου έμεινε τρεις εβδομάδες και ενώ είχε αρνητικοποιηθεί και ήταν έτοιμος να πάρει εξιτήριο ξαφνικά η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαίαδιασωληνώθηκε και οδηγήθηκε στην εντατική.







«Στην εντατική ήμασταν όλοι μαζί, να σας θυμίσω ήταν σε κατάσταση επιστράτευσης, γιατί δεν υπήρχαν κλίνες και βάλαμε κάποια κρεβάτια στα χειρουργεία κι αναρωτήθηκα πως θα αντέξω εκεί μέσα. Αλλά από εκεί και πέρα δε θυμάμαι τίποτα. Δε θυμάμαι να μου λένε ότι θα με διασωληνώσουν. Και κατηγορήθηκα ή κατηγορήθηκαν συνεργάτες μου ότι άργησαν να με διασωληνώσουν, ακριβώς γιατί το είχα ζητήσει, το οποίο βέβαια δεν ισχύει. Ο άρρωστος μπορεί να λέει ότι θέλει, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτό που του λέει η συνείδησή του. Εμείς ξέρετε οι γιατροί είμαστε λίγο «χοντρόπετσοι» και αν δεν αρρωστήσουμε, δε θα καταλάβουμε. Όταν πανικοβλήθηκα, όταν χρειάστηκε να μπω στην εντατική τότε συνειδητοποίησα κάποια πράγματα ξανά. Σε μια στιγμή που είχα ξυπνήσει ήταν για μένα η χειρότερη εμπειρία. Ένιωθα αβοήθητος, είχα τις φυσικές μου ανάγκες, κρύωνα ας πούμε και δε μπορούσα να μιλήσω. Σχεδόν 5 μήνες, στην εντατική διασωληνωμένος 2 μήνες, άλλες 5 εβδομάδες στην εντατική για να μπορέσω να κινητοποιηθώ και άλλες 3 εβδομάδες στο θάλαμο για να μπορέσω να κάνω τα πρακτικά, τα βασικά μου πράγματα, για να μπορώ να πάω σπίτι μου δηλαδή. Ξαναμαθαίνεις τη ζωή από το άλφα. Είχα την εντύπωση ότι μιλούσα αλλά με την τραχειοστομία, δε μπορούσα να συνεννοηθώ. Και ερχόταν η σύζυγος μου και της έλεγα κάνε μου αυτό, κάνε μου εκείνο, και δεν καταλάβαινε. Κι αντιθέτως ερχόταν η νοσηλευτήρια, η οποία ήταν εκπαιδευμένη και καταλάβαινε. Και ενώ είχα την αίσθηση ότι επικοινωνούσα γραπτά καλά, μου έδειξε η σύζυγος μου τις σημειώσεις μου και τα γράμματα μου δεν ήταν ούτε νηπιαγωγείου τα οποία κι έχω κρατήσει.

Νικόλαος Μπάτζιος : Έπιασα τον εαυτό μου να κλέβει στην οξυμετρία για να μη διασωληνωθώ






Ο ΩΡΛ και αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Νικόλαος Μπάτζιος μιλάει για τη νόσησή του και τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.



«Στην αρχή το αντιμετώπισα σχετικά καλά ως και πολύ καλά σκεπτόμενος ότι με τη νόσησή μου θα αποκτήσω ανοσία

Γενικά η κατάσταση μου ήταν ομαλή με δύο πυρετικά κύματα τη μέρα. 

Τα χρειάστηκα όταν εξαντλήθηκαν όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα -πήρα και ρεμδεσιβίρη- και άρχισαν να μιλάνε για διασωλήνωση στον ασθενή δίπλα μου. 

Δεν φανταζόμουν πόσο πολύ θα μπορούσαν να χαραχτούν γεγονότα στο υποσυνείδητό μου… 

Επίσης αν και γιατρός, έπιασα τον εαυτό μου να… κλέβω στην οξυμετρία.  Έπαιρνα μεγάλες ανάσες για περισσότερο οξυγόνο ώστε να μην καταγραφεί χαμηλός κορεσμός και χρειαστώ διασωλήνωση. Γενικά τις πρώτες ημέρες το παράδοξο ήταν ότι ήμουν αρκετά καλά για να πάω νοσοκομείο αλλά αρκετά άσχημα για να μείνω στο σπίτι…Μετά τη θεραπεία πήγα στο σπίτι και συνεχίζω εκεί την υποστηρικτική αγωγή… Κι εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι μόνο η νοσηλεία αλλά και ό,τι αυτή συνεπάγεται.  Νομίζω ότι ποτέ δεν έγινα το ίδιο καλά όπως ήμουν πριν τη νόσηση. Ακόμη και τώρα δυσκολεύομαι όταν κουράζομαι πχ όταν περπατάω πολύ. Στις τελευταίες αξονικές μου φαίνονται κάποια υπολείμματα και ίσως στο μέλλον θα φανούν οι επιπτώσεις πιο ξεκάθαρα».

Θεμιστοκλής Τουφεκτσής: Η νόσος με ισοπέδωσε






Ο Θεμιστοκλής Τουφεκτσής, αγγειοχειρουργός αφηγείται ότι στην αρχή είχε ρίγος και πυρετό και κάποια δύσπνοια.

« Περίπου στην εβδομάδα πάνω, είδα ότι άρχισε να πέφτει ο κορεσμός. 

Εντάξει, εγώ ήμουνα και καπνιστής, δεν είχα ποτέ υψηλούς κορεσμούς. Και μετά από ένα σημείο, και που είχα κατεβεί και κάτω από το 90, ενώ το όριο ήταν το 93 υποτίθεται, λέω καλύτερα να μην το ρισκάρω άλλο. Η επιδείνωσή μου στην κλινική ήταν ραγδαία.  Θυμάμαι όταν ήρθε η ώρα και είχα εξασθένηση δε μπορούσα, με σέρνανε να με πάνε στον αξονικό τομογράφο, δε μπορούσα καν να σταθώ να καθίσω σε αμαξίδιο… 

Είχα φοβερή δύσπνοια, παρόλο που έπαιρνα οξυγόνο. Την τελευταία μέρα -πριν τη διασωλήνωση- θυμάμαι που πήρα τη γυναίκα μου και της το είπα για να μην της το ανακοινώσει άλλος. Έχω υποτίθεται κάποιες αναμνήσεις αλλά θεωρώ ότι είναι από τα φάρμακα… 

Είχα εξαντληθεί. Με ισοπέδωσε η νόσος. 

Σιγά σιγά, με δύσπνοια, φουλ δόσεις οξυγόνου και υποστήριξη αναπνευστική δε μπορούσα να κινηθώ. 

Είχαν αδυνατίσει όλοι μου οι μυς, δε μπορούσα να σταθώ σε όρθια θέση. Έκανα περίπου μία βδομάδα για να καταφέρω να είμαι σε καθιστή θέση στο κρεβάτι, τέτοια ήταν η μυϊκή αδυναμία. 

Για να καταφέρω να πάω τουαλέτα, δύο βήματα, έκανα 14 μέρες. Ναι ήταν αγώνας. Δεν πήγα σε κέντρο αποκατάστασης, δεν άντεχα».

Βασίλης Ανδρεάδης: Παγίδα η χαλάρωση του πρώτου κύματος







Ο παθολόγος Βασίλης Ανδρεάδης αναφέρει ότι κόλλησε από τη σύζυγο του που είναι εκπαιδευτικός και σημειώνει ότι επειδή είχε ήπια συμπτώματα παγιδεύτηκε στη γενική αντίληψη που επικράτησε στο πρώτο κύμα ότι απειλούνται κυρίως οι ηλικιωμένοι. 

«Γρήγορα όμως διαψεύστηκα και βρέθηκα στο νοσοκομείο. Αρκετοί, που δεν προσέφυγαν σε γιατρούς, λόγω φόβου που επικρατούσε στις δομές υγείας του ΕΣΥ άργησαν και δεν τα κατάφεραν. Νοσηλεύτηκα σε απλή μονάδα κορονοϊού. 

Λόγω της φύσης της νόσου δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά -πχ φαρμακευτική αγωγή- αλλά υπήρχε το δίχτυ ασφαλείας της ΜΕΘ σε περίπτωση επιδείνωσης. 

Δεν πίστευα ότι μια τέτοια ίωση θα μπορούσε να μου δημιουργήσει τόσο σοβαρά προβλήματα. 

Ευτυχώς ανταποκρίθηκε ο οργανισμός μου και χρειάστηκα ένα μήνα για να επανέλθω στο αρχικό στάδιο.  

Εμβολιάστηκα μετά από τρεις μήνες της νόσησης, διότι δεν υπήρχαν οι μελέτες των έξι μηνών. 

Δυστυχώς για τη χώρα μας δεν είναι καλά τα ποσοστά εμβολιασμού και βλέπω να υποτροπιάζουν τα πράγματα. 

Έβλεπα ένα πολιτικό θέμα (καραντίνα, επιδόματα κλπ) και ένα ιατρικό θέμα (εμβόλια) . 

Παραδόξως και οι δύο αυτές πλευρές ανταποκρίθηκαν και τελικά δεν ανταποκρίθηκε η κοινωνία

 Όσο για τους εμβολιασμούς και των παιδιών ακολουθήστε το δικό μας παράδειγμα, το παράδειγμα των γιατρών. 

Εγώ έχω τρία παιδιά και εμβολιάστηκαν όλα»


Ελένη Ιασωνίδου: Έπαθα περικαρδίτιδα, μέχρι σήμερα δυσκολεύομαι να περπατήσω









Η παιδίατρος Ελένη Ιασωνίδου αναφερόμενη στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου , τη λεγόμενη long covid, λέει: «Εγώ νόσησα ήπια στην αρχή, ως μια απλή ίωση.  Στις είκοσι ημέρες ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω και με είδε καρδιολόγος που βρήκε περικαρδίτιδα από τον ιό. Αυτή η επίπτωση δεν είναι μόνο για μένα ή για συνομήλικους μου, είναι και για παιδιά. Δεν έχει σημασία η ηλικία, το ξαναλέω, ή τα υποκείμενα νοσήματα. Μπορεί να μην πεθάνεις από κορoνοιό αλλά να πάθεις long covid, μια διαφορά που δεν έχει επικοινωνηθεί. Υγιή και αθλητικά άτομα έχουν πάθει long covid, αθλητές έχουν χάσει τους ολυμπιακούς αγώνες από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου. Για να καταλάβετε, στην πρώτη καραντίνα έβγαζα αυστηρό πρόγραμμα αεροβικής μιας ώρας και σήμερα δυσκολεύομαι να περπατήσω ή να ανέβω μια σκάλα ή μια ανηφόρα! 

Η αξονική μου βγήκε καθαρή όμως αντιμετώπισα νευρολογικά προβλήματα, επώδυνη ουλίτιδα, δέρμα σαν καμένο, δύσπνοια που συνεχίζεται κτλ. 

Δηλαδή μιλάμε για μία νέα νόσο που μοιάζει με κάποιες άλλες παλαιότερες όμως αυτές προκύπτουν από την Covid-19.







ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΑΤΙ..ΠΟΛΥΤΙΜΟ ..ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

  Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.  Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμ...