Οι Kelly Courtney και Joanna Jacobus, είναι αναπληρωτές καθηγητές ψυχιατρικής στο UC San Diego.
Δηλωνουν ευθεως πως δεν καταλαβαίνουν πλήρως πώς η χρήση νικοτίνης επηρεάζει τον εγκέφαλο, κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης 16-22 ετών όταν ο εγκέφαλος υφίσταται ταχεία νευρική ανάπτυξη
Είναι η χρονική περίοδος που πολλά άτομα αρχίζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης για πρώτη φορά.
Η ροή αίματος είναι μέτρο υγείας του εγκεφάλου ιδιαίτερα σημαντικό καθώς παρέχει οξυγόνο και ενέργεια σε όλο τον εγκέφαλο και υποστηρίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής νευρικής ανάπτυξης.
Αυτή η μελέτη διερεύνησε εάν υπήρχε διαφορά μεταξύ των εφήβων νεαρών ενηλίκων χρηστών νικοτίνης και μη χρηστών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ένδειξη σχετιζόμενων με τη νικοτίνη επιδράσεων στην εγκεφαλική ροή αίματος.
Στη μελέτη συμμετείχαν 194 μεταξύ 16 και 22 ετών, οι οποίοι προσλήφθηκαν από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση τη χρήση προϊόντων νικοτίνης:
σ αυτούς που χρησιμοποιούσαν τέτοια προϊόντα τουλάχιστον εβδομαδιαίως και σε αυτούς που τα χρησιμοποιούσαν λιγότερο συχνά.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν ενδελεχείς αξιολογήσεις, συνεντεύξεων, ερευνών αυτοαναφοράς σχετικά με τη χρήση ουσιών και την ψυχική υγεία και εξετάσεις ούρων για τη μέτρηση των μεταβολιτών της νικοτίνης.
Είναι σημαντικό ότι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) για τη μέτρηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.
Στους εγκεφάλους των συχνών χρηστών νικοτίνης, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της ροής του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές: τον αριστερό και τον δεξιό φλοιό, τον αριστερό οπίσθιο κυκλικό φλοιό και τον δεξιό πρόσθιο κυκλικό φλοιό.
Αυτές οι περιοχές είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της εξάρτησης από τη νικοτίνη και στη διαχείριση γνωστικών λειτουργιών όπως η προσοχή και η μνήμη.
Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι καθώς αυτοί οι νέοι χρήστες νικοτίνης μεγάλωναν, η μείωση της ροής του αίματος σε αυτές τις περιοχές έγινε πιο έντονη, αποκλίνοντας από το πρότυπο που παρατηρήθηκε σε μη χρήστες, οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση της ροής του αίματος με την ηλικία σε αυτές τις περιοχές.
Επιπλέον, η μελέτη παρατήρησε ότι η μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών νικοτίνης στα ούρα και μεγαλύτερη σοβαρότητα της εξάρτησης από τη νικοτίνη.
Ωστόσο, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της πρόσφατης χρήσης νικοτίνης και των αλλαγών στη ροή του αίματος, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα χρόνιας και όχι οξείας χρήσης νικοτίνης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η χρήση νικοτίνης κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τις φυσιολογικές αλλαγές στην εγκεφαλική ροή αίματος που συμβαίνουν κατά τη νευρική ανάπτυξη
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, γνωστές ως προκούνιος, οπίσθιος περιφερικός και πρόσθιος περιφερικός φλοιός, είναι πιθανές βασικές περιοχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη εξάρτησης από τη νικοτίνη
Ενώ η μελέτη προσφέρει πολύτιμες γνώσεις, είναι σημαντικό να σημειωθούν οι περιορισμοί της.
Η διατομεακή του φύση σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι η χρήση νικοτίνης προκαλεί αυτές τις αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο - μόνο ότι υπάρχει μια σύνδεση.
Επίσης, η μελέτη δεν βρήκε διαφορές στα αποτελέσματα με βάση το φύλο των συμμετεχόντων, κάτι που δεν συνάδει με κάποια προηγούμενη έρευνα.
Κοιτάζοντας το μέλλον, οι διαχρονικές μελέτες θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου για να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτιώδεις σχέσεις και να αποκαλύψουν πιθανές επιδράσεις ειδικά για το φύλο.
Αυτή η έρευνα είναι ένα βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η χρήση νικοτίνης κατά τη διάρκεια κρίσιμων αναπτυξιακών περιόδων μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, βοηθώντας τελικά στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών στρατηγικών δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της χρήσης νικοτίνης και καπνού στη νεολαία.
Η μελέτη,
Τα αποτελέσματα της χρήσης νικοτίνης κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή στις εκτιμήσεις της εγκεφαλικής ροής του αίματος της φαιάς ουσίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου