Η χημεία του εγκεφάλου ή νευροχημεία, είναι το πολύπλοκο σύστημα που επιτρέπει στον εγκέφαλο να λειτουργεί με τη χρήση χημικών ουσιών, των νευροδιαβιβαστων, που διακινούν τις πληροφορίες.
Ο εγκέφαλος είναι δίκτυο εξειδικευμένων κυττάρων των νευρώνων.
Κάθε νευρώνας έχει αποθέματα νευροδιαβιβαστών που μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν λάβουν εντολή, μαζί με τους υποδοχείς για συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές.
Ορισμένες προσωπικότητες έχουν συνδεθεί με τα επίπεδα των διαφόρων νευροδιαβιβαστών και υποδοχέων στον εγκέφαλο.
Οι ριψοκίνδυνοι , για παράδειγμα, συχνά έχουν λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να πάρουν μια αίσθηση ικανοποίησης και ανταμοιβής.
Αυτό μπορεί να τους ωθεί να συμμετέχουν σε πράγματα που συνιστούν επικίνδυνες συμπεριφορές.
Οι αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου δεν επηρεάζουν μόνο τη διάθεση. Μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο νευρικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν συνθήκες όπως τρόμος ή νευραλγία ως αποτέλεσμα της μεταβολής στη θεμελιώδη χημεία του εγκεφάλου τους.
Ενδορφινες
Χαριζουν ευδαιμονία και ευτυχία και αποτελούν τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου . Tι θα τις αυξήσει;
Μια βαθιά αναπνοή αρκεί.
Τα επίπεδα ενδορφινών μπορούν να αυξηθούν διαμέσου νευρώνων στο δέρμα ή στον εγκέφαλο απλα
μέσω μιας βαθιάς αναπνοής,
κατά την διάρκεια του περπατηματος και την ωραπου τρωμε κατι που μας αρεσει, μια κοτοσουπα.
Το στρες καθε ειδους τις μειώνει; Το ιδιο και καποιοι γενετικοι λόγοι Μειωμένα επίπεδα επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση και την όρεξη κλάματα , υπερευαισθησία, θλίψη.
Διατροφή φτωχή σε λιπαρά ή υποθερμιδική ή υψηλή σε υδατάνθρακες, εξαντλεί τα αποθέματα ενδορφινών λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των επιπέδων πρωτεϊνών και λιπαρών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους.
Σερετονινη
Τη βρισκουμε στον γαστρεντερικό σωλήνα όπου συμβάλλει στην ρύθμιση της έκκρισης γαστρικού οξέος και άλλων πεπτικών υγρών.
Ο ρόλος της στον εγκέφαλο επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών εξασφαλίζοντας ότι τα σήματα των νευρώνων κινούνται με τη σωστή ταχύτητα και ένταση.
Επηρεάζει την διάθεση, τον έλεγχο του πόνου, τη σεξ συμπεριφορά τον ύπνο και το σημαντικότερο από όλα… τον έλεγχο της όρεξης μέσω του μηχανισμού κορεσμού.
Η σερετονίνη δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε καταναλώσει επαρκή ποσότητα φαγητού κι έτσι σταματάμε να τρωμε .
Παρασκευάζεται από τρυπτοφάνη ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πρωτεϊνούχες τροφές και μεταφέρεται στον εγκέφαλο με παρουσία υδατανθράκων.
Οι υδατάνθρακες έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την απορρόφηση της τρυπτοφάνης κι έτσι συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης.
Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης: πουλερικά, λιπαρά ψάρια, φασόλια, ψητές πατάτες, βρώμη, ξηροί καρποί, σπόροι.
Φυσικές πηγές σεροτονίνης: αβοκάντο, ανανάς, μπανάνες, δαμάσκηνα, ντομάτες
Θα την μειώσει; Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας στα παραπάνω συστατικά έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης με συνέπειες στον οργανισμό όπως πονοκέφαλοι, κατάθλιψη, αϋπνία παχυσαρκία, χρόνια κόπωση, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, αυξημένη επιθυμία για φαγητό και κυρίως υδατάνθρακες.
Ντοπαμινη Νοραδρεναλινη
Είναι νευροδιαβαστες της καλής αίσθησης,ενεργοποιουν και παρέχουν την αίσθηση του ελέγχου, της αποτελεσματικότητας και της επιρροής.
Απαραίτητες για να παραμένουμε ξύπνιοι, σε εγρήγορση και δραστήριοι.
Παρασκευάζονται από τα αμινοξέα τυροσίνη και φαινυλαλανίνη που βρίσκονται σε πρωτεϊνούχες τροφές. Φυσικές πηγές τυροσίνης και φαινυλαλανίνης:
κρέας, ψάρια, φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι, σόγια, τυρί.
Μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει τα παραπάνω, τις μειωνει.
Υ -Νευροπεπτιδιο
Είναι ο συναγερμός που θα δώσει το σήμα στο σώμα πως πείνασε.
Ηυξημένα επίπεδα του μπορούν να προκύψουν από την ασιτία και τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων
Τι θα το μειώσει; Πολλά και συχνά γεύματα που διατηρούν πάντα το πεπτικό σύστημα σε λειτουργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου