Η χοληστερόλη είναι ένα φυσικό, πολυτιμο δομικο στοιχείο στο αίμα, που βοηθα στο σχηματισμο των στεροειδων ορμονων..
Ο οργανισμός τη χρειάζεται οσο τιποτα για να χτίσει υγιή κύτταρα και λιποδιαλυτικά οξέα.
Το ήπαρ και τα έντερα παράγουν περίπου το 80% της χοληστερόλης στο σώμα. Το άλλο 20% προέρχεται από το φαγητό.
Το σώμα μετακινεί τη χοληστερόλη μέσω της κυκλοφορίας του αίματος συσκευάζοντάς την με λιπίδια που αναμιγνύονται εύκολα με το αίμα.
Αυτά τα σωματίδια, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες, υπάρχουν σε πολλές μορφές. Κάθε είδος έχει μια ειδική δουλειά:
Χυλομικρά: Αυτά τα μεγάλα σωματίδια μεταφέρουν τριγλυκερίδια, τα οποία είναι λιπαρά οξέα από το φαγητο. Παρασκευάζονται στο πεπτικό σύστημα και επηρεάζονται από τις τροφές που τρώμε.
Λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL):
Αυτός ο τύπος λιποπρωτεΐνης μεταφέρει επίσης τριγλυκερίδια στους ιστούς. Αλλά αυτούς τους τύπους τους παράγει το ήπαρ αντί για το πεπτικό σύστημα.
Μόλις το σώμα πάρει τα λιπαρά οξέα από τα VLDL, τα σωματίδια μετατρέπονται σε λιποπρωτεΐνες μέσης πυκνότητας. Μετά, γίνονται λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας.
Λιποπρωτεΐνες μέσης πυκνότητας (IDL):
Αυτή η μορφή λιποπρωτεΐνης συμβαίνει όταν μια VLDL εγκαταλείπει τα λιπαρά οξέα. Το ήπαρ αφαιρεί μερικά από τα IDL του σώματος και τα άλλα γίνονται λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας.
Λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL): Αυτά τα σωματίδια είναι πλούσια σε καθαρή χοληστερόλη αφού τα περισσότερα από τα τριγλυκερίδια που έφεραν πριν έχουν φύγει. Αυτές οι λιποπρωτεΐνες φέρνουν τη χοληστερόλη στους ιστούς και μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση ανθυγιεινής πλάκας.
Η LDL-χοληστερόλη λαμβάνει τη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς η συσσώρευση πλάκας μπορεί να φράξει τις αρτηρίες, οδηγώντας σε πόνο στο στήθος, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL): Αυτός είναι γνωστός ως καλός τύπος χοληστερόλης.
Οι HDL μπορούν να αποτρέψουν την κίνηση της χοληστερόλης στο σώμα. Τα σωματίδια θα επιστρέψουν στο ήπαρ το οποίο τα διώχνει από το σώμα.
Απλα λογια για να μην χανομαστε. Χαιρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου