Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ..ΔΙΑΒΗΤΗΣ

  










Την ονομασία Διαβήτης εισήγαγε ο Αρεταίος ο Καπαδοκης 120-200 μ.Χ. η τρίτη μεγαλύτερη ιατρική προσωπικότητα της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, εμπνεόμενος από το ρήμα διαβαίνω, εξαιτίας του νερου, που έπιναν οι άρρωστοι που περνούσε (διάβαινε) αναλλοίωτο στα ούρα. 

Πριν την ονομασία αυτή λεγόταν Δίψακο από το όνομα φιδιού που όταν δαγκώνει προκαλεί ακατάσχετη δίψα. 

Την ίδια περίοδο περιπου , στην Κίνα ο διαβήτης ήταν γνωστός ως νόσος της δίψας  ενώ στην Ινδία ως νόσος με μελώδη ούρα

Σύμφωνα με τον διάσημο Έλληνα γιατρό της αρχαιότητας ,ο διαβήτης είναι κακη ασθένεια, όχι συνηθισμένη ανάμεσα στους ανθρώπους, αφού αποτελεί τη φθορά της σάρκας και των μελών του σώματος, που μετατρέπονται σε ούρα











Σήμερα , αποτελεί μάστιγα για την παγκόσμια κοινότητα, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες, καθώς συνδέεται σε μεγάλο ποσοστό με τον τρόπο ζωής μας. 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: 

ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προβλεπει πως μέχρι το 2030 περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εκδηλώσει διαβήτη ΙΙ.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης –ΗΔΙΚΑ- υπολογίζεται ότι περίπου 850.0000 έως 1.000.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη, ενώ ανησυχητικό είναι και το εκτιμώμενο ποσοστό των αδιάγνωστων περιπτώσεων. 

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, υπογραμμιζει πωςγια κάθε νέα περίπτωση διαβήτη που διαγιγνώσκεται, υπάρχει μία ακόμη που παραμένει αδιάγνωστη κατι που  αποτελεί σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.








Για να καταλάβουμε καλύτερα πώς εμφανίζεται ο διαβήτης πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας κάθε φορά που τρώμε. Μεγάλο μέρος από το φαγητό , διασπάται στο στομάχι και στο έντερο σε γλυκοζη , που στη συνέχεια απορροφάται και κυκλοφορεί στο αίμα. 








Όταν αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, το πάγκρεας , απελευθερώνει  ινσουλίνη που είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει το σάκχαρο που είναι η βασικότερη τροφή των κυττάρων μας να μπει μέσα σε αυτά. 

Αν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απελευθερώσει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης ή αν η ινσουλίνη που παράγουμε δεν μπορεί να συνεργαστεί σωστά με τα κύτταρά μας, τότε το σάκχαρο δεν μπορεί να περάσει όλο μέσα σε αυτά και παραμενει στο αίμα.

Αυτή η κατάσταση ειναι ο διαβήτης 














Οι τύποι σακχαρώδη διαβήτη είναι  δύο:

Διαβήτης τύπου Ι , 

ινσουλινοεξαρτώμενος 

Οφείλεται σε πλήρη αδυναμία του παγκρέατος να παραγάγει ινσουλίνη εξαιτίας της καταστροφής των ειδικών κυττάρων . 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται πριν την ηλικία των 30 ετών, αλλα και σε μεγαλύτερες ηλικίες. 

Σ αυτήν την περίπτωση η έλλειψη ινσουλίνης είναι απόλυτη οπως  και η χρηση ινσουλίνης 







Διαβήτης τύπου ΙΙ

πιο συχνός στους ενήλικες και γι αυτό παλαιότερα ονομαζόταν  διαβήτης των ενηλίκων. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε νεότερες ηλικίες ακόμα και σε παιδιά. Οφείλεται σε αδυναμία του παγκρέατος να παραγάγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης για να διατηρηθεί το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Σχετίζεται με την παχυσαρκία, την πλούσια σε λίπη διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. 

Για την αντιμετώπισή του είναι απαραίτητη η προσήλωση σε κανόνες και συνήθειες υγιεινής διατροφής και τακτικής σωματικής άσκησης.

Άλλοι τύποι διαβήτη είναι: 

Ο διαβήτης κύησης, ο οποίος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως ως αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν κατά την περίοδο αυτή. 

Πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η κληρονομικότητα, η προϋπάρχουσα παχυσαρκία και η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη.

Ακόμη, στα είδη του διαβήτη καταγράφεται ο διαβήτης ως συνέπεια άλλων παθήσεων, όπως οι παθήσεις του παγκρέατος και ορισμένες ενδοκρινοπάθειες  ο υπερθυρεοειδισμός μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων οπως κορτιζόνη, διουρητικά σε άτομα με προδιάθεση για διαβήτη. 

Άλλες, σπάνιες μορφές διαβήτη, οφείλονται σε κληρονομικά νοσήματα και γονιδιακές διαταραχές.


Η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί συνειδητοποίηση του κινδυνου.











Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου  δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κατι που οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί παράγοντες κάνουν τα επίπεδα του στο αίμα να αλλάζουν, μερικές φορές απροσδόκητα. 

Η Mayo Clinic συμβουλευει έναν νέο τρόπο ζωής, για τον διαβήτη…








Αρχή πάντων η υγιεινή διατροφή.


Που  αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της  διαβίωσης του διαβητικου. 

Οτι  τρωμε επηρεάζει τη γλυκοζη στο αίμα μας. Αρα  προσέχουμε τον τύπο φαγητού ,το πόσο τρώμε αλλά και τους συνδυασμούς  τροφίμων που επιλεγουμε.


 δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι προτιμοτερα, γιατι  περιέχουν ίνες που βοηθούν στο σταθερο ζαχαρο . 

















Η σωματική δραστηριότητα είναι  σημαντικό μέρος  διαχείρισης του διαβήτη . Στην ασκηση οι μύς χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για ενέργεια. 

Η σωματική άσκηση βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αποτελεσματικά. 

 Όσο πιο έντονη είναι η προπόνησή , τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της επίδρασης.







 Ακόμη και απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως οι εργασίες,  η ορθοστασία για παρατεταμένες περιόδους  βελτιώνουν το σάκχαρο του αίματός .










Τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα περπατημα στο δρομο, στον ηλιο, με ορειβατικα μπαστουνια ειναι ο,τι καλυτερο.. 







Εχω ένα πρόγραμμα άσκησης

Εχω  επίγνωση των προειδοποιητικών σημείων χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως αίσθημα τρεμούλας, αδυναμία, κούραση, πείνα, εκνευρισμός, άγχος ή σύγχυση.

Μενω.ενυδατωμένος  ενώ ασκουμαι 

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκοζης στο αίμα. 

Ο Διαβητης δεν ειναι ευκολη υποθεση. Μπορω ομως  να τον προλαβω, αρκει να θελω να αλλαξω τις συνηθειες μου. 

Χαιρετε


https://kosmasserafetinidis.wordpress.com/2021/07/19/










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ

  Σταματήστε να Κάνετε τα 25 Σημαντικότερα Λάθη που Χαλάνε τη Ζωή σας!    Σταματήστε να στρεσάρεστε.    Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδ...