Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΔΑΛΙΜΟΥ ΜΑΜΠΗ

 


 



Ένα φάρμακο, τουλάχιστον 11 ενδείξεις, δέκα χρόνια παρουσίας στη φαρμακευτική αγορά, πρώτη θέση σε πωλήσεις παγκοσμίως, λύση για εκατομμύρια ασθενείς. τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αυτοάνοσα/ φλεγμονώδη νοσήματα. 
















Ένας άνθρωπος που πάσχει από προχωρημένη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Δυσκολεύεται να ανοίξει ένα μπουκάλι νερό και να το βάλει στο ποτήρι... 

Δυσκολεύεται ακόμη και να φάει χωρίς βοήθεια, ενώ τη νύχτα πονάει φρικτά... 





Εκείνος που πάσχει από ψωρίαση βιώνει καθημερινά τον φόβο, την προκατάληψη, νιώθει τα αδιάκριτα και τρομαγμένα βλέμματα, ταλαιπωρείται από τη φαγούρα και ονειρεύεται ένα σώμα καθαρό από σημάδια, ενώ 

Αυτος που εχει τη νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, υποφέρει από πόνους και διάρροιες και οργανώνει τη ζωή του, τις μετακινήσεις του, τα πάντα, με βάση το πού υπάρχει τουαλέτα.





Πέρα από τις δυσκολίες στην καθημερινότητα όλων αυτών, σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην ψυχική τους σφαίρα. 


Οι περισσότεροι βιώνουν κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση, ενώ κάποιοι , όπως οι ψωριασικοί, αναφέρουν μέχρι και αυτοκτονικό ιδεασμό. 

 


Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, πολυαρθρική νεανική αρθρίτιδα,αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, νόσος του Crohn σε ενήλικες και παιδιά, ψωρίαση, ελκώδη κολίτιδα είναι κάποιες από τις παθήσεις για τις οποίες έχει ένδειξη 

η αδαλιμουμάμπη, το μονοκλωνικό αντίσωμα, που έχει ανακηρυχθεί το Νο1 φάρμακο στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. 

Η ΔΙ, η οποία ονομάζεται από τους δερματολόγους και 

ανάστροφη ακμή (acneinversa), 

είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις περιοχές 

οζίδια, συρίγγια, αποστήματα, συνήθως στη μασχαλιαία χώρα, στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς και την υπομαστική περιοχή. 

Η ΔΙ θεωρείται ένα από τα χειρότερα φλεγμονώδη νοσήματα. 


Η αδαλιμουμάμπη ανήκει στους λεγόμενους 

βιολογικούς παράγοντες. 

Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα που παράγονται με μια σύνθετη βιοτεχνολογική διαδικασία και είναι αντισώματα ή ουσίες του οργανισμού, που μπορούν να τροποποιούν την ανοσολογική αντίδρασή του. 

Τα φάρμακα αυτά παρασκευάζονται από ζωντανά κύτταρα, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και πολύ μεγάλα σε μέγεθος, σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα  αντιβίωση, που κατασκευάζονται από ανόργανα χημικά στοιχεία, είναι πολύ απλούστερα στη χημική τους σύσταση και μικρότερα σε μέγεθος. 

Για κάθε βιολογικό προϊόν, η παραγωγική διαδικασία είναι μοναδική, γεγονός που την καθιστά μια ιδιαίτερα περίπλοκη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. 

Ωστόσο, το κόστος της χορήγησης των βιολογικών παραγόντων αντισταθμίζεται από τη μείωση σε άλλες δαπάνες, όπως  νοσήλια, χειρουργικές επεμβάσεις, μείωση της ανάγκης για πρόσληψη βοήθειας στο σπίτι, ενώ το πιο σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και οι αυξημένες δυνατότητες συμμετοχής τους στην παραγωγική διαδικασία. Είναι γεγονός, ότι οι πάσχοντες από αυτοάνοσα, φλεγμονώδη νοσήματα πεθαίνουν νωρίτερα, νοσηλεύονται περισσότερο και έχουν αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. 

Οι βιολογικοί παράγοντες όμως αλλάζουν την πορεία της νόσου

Στη χώρα μας, το ποσοστό των ασθενών που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες είναι πολύ μικρό. 

Ακόμη και οι ασθενείς με μέτρια-σοβαρή νόσο λαμβάνουν αρχικά συμβατική θεραπεία με τους βιολογικούς παράγοντες να χρησιμοποιούνται, μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της συμβατικής θεραπείας. 

Έτσι λιγότερο από το 5% των ασθενών λαμβάνουν κάποιον βιολογικό παράγοντα, ενώ λιγότερο από το 1,5% λαμβάνουν 

αδαλιμου μάμπη


Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η σημαντικότερη υποχώρηση των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε στις μελέτες που εξέτασαν την αδαλιμουμάμπη ως πρόσθετη θεραπεία στη μεθοτρεξάτη. 

Η συνδυαστική χρήση της αδαλιμουμάμπης με τη μεθοτρεξάτη ενδείκνυται και στην πολυαρθρική νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ενώ σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της χρήσης του φαρμάκου ως μονοθεραπεία, στις μελέτες της ψωριασικής αρθρίτιδας, της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας χωρίς ευρήματα αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, αλλά και στην νόσο του Crohn, στην ψωρίαση και στην ελκώδη κολίτιδα. 

Οι έρευνες έδειξαν ότι με τη χρήση του φαρμάκου, 17,6% περισσότεροι ασθενείς με ΡΑ συνεχίζουν να εργάζονται δύο χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, 73% των ασθενών με ψωρίαση κατά πλάκας αναφέρουν βελτιωμένη παραγωγικότητα, ενώ στους ασθενείς με νόσο του Crohn ο κίνδυνος για χειρουργείο μειώνεται κατά 9 φορές. 

Πάνω από 2,9 εκατ. άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία στην Ευρώπη έχουν Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) Έως 40% των ασθενών με ΡΑ μπορεί να σταματήσουν εντελώς να εργάζονται 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, συχνά επειδή η διάγνωση ή η έναρξη της θεραπείας δεν έγιναν εγκαίρως ασθενείς με ΡΑ στην Ελλάδα Έλληνες με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθίτιδα 1,5-3% του πληθυσμού πάσχει από ψωρίαση. 

Οι ασθενείς στην Ελλάδα με ψωρίαση δηλώνουν ότι η νόσος επηρεάζει τη συναισθηματική ευημερία τους 

4,3 δισεκατομμύρια ευρώ έχει υπολογιστεί το ετήσιο κόστος της ψωρίασης στις Ηνωμένες Πολιτείες άτομα πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα. 

Στο 67% των περιπτώσεων, η ψωρίαση προηγήθηκε της αρθρίτιδας άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από νόσο του Crohn και άνθρωποι από ελκώδη κολίτιδα έως και 20 φορές την ημέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ένα άτομο που πάσχει από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ). 

Πάνω από 1 στους 2 ασθενείς αναγκάζεται να απουσιάσει από μία έως και πάνω από 20 ημέρες τον χρόνο από την εργασία του, λόγω προβλημάτων από τη νόσο 

Περίπου το 40% των παιδιατρικών ασθενών με τη νόσο του Crohn εμφανίζουν ανεπαρκή ανάπτυξη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...