Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΙΙ

 









Mείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί ο διαβήτης ΙΙ, ο οποίος εντός της επόμενης 20ετίας θα ευθύνεται για περίπου 380 εκατομμύρια θανάτους


Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές είναι εκείνες που κοστίζουν και εκείνες που φοβάται ο γιατρός. 

Το άτομο με διαβήτη έχει 2-4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, να εμφανίσει νευρoπάθεια ή περιφερική αρτηριοπάθεια και έχει 75% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια. 

Ο διαβήτης είναι επίσης η συχνότερη αιτία νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου

Μόλις το 46% των ασθενών στην Ελλάδα θεωρούνται ρυθμισμένοι. 

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ θεωρείται νόσος φθοράς. 

Είναι ανίατη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος επιπλοκές

αν και τη στιγμή της διάγνωσης, ένας στους δύο ασθενείς εμφανίζει ήδη επιπλοκές. 

Επηρεάζει όλα τα αγγεία και ως εκ τούτου επηρεάζει και όλα τα συστήματα του οργανισμού

O φόβος της υπογλυκαιμίας 

Η υπογλυκαιμία είναι μία από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή ενός διαβητικού - εμφανίζεται όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μειώνονται χαμηλότερα από τα φυσιολογικά,προκαλώντας ζάλη, σύγχυση, απώλεια των αισθήσεων. 

Η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα. 

Ακόμη πιο σοβαρή είναι η υπογλυκαιμία που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς συχνά είναι απρόβλεπτη και διαπιστώνεται δύσκολα. 

Η υπογλυκαιμία αποτελεί λόγο ανησυχίας, τόσο για τα άτομα με διαβήτη, όσο και για τους γιατρούς 

Η υπογλυκαιμία είναι πολύ πιο επικίνδυνη από το υψηλό σάκχαρο. 

Κάθε μέρα ζούμε και λειτουργούμε με βάση το πώς θα αποφύγουμε την υπογλυκαιμία

H εκπαίδευση του διαβητικού ασθενούς είναι το Α και το Ω για τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη, ενώ ένας ρυθμισμένος ασθενής κοστίζει λιγότερο. 

Από όλους τους ασθενείς με διαβήτη... πολυουρία πολυδιψία νυκτουρία λοιμώξεις δύσκολη επούλωση των τραυμάτων κράμπες κούραση μυκητιασικές κολπίτιδες σπυράκια στο τριχωτό του στήθους απώλεια βάρους διαγιγνώσκεται το 50% από αυτούς το 50% λαμβάνει θεραπεία ενώ μόλις το 6% θα ζήσουν χωρίς επιπλοκές και εξ αυτών μόλις το 50% φτάνει τους θεραπευτικούς και 50% επιτυγχάνουν τα επιθυμητά σκοπούς αποτελέσματα  

Κάθε μέρα ζούμε και λειτουργούμε με βάση το πώς θα αποφύγουμε την υπογλυκαιμία 

Αν όλοι οι διαβητικοί είχαν 0% συμμετοχή στη θεραπεία τους, η συμμόρφωση των ασθενών θα αύξανε κατά 30%, ενώ το κόστος περίθαλψης κάθε ασθενούς θα μειωνόταν κατά 400 ευρώ. 

Η υπογλυκαιμία συνδέεται άρρηκτα με την κακή συμμόρφωση του ασθενούς. 

Ένα άτομο που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ, που δουλεύει, ταξιδεύει, παραλείπει γεύματα, που μπορεί να αισθάνεται άσχημα να κάνει την ισνουλίνη του δημοσίως ή που δεν μπορεί να λαμβάνει τη θεραπεία του κάθε μέρα την ίδια ώρα, κινδυνεύει περισσότερο. 

Ινσουλίνη μακράς δράσης Λύση σε αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει η ινσουλίνη Degludec, μια θεραπεία βασικής ινσουλίνης που χορηγείται μία φορά την ημέρα και έχει εξαιρετικής μακράς διάρκειας δράση, άνω των 42 ωρών. 

Αν υπάρξει ανάγκη ή αν χρειαστεί, η μία ένεση μπορεί να απέχει από την άλλη έως και 8-40 ώρες, χωρίς μείωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου και χωρίς κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας. 


H πρόληψη της παχυσαρκίας είναι ένα σημαντικό βήμα στην πρόληψη του διαβήτη. 

Σύμφωνα με μια παλια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet το 2011, αν όλος ο πληθυσμός των ΗΠΑ έχανε ένα κιλό, θα είχαμε 2 εκατομμύρια λιγότερους διαβητικούς, 1,5 εκατομμύρια λιγότερες καρδιοπάθειες και λιγότερα περιστατικά καρκίνου. 

Η αντιμετώπιση του διαβήτη, δεν χρειάζεται ζυγαριά, αλλά μεζούρα. 

Η μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. 


Η κυκλοφορία της Degludec στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη Novo Nordisk και τη θεραπεία του διαβήτη. 

Θέτουμε στη διάθεση γιατρών και ατόμων με διαβήτη μια βασική ινσουλίνη, που θα καλύψει πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα στη ρύθμιση των διαβητικών ασθενών. 

Η παρατεταμένη διάρκεια δράσης, η ευελιξία στον χρόνο χορήγησης με χαμηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας και όλα αυτά σε ένα πραγματικά πρωτοποριακό στιλό ινσουλίνης, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τα άτομα με διαβήτη

Είναι ένα από τα φάρμακα που όντως θα αλλάξουν τα πράγματα στη θεραπεία του διαβήτη


Ειδικά για τον διαβήτη, απαιτείται μια σύνθετη προσέγγιση. Το μονοπάτι του ασθενούς θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο από την αρχική διάγνωση, έως τις συννοσηρότητες και την έκβασή του. 

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το προφίλ του διαβητικού ασθενούς, όχι το πόσοι είναι αν και στην Ελλάδα ακόμη και αυτό είναι άγνωστο

 Ένα μητρώο παίρνει την ατομική πληροφορία του ασθενούς και τη μετατρέπει σε πληροφορία για τη νόσο. Επιπλέον, το μητρώο αξιολογεί αποτελέσματα, ακόμη και κλινικά, ενώ μπορεί να δώσει κριτικές πληροφορίες για την παρέμβαση σε κάποια πολιτική, με τεκμηρίωση 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΡΗΣΗ..ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ

  Η συχνότητα ούρησης  είναι ένα σημαντικό σημάδι γενικής υγείας, που ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται σ όλη τη ζωή. Η ούρηση  έ...