Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

 

Κάποιος παίρνει μια φέτα χαρτί τυριού.


Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Mònica Bulló, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και μέλος της μονάδας 
Metabolic Health and Nutrition και του Environmental, Food and Toxicological Technology Center (TecnATox) του URV, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Pere Virgili (IISPV), CIBERobn και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. 

Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό  Nutrients .
Η έρευνα διεξήχθη σε μοντέλα ποντικών που ανέπτυξαν  Αλτσχάιμερ στην ενήλικη ζωή. Προηγούμενες μελέτες σ αυτά τα τρωκτικα είχαν ήδη δείξει ότι μετά από μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λίπη, τα ποντίκια εμφάνισαν Αλτσχάιμερ πολύ νωρίτερα από τα ποντίκια που ακολουθούσαν συμβατική δίαιτα. 

Ωστόσο, οι μηχανισμοί που οδήγησαν στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ παρέμειναν άγνωστοι. 
Μέχρι τώρα δηλαδή.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την έκφραση 15 miRNAs, μικρών μορίων RNA που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γενετική ρύθμιση τόσο στο πλάσμα όσο και στους εγκεφαλικούς ιστούς. Η ομάδα εξέτασε αλλαγές στα σχετιζόμενα με την ινσουλίνη miRNAs σε μοντέλα ποντικών με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ που δεν ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μεταβολισμός τους επιδεινώθηκε μετά από αυτή τη δίαιτα για έξι μήνες: το σωματικό τους βάρος αυξήθηκε σημαντικά και η απόκρισή τους στη γλυκόζη και την ινσουλίνη μειώθηκε. 
Αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά μπορούν επίσης να βρεθούν σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου ΙΙ. 

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές σε διάφορα miRNA τόσο στο αίμα όσο και στον εγκέφαλο. 
Αυτές οι αλλαγές σχετίζονταν με διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, όπως η συσσώρευση β-αμυλοειδών πλακών 
(αποθέσεις πρωτεΐνης που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και οι οποίες είναι δείκτες του Alzheimer), η υπερβολική παραγωγή της πρωτεΐνης tau 
(η οποία μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο) 
και φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση αυτής της ασθένειας και μπορεί να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου ΙΙ και της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ. 
Τα ευρήματα προσφέρουν επίσης νέους στόχους για την πιθανή πρόληψη και θεραπεία της νόσου, δήλωσε η ερευνήτρια Mònica Bulló.

Η μελέτη όχι μόνο παρέχει νέα δεδομένα για το πώς μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου, αλλά επίσης ανοίγει την πόρτα για μελλοντική έρευνα σε διατροφικές στρατηγικές ως μέσο αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ. 
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής για την πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και τονίζουν τα miRNA ως στόχους για θεραπευτικές παρεμβάσεις.


Rojas-Criollo M, Novau-Ferré N, Gutierrez-Tordera L, et al. Επιδράσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε miRNA που σχετίζονται με την ινσουλίνη στο πλάσμα και τον εγκεφαλικό ιστό σε ποντίκια APPswe/PS1dE9 και άγριου τύπου C57BL/6J. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024;16(7):955. doi: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΕΝΔΟΚΑΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ..

  Τα ενδοκανναβινοειδή  παίζουν βασικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής και στη χρήση ενέργειας.  Η τροποποίηση της δράσης των θα μπορούσε να βοηθή...