Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

 καύσωνας



Όσο ανεβαίνει η εξωτερικη θερμοκρασία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας που προκύπτει όταν η θερμοκρασία του σώματός μας αγγίξει ή υπερβεί τους 40°C, ασχέτα απ τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Οταν εχουμε θερμοπληξία  είναι σημαντικό να αναγνωριστούν  έγκαιρα τα επικίνδυνα συμπτώματα, οπως γρήγορη αναπνοή, ζάλη, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία, δέρμα καυτό, κόκκινο και ξηρό, πυρετός . 

Αν αγνοηθούν, υπάρχει κίνδυνος για βλάβες στα νεφρά, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μυς, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.


Υπεύθυνη για την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, που ανά πάσα στιγμή ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος σε σχέση με την κανονική του θερμοκρασία και προχωρά σε ρυθμίσεις, αν αυτό κρίνεται ως απαραίτητο.

Όταν το σώμα είναι πολύ ζεστό, αρχίζει η εφίδρωση, που ρίχνει τη θερμοκρασία.

Όταν το σώμα είναι πολύ κρύο, ο υποθάλαμος προκαλεί ρίγη για να το ζεστάνει.













Υπάρχει μια ανώτερη κρίσιμη θερμοκρασία για τον άνθρωπο

Είναι μεταξύ των 40 και των 50°C – ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την γενικότερη κατάσταση της υγείας και το πού ζούμε.

Αυτό φάνηκε από μετρήσεις που έγιναν σε 13 υγιείς συμμετέχοντες οι οποίοι πέρασαν μία ώρα σε έναν περιβαλλοντικό θάλαμο, σε τρεις διαφορετικές συνθήκες. 

Εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου και ποσοστού υγρασίας από 35% έως 50%.





μέτρηση





Η κινητήρια δύναμη για το οριακό σημείο που αντέχει το σώμα μας είναι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας, δηλαδή η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρεί τις ζωτικές του λειτουργίες σε απόλυτη ηρεμία. 



Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στο μεταβολικό ρυθμό είναι εκείνοι που προσαρμόζονται λιγότερο στη ζέστη, γιατί όταν τα πράγματα ζεσταίνονται έξω από το σώμα τους παράγουν ακόμη περισσότερη θερμότητα

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις καρδιαγγειακές αποκρίσεις στη θερμότητα μεταξύ των φύλων, των ηλικιών και των επιπέδων φυσικής κατάστασης

Τα ευρήματα συνεισφέρουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την προσαρμοστικότητα του σώματος στο θερμικό στρες σ έναν κόσμο που θερμαίνεται και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς – όπως η ιατρική, ο αθλητισμός, οι συνθήκες εργασίας και τα διεθνή ταξίδια.

Η εργασία διαπίστωσε επίσης ότι η υγρασία κάνει τα πράγματα χειρότερα, επειδή κάνει τον ιδρώτα  λιγότερο αποτελεσματικό στην ψύξη του σώματος. 

Η εφίδρωση επιτελεί τον σκοπό της εφόσον υπάρχει εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα. 

Όταν υπάρχει υγρασία, η υψηλή πίεση υδρατμών στον αέρα αποτρέπει την εξάτμιση αυτή.




Μέχρι ποια θερμοκρασία αντέχει το ανθρώπινο σώμα στη ζέστη



Όταν έχει ζέστη και υγρασία, αν υπάρξουν αυξήσεις στον μεταβολικό ρυθμό τείνουν να είναι μεγαλύτερες


Κατά μέσο όρο, οι άνδρες και οι γυναίκες εμφανίζουν βασικές διαφορές στις καρδιαγγειακές τους αποκρίσεις στη ζέστη

Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, αυτή η γνώση γίνεται όλο και πιο πολύτιμη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ...ΦΕΡΙΤΙΝΗ..ΣΙΔΗΡΟΣ..ΑΙΜΑ

  Σίδηρος – Φεριτίνη – Αιματοκρίτης   τρεις δείκτες που δειχνουν τι συμβαίνει στον οργανισμό μας  Αν παρατηρείτε  συμπτώματα, όπως κίτρινο ή...