Τα 2 τελευταια χρονια ο κοσμος χωριστηκε σε δυο κατηγοριες. Αυτων πο δεχονται τα εμβολια κι αυτων που τα αρνουνται μεχρι θανατου. Ελαχιστοι εψαξαν, βρηκαν, μελετησαν κι εμαθαν γι αυτα. Να ριξουμε μια συντομη ματια στην εννοια τί ειναι ενα εμβολιο. Και πρωτα απ ολα ποιος ειναι ο στόχος ενός εμβολιασμού Εννοειται πως είναι η προστασία του εμβολιαζομένου αλλα επίσης η προστασία του συνόλου του πληθυσμού, με τη διακοπή ή μεγάλη μείωση της μετάδοσης του ιου στους ανθρώπους. Αυτο που μαθαμε πλεον και που ειναι η ανοσία της κοινότητας. Την λενε και ανοσια αγελης που παραπεμπει σε...ζωα.
Η προστασία του εμβολιαζομένου αν μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιο κυμαίνεται από 50% γρίπη ως >90% στα εμβόλια mRNA ανάλογα με το εμβόλιο.
Για να διακοπεί η μετάδοση του ιου στον πληθυσμό, συνήθως πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 70% των κατοίκων, ανάλογα και με την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο, και τη μεταδοτικότητα της νόσου.
Τα εμβόλια περιέχουν είτε αντιγόνα του μικροοργανισμού σε μορφή εξασθενημένου μικροοργανισμού ή σε μορφή τμημάτων του μικροοργανισμού είτε οδηγίες για την παραγωγή αντιγόνων του μικροοργανισμού από τα ανθρώπινα κύτταρα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο τύποι εμβολίων κατά του Sars-Cov-2 που χρησιμοποιούν οδηγίες για την παραγωγή αντιγόνου από τα ανθρώπινα κύτταρα συγκεκριμένα παραγωγή της spike πρωτεΐνης του ιού που χρειάζεται για διείσδυση στα κύτταρα μας.
Και οι δυο τύποι εμβολίου διεγείρουν τα Τ και τα Β λεμφοκύτταρα για την παραγωγή αντισωμάτων από τα Β λεμφοκύτταρα, κατά της spike πρωτεΐνης του ιού.
Το ένα είδος χρησιμοποιεί το mRNA για την παραγωγή από τα κύτταρα μας της spike πρωτεΐνης εμβόλιο Pfizer-BioNTech, εμβόλιο MODERNA και προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού κατά της spike πρωτεΐνης.
Το άλλο χρησιμοποιεί Αδενοϊό που μεταφέρει το τμήμα του RNA του ιού που παράγει τη spike πρωτεΐνη αγκίστρωσης του SARS-CoV-2, για την παραγωγή από τα κύτταρα μας αυτής της πρωτεΐνης και να προκληθεί αντίδραση του ανοσοποιητικού εναντίον της εμβόλιο AstraZeneca, το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V .
Το ανοσο μας σύστημα, πέραν από την εξόντωση των εισβολέων μικροοργανισμών, έχει και μια άλλη πολύ σπουδαία αποστολή, να θυμάται τους προηγούμενους εισβολείς και να ανταποκρίνεται άμεσα και ισχυρά για να τους εξοντώσει αν υπάρξει νέα επίθεση από τον ίδιο εισβολέα.
Όταν γίνει ο εμβολιασμός ή όταν υπάρξει μόλυνση από ιό, παράγονται δυο ειδών κύτταρα, τα ΔΡΑΣΤΙΚΑ κύτταρα Effector cells που θα εξοντώσουν τους ιούς, και τα κύτταρα ΜΝΗΜΗΣ Τ και Β λεμφοκύτταρα μνήμης που θα παραμείνουν σε ετοιμότητα ώστε να εξοντώσουν τον ίδιο εισβολέα αν δεν υπάρχει σημαντική μετάλλαξη του, αν υπάρξει νέα επίθεση από αυτόν στο μέλλον.
Έτσι στην ουσία πέρα από την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων και των Β λεμφοκυττάρων για την παραγωγή αντισωμάτων από τα τελευταία κατά της spike πρωτεΐνης του ιού, δημιουργούνται και κύτταρα ΜΝΗΜΗΣ Τ και Β λεμφοκύτταρα μνήμης που θα παραμείνουν σε ετοιμότητα ώστε να εξουδετερώσουν τη spike πρωτεΐνη του ιού, αν υπάρξει μόλυνση από τον ιό στο μέλλον και νοουμένου ότι δεν θα υπάρχει σημαντική μετάλλαξη του.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7185345/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5472698/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.01450/full
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.01787/full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6102609/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876034120305670
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.00249/full
https://www.cell.com/cell-host-microbe/pdfExtended/S1931-3128(19)30112-X
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου