Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

ΣΤΟΜΑΧΙ..ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 60-80

 








Προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες, 60-80 ετών

Ειναι η πέμπτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στην Ευρώπη, τέταρτη παγκοσμίως και έβδομη στην χώρα μας, προσβάλλει συχνότερα άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες και συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 60-80 ετών.

Το αδενακαρκίνωμα εντοπίζεται στο 90% των περιπτώσεων σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, ενώ σημειώνεται πως το υπόλοιπο 10% αποτελούν άλλοι τύποι όπως:


Γαστρικά λεμφώματα.
Νευροενδοκρινείς όγκοι.
Στρωματικοί όγκοι.

Ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους παγκοσμίως

Μόνο οι μισοί θεραπεύονται εξαιτίας της αργής διάγνωσης.
Αυξάνεται η εντόπιση στην καρδία του στομάχου.
Έχει σημασία η εντόπιση γιατί υπάρχει διαφορετική βιολογική συμπεριφορά και μεταστάσεις όπως και διαφορετική αντιμετώπιση.

Τα νιτρικά συντηρητικα διαβαζε αλλαντικα και κοκκινο κρεας, συμβάλουν στην εκδήλωση του καρκίνου.
Αντίθετα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες προστατεύουν.
Το χαμηλό κοινωνικό status σχετίζεται με ανάπτυξη καρκίνου στο άντρο του στομάχου.
Το υψηλό κοινωνικό status σχετίζεται με ανάπτυξη καρκίνου στο θόλο.
Ασθενείς που έχουν κάνει εγχείρηση ενέχουν μετά την δεκαπενταετία αυξημένο κίνδυνο.
Το ελικοβακτηρίδιο είναι κυρια αιτια για τον καρκίνο του στομάχου.

Ασθενείς με ομάδα αίματος Α έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι ασθενείς με ομάδα αίματος Ο.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μειώθηκαν τα κρούσματα στα αναπτυγμένα κράτη

Πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο καρκίνος του στομάχου αποτελούσε την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα δεδομένα αυτά άλλαξαν και τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου μειώθηκαν στα αναπτυγμένα κράτη.






Ποια είναι  συχνότερα συμπτώματα

Ο γαστρικός καρκίνος δυστυχώς στην πρώιμη φάση του συνήθως είναι ασυμπτωματικός και ανακαλύπτεται τυχαία όταν η γαστροσκόπηση γίνεται για άλλα προβλήματα.

Αργότερα αρχίζει να εμφανίζει συνηθισμένα επιγαστρικά ενοχλήματα γαστρίτιδας και μόνο μια ανεπαίσθητη μικροσκοπική απώλεια αίματος (σιδηροπενική αναιμία) για πολύ καιρό πριν διαγνωσθεί.


Έτσι συχνά όταν γίνεται η διάγνωση, ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ή έχει κάνει μετάσταση, κάτι που αποτελεί τον κύριο λόγο για την πτωχή πρόγνωση του η μετάσταση εμφανίζεται στο 80-90% των ατόμων με καρκίνο του στομάχου, με ποσοστό επιβίωσης της τάξεως του 65% στο εξάμηνο σε αυτούς που διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο και λιγότερο από το 15% σε αυτούς που διαγνώστηκε σε προχωρημένο στάδιο.

Συμπτώματα που  προκαλει

Στάδιο 1  (πρόωρο)

Δυσπεψία ή μια αίσθηση καψίματος 
Απώλεια όρεξης, ειδικά για το κρέας
Κοιλιακές ενοχλήσεις

Στάδιο 2 (ενδιάμεσο)

Αδυναμία και κούραση
Φούσκωμα μετά από γεύματα

Στάδιο 3 (τελικό)

Κοιλιακός πόνος στην ανώτερη κοιλία
Ναυτία και περιστασιακός εμετός
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Απώλεια βάρους
Αιμορραγία (αίμα εμετού ή κατοχή του αίματος στα κόπρανα) στην οποία το αίμα θα εμφανιστεί μαύρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Δυσφαγία: 

Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα μπορεί να υποδηλώνει έναν καρδιακό όγκο ή την επέκταση του γαστρικού όγκου μέσα στον οισοφάγο.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα πιθανά συμπτώματα

Είναι σημαντικό ασθενείς που έχουν πόνο στην κοιλιά, στο στομάχι, να μην παίρνουν φάρμακα μόνοι τους χωρίς να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Πράγματι πολλοί άνθρωποι μετά από μια πρώτη διάγνωση γαστρίτιδας ή έλκους, αποκτούν τη συνήθεια να παίρνουν διάφορα φάρμακα από μόνοι τους χωρίς να επισκεφτούν ξανά το γιατρό τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθήσεις, όπως στομαχικός ιός, έλκος στομάχου ή τροπικές άφθες. 

Ένας στους 50 ασθενείς όλων των ηλικιών που αναζητούν ιατρική βοήθεια για ρέψιμο και δυσπεψία έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου


Συνεπώς είναι σφάλμα να χορηγούνται φάρμακα για γαστρίτιδα και έλκος Zantac, Losec, Simeco  σε ανθρώπους με πόνο στο στομάχι χωρίς γαστροσκόπηση, γιατί ανακουφίζουν τα ενοχλήματα και αν μεν πρόκειται όντως για γαστρίτιδα κάνουν καλό, αλλά αν πρόκειται για καρκίνο τότε μπορεί να περάσουν πολύτιμοι μήνες ή χρόνια μέχρι να γίνει η διάγνωση του καρκίνου.

Είναι όμως δυνατόν οι επαναλαμβανόμενοι πόνοι να οφείλονται σε κάτι διαφορετικό. 

Ο γιατρός μπορεί να κρίνει ότι επιβάλλεται γαστροσκόπηση που θα δείξει τι πραγματικά συμβαίνει. 

Η εξέταση αυτή μπορεί έγκαιρα να βρει εάν υπάρχει, καρκίνος στο στομάχι.

Όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο στομάχου, πρέπει να έχουν το νου τους και να υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση όταν παρουσιαστεί κάποιο ενόχλημα, αλλά και προληπτικά μετά την ηλικία των 45 ετών μια φορά κάθε δύο χρόνια.


Η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συμβουλή από τους ασθενείς για πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά, είναι αιτία απώλειας πολύτιμου χρόνου για να τεθεί η διάγνωση καρκίνου στο στομάχι.

Πότε πρέπει να απευθύνονται οι ασθενείς στον γιατρό

Όταν έχουν επίμονα πάνω από 3 μήνες και υποτροπιάζοντα γαστρικά συμπτώματα και ιδίως εάν έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες.

Έχει σχέση το έλκος στο στομάχι

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με ιστορικό γαστρικού έλκους έχουν – σε σύγκριση με αυτούς που δεν πάσχουν από γαστρικό έλκος – σχετικά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους γαστρικό καρκίνο. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά το έλκος δωδεκαδακτύλου δεν έχει διαπιστωθεί ανάλογη πιθανότητα

Με ποιες εξετάσεις διαγιγνώσκεται

Ο γιατρός στις περιπτώσεις που υποψιάζεται ότι υπάρχει καρκίνος στο στομάχι εκτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, μπορεί να ζητήσει γενική εξέταση αίματος για να διαπιστώσει εάν υπάρχει αναιμία.

Επίσης η εξέταση κοπράνων μπορεί να δείξει εάν υπάρχει ή όχι αίμα σ αυτά λανθάνουσα μορφή ή μέλαινα κένωση. 

Οι απεικονιστικές όπως η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, οι ακτινογραφίες μετά από βαριούχο γεύμα, μπορούν να συμβάλουν στη διάγνωση.


Η γαστροσκόπηση , επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού του στομαχιού και του δωδεκαδάκτυλου. Εάν υπάρχουν ύποπτες βλάβες, η λήψη βιοψιών είναι αναγκαία. 

Η ιστολογική εξέταση θα τεκμηριώσει την ύπαρξη ή όχι καρκίνου στο στομάχι.

Πώς αντιμετωπίζεται

Όπως με κάθε καρκίνο, η θεραπεία είναι προσαρμοσμένη να ταιριάζει στις ανάγκες κάθε μεμονωμένου ατόμου και εξαρτάται από το μέγεθος, την τοποθεσία και την έκταση του όγκου, το στάδιο της ασθένειας, και τη γενική κατάσταση υγείας.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι δύσκολο να θεραπευτεί εκτός αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο πριν αρχίσει να εξαπλώνεται. 

Δυστυχώς, λόγω του ότι ο πρώιμος καρκίνος του στομάχου προκαλεί λίγα συμπτώματα, η νόσος είναι συνήθως προχωρημένη όταν γίνει η διάγνωση.


Η χειρουργική επέμβαση είναι η κυριότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου. 

Ανάλογα με την κλινική παρουσίαση θα αποφασιστεί το είδος της γαστρεκτομής που θα πραγματοποιηθεί. 

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μπορούν συμπληρωματικά να βοηθήσουν.

Επισημαίνεται ότι η αφαίρεση του καρκίνου με χειρουργείο αποτελεί την πιο σίγουρη επιλογή για την οριστική θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από αυτή την μορφή καρκίνου, ωστόσο από κοινού η χημειοθεραπεία με την ακτινοθεραπεία φαίνεται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, ενώ απαραίτητη είναι και η παρηγορητική φροντίδα ειδικά για όσους ασθενείς είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Στις περιπτώσεις που η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να προσφέρει ίαση, η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία μπορούν να συμβάλουν στην ανακουφιστική θεραπεία μειώνοντας τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει εντοπίσει ακόμη εκείνους τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου, ωστόσο έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι φαίνεται να έχουν αρνητική επίδραση. Σ αυτούς συγκαταλέγονται:

Οι διατροφικές συνήθειες.
Το κάπνισμα.
Η προσβολή από το H.Pylori.
Η εργασία σε βιομηχανίες άνθρακα, μετάλλου και καουτσούκ.

Φυσικά η κληρονομικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να αναφερθεί στο ιστορικό του ασθενούς αν υπήρχε οικογενειακό περιστατικό καρκίνου του στομάχου σε συγγενή 1ου βαθμού.

Τι πρέπει να κάνουμε για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης

Η διακοπή του καπνίσματος
Η υιοθέτηση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά
Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής σε παρουσία γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης
Η έγκυρη και έγκαιρη εκρίζωση της λοίμωξης από H. Pylori , αν τούτη ανακαλυφθεί



Μέτρα πρόληψης

Κατανάλωση φρέσκων τροφίμων και κυρίως μπρόκολου διότι σύμφωνα με έρευνες σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι υπαίτιο για την πρόκληση του καρκίνου του στομάχου. 

Πρέπει να αποφεύγονται τα καπνιστά, παστά ή αλατισμένα τρόφιμα.






Αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά νιτρικά άλατα  λουκάνικα ή μπέικον.

Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Σε περίπτωση λοίμωξης από το Helicobacterium pylori  απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη των αντιβιοτικών που σύστησε ο γιατρός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλειφθεί κάποια δόση.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λευκών λαχανικών, όπως οι πατάτες, το κουνουπίδι, η λαχανίδα, το σέλερι και το λάχανο, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Αντιθέτως, όσοι τρώνε πολύ αλάτι, καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, μπίρες και τυποποιημένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου.

Η προστατευτική δράση των φρούτων και ορισμένων λαχανικών αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.Το οποιο θεωρείται κυρίως υπεύθυνο για γαστρικούς καρκίνους

Σε έρευνες έχει βρεθεί ότι γενικώς όσοι καταναλώνουν άφθονα φρούτα, καθώς και λευκά λαχανικά, όπως οι πατάτες, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι, έχουν κατά 30 %  λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου.

Προστατευμένοι είναι επίσης όσοι τρώνε άφθονα πρασινοκίτρινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σέλερι και η κράμβη.

Σε κάθε 100 γραμμάρια φρούτου που τρώμε την ημέρα, ο κίνδυνος καρκίνου του στομάχου μειώνεται κατά 5% τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν σε μισό μήλο περίπου







Επιπλέον, με κάθε 50 mg βιταμίνης C την ημέρα περίπου όση περιέχουν δύο πατάτες ή ένα φλιτζάνι κουνουπίδι ή 50 γραμμάρια τομάτες ή τα τρία τέταρτα από ένα μέτριο πορτοκάλι ο κίνδυνος μειώνεται κατά 8%.






Αντιθέτως, κάθε κουταλάκι του γλυκού περίπου 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 12%, ενώ με κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα ο κίνδυνος αυξάνει κατά 5%.






www. newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΝΟΣΟΣ Crohn

  Η νόσος του Crohn είναι  χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου .  Μπορεί να επηρεάσει το ανώτερο και το κατώτερο πεπτικό σύστημα.  Χαρακτηρ...