Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

 






Από τις πρώτες περιγραφές της νόσου στο τέλος του 19ου αιώνα αναφέρονται διαταραχές νοητικές, πέρα των υπολοίπων συμπτωμάτων. Για πολλά χρόνια , οι νευρολόγοι τις θεωρούσαν σπάνιες, γιατί η νόσος θεωρείτο κατ εξοχήν νόσος της λευκής και όχι της φαιάς ουσίας. 

Η συχνότητα των νοητικών διαταραχών στους ασθενείς με Πολλαπλη Σκλήρυνση  ανέρχεται σε ποσοστό 40-65% και είναι πλεον τεκμηριωμένο ότι από την έναρξη της νόσου αρχίζει η διαδικασία της εγκεφαλικής ατροφίας. 

Αν και δεν υπάρχουν σαφείς προγνωστικοί παράγοντες για το ποιοι θα αναπτύξουν μελλοντικά νοητικές διαταραχές, φαίνεται μέχρι σήμερα ότι η διάρκεια, η μορφή της νόσου, η ηλικία, το φύλο, τα κινητικά ελλείμματα και η προϋπάρχουσα νοητική κατάσταση του ασθενούς συνεργούν στη μελλοντική εμφάνιση των νοητικών ελλειμμάτων. 


Οι προϊούσες μορφές της νόσου, οι άνδρες, οι μεγαλύτερες ηλικίες καθώς και το χαμηλότερο νοητικό και μορφωτικό επίπεδο με την έναρξη της νόσου σχετίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα νοητικών διαταραχών. 

Δύο σημαντικοί παράγοντες που έχουν σαφή συσχέτιση με τη νοητική δυσλειτουργία είναι η συνυπάρχουσα κατάθλιψη και κινητικά προβλήματα. 

Η συχνότητα της κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 20%, ενώ στους πάσχοντες ανέρχεται στο 50%. 

Η κατάθλιψη στη νόσο έχει να κάνει και με την εντόπιση βλαβών στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα αν οι βλάβες εντοπίζονται στον κροταφικό λοβό. 

Η συνύπαρξη αναπηρίας, νοητικών ελλειμμάτων, κόπωσης, κατάθλιψης στη νόσο θέτουν ενδιαφέροντα ερωτήματα. 

Τι προηγείται μεταξύ αυτών και πώς αλληλοεπηρεάζονται  

Η κινητική και νοητική αναπηρία προκαλούν κόπωση και κατάθλιψη ή η κατάθλιψη οδηγεί σε κόπωση, κακή μνήμη και κινητική δυσλειτουργία; 

Η καλύτερη κατανόηση της παθογένειας της νόσου πιθανόν να μας δώσει στο μέλλον σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. 

Η μνήμη διακρίνεται στη μακρόχρονη, που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε πληροφορίες για χρονικό διάστημα λεπτών έως δεκαετιών, ή ακόμη και για πάντα και στη βραχύχρονη, για την πρόσκαιρη αποθήκευση πληροφοριών που είναι ακόμη σε επεξεργασία. 

Αν τα νέα δεδομένα δεν αποθηκευτούν γρήγορα στη μακρόχρονη μνήμη, χάνονται εντελώς. 

Για να θυμηθούμε για παράδειγμα έναν αριθμό τηλεφώνου μέχρι να τον γράψουμε, τον επαναλαμβάνουμε σε εσωτερικό ή εξωτερικό μονόλογο. 

Οι νοητικές διαταραχές στη νόσο αφορούν κυρίως την προσοχή, ιδιαίτερα σε πολύπλοκα θέματα, την αργή επεξεργασία των πληροφοριών, την ελαττωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, σχεδιασμού, κωδικοποίησης κατά σειρά προτεραιότητας και ταξινόμησης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποθήκευση των πληροφοριών στον σκληρό δίσκο που είναι η μακρόχρονη μνήμη. 

Οι νέες θεραπευτικές απόψεις για την πρόληψη των νοητικών διαταραχών στη πολλαπλη σκλήρυνση είναι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας, ενώ φαίνεται ότι τα νέα φάρμακα δρουν και στην εκφυλιστική διεργασία του εγκεφάλου, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση νοητικών διαταραχών. 













Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φινγκολιμόδη, που προστατεύει από την απώλεια του εγκεφαλικού παρεγχύματος. 

Διάφορες μελέτες στη φαρμακευτική αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών χρησιμοποιώντας φάρμακα που χορηγούνται στη νόσο του Alzheimer και ginko biloba  έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. 





Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσετε την εμφάνιση των νοητικών διαταραχών στην καθημερινότητά σας


Πρέπει να αφήσουμε πίσω την άποψη ότι η πολλαπλη σκλήρυνση  είναι νόσος που δεν αντιμετωπίζεται, να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας με αισιοδοξία, να αναπτύξουμε την κοινωνικότητά μας και να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας 

Κτιζουμε έναν ευτυχισμένο εγκέφαλο, με καλό ύπνο, αισιόδοξες σκέψεις, βόλτα στην εξοχή, μια συνάντηση με φίλους. 

Διατηρουμε φιλίες και δεν κλεινομαστεστο σπίτι παρακολουθώντας τηλεόραση. 

Αυτό που πρέπει να θυμάστε πρώτα από όλα, είναι ότι ξεχνάμε όλοι μας, μην αποδίδετε λοιπόν κάθε λάθος του μυαλού σας στη νόσο. 

Το χιούμορ είναι ένας πολύ καλός μηχανισμός αντιμετώπισης, βοηθάει τους άλλους και εσάς στην καθημερινότητά σας. 

Πριν από κάποιο ραντεβού γράψτε αυτά που θέλετε να ρωτήσετε Ζητήστε από φίλους και την οικογένειά σας να σας θυμίζουν πράγματα 

Δώστε οδηγίες στον εαυτό σας προφορικά. 

Ένα από τα πιο σωστά αποφθέγματα στην παγκόσμια φιλοσοφία είναι 

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. 

Πράγματι, πολλές έρευνες σε διάφορους τομείς αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση που έχει η σωματική άσκηση στη ζωή μας. Πέραν από τα σωματικά οφέλη που μας προσφέρει η άσκηση δυναμώνει τη γνωστική μας κατάσταση και την ψυχική μας υγεία. 

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται, εκτελούν ευκολότερα, καλύτερα και ταχύτερα διεργασίες σκέψης και λήψης αποφάσεων. 

Ο θυμός και η μελαγχολία μπορούν να μειωθούν με την εκγύμναση, ενώ η αυτοπεποίθηση βελτιώνεται. 

Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται με την άσκηση μειώνουν τον πόνο και προκαλούν ευφορία. 

Ποιο ειδος ασκησης ταιριαζει σε εσας και τη πολλαπλη σκληρυνση 

Επιλέξτε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε και διασκεδάστε με αυτή μαζί με άλλους.  



Ποιο είδος άσκησης είναι το καλύτερο; 

Δεδομένου ότι ο κάθε πάσχων από πολλαπλη σκλήρυνση  έχει διαφορετικά συμπτώματα και διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης διαφέρουν οι προτάσεις άσκησης για κάθε ασθενή. 

Σίγουρα πρέπει η άσκηση να είναι αερόβια και να μην προκαλεί κόπωση και αναπνευστική δυσχέρεια. 

Να προηγούνται και να έπονται διατάσεις, ώστε να μειώνεται η σπαστικότητα και να αυξάνεται η ελαστικότητα των μυών. 

Μερικές όμορφες προτάσεις για άσκηση είναι: 

Η κολύμβηση, που βοηθάει: στη σπαστικότητα στους πόνους ανεβάζει την διάθεση και ευνοεί την κοινωνικότητα διευκολύνει τις ελλειμματικές κινήσεις μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών βοηθάει στον συντονισμό και την αρμονία των κινήσεων. 





Tο περπάτημα με μπαστούνια Nordic walking είναι ένας άλλος τρόπος άσκησης για αυτούς που αγαπούν το περπάτημα . 

Είναι περπάτημα με τη βοήθεια δύο μπαστουνιών, που ενεργοποιεί όλους τους μύς του σώματος κορμό, άνω και κάτω άκρα, τους αναπνευστικούς μύς και το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα είναι και ασφαλές άθλημα. 

Η ποδηλασία, που βελτιώνει την ισορροπία και την αντοχή, πέραν από την άσκηση των μυών. 

Τα τρίκυκλα είναι μια εναλλακτική λύση για αυτούς που νιώθουν ανασφάλεια. 

Υπάρχουν πολλές προτάσεις αντιμετώπισης της νόσου και των συμπτωμάτων της, αρκεί να αφήσουμε πίσω την άποψη ότι η πολλαπλη σκλήρυνση  είναι νόσος που δεν αντιμετωπίζεται, να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας με αισιοδοξία






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...