Γαστροπάρεση είναι η παραμονή του φαγητού στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό λόγω απουσίας ή ανεπαρκούς λειτουργίας του μυϊκού συστήματος του στομάχου παράλυση στομάχου συνήθως εξαιτίας δυσλειτουργίας του πνευμονογαστρικού νεύρου.
Η γαστροπάρεση συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ναυτία
- Εμετός
- Αίσθημα πληρότητας έπειτα από λίγες μπουκιές φαγητού
- Φούσκωμα ή μετεωρισμό
- Οπισθοστερνικός καύσος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Διαταραχή των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα
- Ανορεξία
- Απώλεια βάρους
- Υποθρεψία μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από το λεπτό έντερο
Πώς προκαλεί γαστροπάρεση ο διαβήτης;
Ο διαβήτης φαίνεται ότι προκαλεί βλάβη στο πνευμονογαστρικό νεύρο του στομάχου και γαστροπάρεση.
Η γαστροπάρεση προκαλείται και από τους δύο τύπους διαβήτη (νεανικό και ενηλίκων) κυρίως όμως από τον τύπου Ι ινσουλινοεξαρτώμενο.
Τι επιπλοκές προκαλεί η γαστροπάρεση;
- Όταν το φαγητό παραμείνει στο στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα σαπίζει και αναπτύσσονται μικρόβια.
- Το άπεπτο φαγητό δυνατόν να σκληρύνει δημιουργώντας μια μάζα που ονομάζεται πίλημμα. Το πίλημμα δυνατόν να αποφράξει το πυλωρικό στόμιο, δηλαδή την έξοδο του στομάχου προς το λεπτό έντερο.
- Εάν ο πυλωρός δεν έχει φράξει και το φαγητό προχωρήσει καθυστερημένα στο λεπτό έντερο θα αυξήσει απότομα τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Συνεπώς με τη γαστροπάρεση είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης και άρα του διαβήτη.
- Σε περιπτώσεις που προκαλείται επίμονος εμετός από την γαστροπάρεση δυνατόν να επέλθει αφυδάτωση του οργανισμού.
Πώς τίθεται η διάγνωση της διαβητικής γαστροπάρεσης;
Ληψη ιστορικου Διάγνωση διαβήτη, αν ελέγχεται ικανοποιητικά το ζάχαρο . Αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Επίσης:
- Γαστροσκόπηση με λήψη βιοψιών
- Υπερηχογράφημα άνω κοιλίας
- Βαριούχο γεύμα. Με την εξέταση αυτή θα πιείτε μια υγρή σκιαγραφική ουσία που λέγεται Βάριο και θα σας γίνουν κάποιες ακτινογραφίες μέσω των οποίων θα ελεγχθεί ο οισοφάγος, το στομάχι και το λεπτό έντερο.
- Παρόμοια εξέταση είναι και η κατανάλωση ενός γεύματος με μπιφτέκι που περιέχει βάριο για τον έλεγχο της κινητικότητας του ανώτερου πεπτικού συστήματος.
- Έλεγχος της κένωσης του στομάχου με ραδιοϊσότοπα. Εάν πάνω από το μισό φαγητό με το ραδιοϊσότοπο που θα σας χορηγηθεί παραμείνει στο στομάχι έπειτα από μιάμιση ώρα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει γαστροπάρεση.
- Μανομετρία στομάχου. Με την εξέταση αυτή θα μετρηθεί, μέσω ενός καθετήρα που θα τοποθετηθεί από το στόμα μέσα στο στομάχι, η ηλεκτρική και μυϊκή δραστηριότητα του τοιχώματος του στομάχου, ώστε να διαπιστωθεί πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη.
- Δοκιμασία αναπνοής με ραδιενεργό άνθρακα (13C). Η εξέταση αυτή ελέγχει με ακρίβεια την ταχύτητα κένωσης του στομάχου.
Πώς θεραπεύεται η διαβητική γαστροπάρεση;
Η διαβητική γαστροπάρεση υποχωρεί έπειτα από τον έλεγχο των συμπτωμάτων και των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα. Ληψη αντιδιαβητικων φαρμακων ή ινσουλίνης
Διακοπη φαρμακων που πιθανόν να επιδεινώνουν την γαστροπάρεση, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα.
Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;
Εάν υπαρχει διαβήτης, ένας από τους καλύτερους τρόπους ελεγχου της γαστροπάρεσης είναι να τροποποιηση στο πρόγραμμα της καθημερινής διατροφής . Παράδειγμα, αντί για 3 γεύματα την ημέρα, είναι προτιμότερα 6 μικρότερα.
Με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνεται το άδειασμα του στομάχου.
Τα υδαρή φαγητά είναι πιο εύκολο να περάσουν από το στομάχι στο λεπτό έντερο από ότι τα στεγνά στερεά φαγητά.
Οχι λιπαρά φαγητά που δυνατόν να επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, καθώς επίσης και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες περνάνε πιο δύσκολα από το στομάχι αφού δεν πέπτονται εύκολα.
Πηγη https://peptiko.gr/gastroparesi-kai-sakcharodis-diavitis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου