Ολοι το ξερουμε. Το βλεπουμε παντου. Το παταμε το περιφρονουμε.
Ειναι το ταπεινο ταραξακο,
η πικραλιδα.
Η λατινική του ονομασία είναι Taraxacum officinale.
Ανήκουν στην οικογένεια των μαργαριτών, Asteraceae, μαζί με άλλα φυτά όπως το χαμομήλι, το κιχώριο και οι αγκινάρες.
Επιπλέον, η πικραλίδα είναι γνωστή με πολλά άλλα ονόματα, τα οποία συχνά μιλούν για την ξεχωριστή γεύση και τα χαρακτηριστικά της:
- πικρόχορτο
- φυσητήρας
- ρολόι
- δόντι λιονταριού
- μάγισσα γάλακτος
- piss-in-bed
- pissinlit
- στεφάνι του ιερέα
- ρύγχος χοίρου
- ώρα ενημέρωσης
- άγριο αντίδι
Ανεξάρτητα από το όνομα η πικραλίδα δεν θα προσπαθήσει ποτέ να είναι τριαντάφυλλο.
Θα ενσαρκώνει πάντα την αληθινή του φύση – ένα λουλούδι που χαιρετίζει τον πρωινό ήλιο και αποσύρεται το σούρουπο.
Μόλις αρχίσετε να καταναλώνετε πικραλίδες, η αντίληψή σας για αυτές αλλάζει δραματικά.
Γίνονται κάτι που πρέπει να αγαπάτε και να διατηρείτε, όχι μόνο για το δικό σας όφελος αλλά και για τις μέλισσες, τα έντομα και άλλα πλάσματα που βασίζονται σ αυτά για τη διατροφή τους.
Από αυτή την άποψη, είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τη χρήση ζιζανιοκτόνων, και άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών.
Αντίθετα, επιτρέψτε τους να κατοικήσουν στον κηπο το χωραφι του εξοχικου σας και να απολαύσετε τα άφθονα διατροφικά οφέλη που προσφέρουν.
Τα φύλλα πικραλίδας, αν και πικρά, είναι γεματα βιταμινες Α, Ε, Κ, Β1, Β2, Β6 και C. Μέταλλα μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και φυλλικό οξύ.
Η ενσωμάτωση ολόκληρου του φυτού στη διατροφή σας, μαζί με άλλα άγρια χορτα, δινειώθηση στη ζωή σας.
Μαζεύουμε τα φύλλα προτού η γεύση τους γίνει πολύ πικρή. Μπορούν να στεγνώσουν στον αέρα
Τα μπουμπούκια της πικραλίδας εμφανίζονται στη βάση των φύλλων στις αρχές της άνοιξης, οπότε είναι ιδανικά για την παραγωγή μπουμπουκιών πικραλίδας τουρσί.
Μαζευουμε τα λουλούδια μια ηλιόλουστη μέρα, παίρνοντας μόνο ό,τι χρειάζομαστε αυτή τη στιγμή Αυτά τα κίτρινα άνθη, γεματα βιταμίνη Α και εκπληκτικά γλυκά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές. Πεταμε τα πράσινα σέπαλα καθώς μπορεί να είναι πικρά.
Τα άνθη πικραλίδας συνήθως χρησιμοποιούνται καλύτερα σε μαγειρεμένα πιάτα.
Ενώ τα πέταλα μπορούν να διαχωριστούν εύκολα από το κεφάλι, τείνουν να είναι λίγο στεγνά όταν χρησιμοποιούνται ωμά.
Οι ρίζες μπορούν να μαζευτουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με την πικράδα τους να υποχωρεί καθώς ο καιρός κρυώνει το φθινόπωρο.
Φροντίζετε πάντα να επιλέγετε μόνο από μη ψεκασμένες περιοχές.
1. Ξύδι εμποτισμένο με πικραλίδα
Τα εμποτισμένα ξύδια είναι μια όλο και πιο δημοφιλής τάση. Το ξύδι πικραλίδας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό χωνευτικό τονωτικό, παρέχοντας μια αναζωογονητική γεύση της άνοιξης.
2. Μέλι εμποτισμένο με πικραλίδα
Όταν η άνοιξη φέρνει μια αφθονία πικραλίδων, η έγχυσή τους με μέλι δημιουργεί ένα απολαυστικό γλυκό μείγμα ιδανικό για αφεψήματα από βότανα.
Σιρόπι πικραλίδας
Αγκαλιάστε την παραδοσιακή σκανδιναβική συνταγή σιροπιού πικραλίδας που μπορεί να γίνει με ζάχαρη ή μέλι.
Περιχύστε το σε τηγανίτες ή χρησιμοποιήστε το για να γλυκάνετε το σπιτικό γιαούρτι.
4. Μπουμπούκια λουλουδιών Pickled Dandelion
Τονίστε την αλμυρή πλευρά των λουλουδιών πικραλίδας δημιουργώντας κάπαρη πικραλίδα, μπουμπούκια πικραλίδας τουρσί που μπορούν να αποθηκευτούν για αργότερα ή να χρησιμοποιηθούν αμέσως.
5. Ζελέ πικραλίδα
Δημιουργήστε ένα ζωντανό, κίτρινο ζελέ χρησιμοποιώντας άνθη πικραλίδας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου