Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΖΕΣΤΗ..ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ





Οι θερμοκρασία και η υγρασία ανεβαίνουν στα ύψη, αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος  μια μάχη ζωής ή θανάτου αποφασίζεται από λίγους μόνο βαθμούς.

Το κρίσιμο σημείο κινδύνου σε εξωτερικούς χώρους για ασθένεια και θάνατο από την ανελέητη ζέστη είναι αρκετούς βαθμούς χαμηλότερα από ό,τι πίστευαν κάποτε οι ειδικοί, λένε οι ερευνητές που έβαλαν ανθρώπους σε ζεστά κουτιά για να δουν τι τους συμβαίνει.

Καθώς μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό, η Ινδία και η Μέση Ανατολή υποφέρουν από ανελέητους καύσωνες, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, αρκετοί γιατροί και άλλοι ειδικοί εξήγησαν στο Associated Press τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα σε τέτοια ζέστη.

Βασική θερμοκρασία σώματος

Αυτό απέχει μόλις 4 βαθμούς Κελσίου από την καταστροφή με τη μορφή θερμοπληξίας

Ο δρ Νιλ Γκάντι, διευθυντής επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο του Χιούστον, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα όποιος προσέρχεται με πυρετό 39 ή υψηλότερο και χωρίς σαφή πηγή μόλυνσης θα εξετάζεται για εξάντληση από τη ζέστη ή για την πιο σοβαρή θερμοπληξία.

«Συνήθως θα βλέπουμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 40 βαθμούς κατά τη διάρκεια ορισμένων επεισοδίων καύσωνα», δήλωσε ο Γκάντι. 

Άλλος ένας ή τρεις βαθμοί και ένας τέτοιος ασθενής διατρέχει υψηλό κίνδυνο θανάτου, είπε.

Πώς σκοτώνει η ζέστη

Η ζέστη σκοτώνει με τρεις κύριους τρόπους, δήλωσε ο Τζέι. 

Ο συνήθης πρώτος ύποπτος είναι η θερμοπληξία – οι κρίσιμες αυξήσεις της θερμοκρασίας του σώματος που προκαλούν την ανεπάρκεια των οργάνων.

Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος γίνεται πολύ υψηλή, το σώμα ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα για να δροσιστεί, είπε ο Τζέι. Αυτό όμως εκτρέπει το αίμα και το οξυγόνο μακριά από το στομάχι και τα έντερα και μπορεί να επιτρέψει στις τοξίνες που κανονικά περιορίζονται στην περιοχή του εντέρου να διαρρεύσουν στην κυκλοφορία.

«Αυτό πυροδοτεί έναν καταρράκτη επιδράσεων», δήλωσε ο Τζέι. «Θρόμβωση σε όλο το σώμα και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και, τελικά, θάνατος».

Αλλά ο μεγαλύτερος δολοφόνος στη ζέστη είναι η επιβάρυνση της καρδιάς, ειδικά για τα άτομα που έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις, δήλωσε ο Τζέι.

Και πάλι ξεκινάει με το αίμα που σπεύδει στο δέρμα για να βοηθήσει στην αποβολή της θερμότητας. 

Αυτό προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης. 

Η καρδιά αντιδρά προσπαθώντας να αντλήσει περισσότερο αίμα για να μην λιποθυμήσουμε.

«Ζητάς από την καρδιά να κάνει πολύ περισσότερη δουλειά από ό,τι συνήθως πρέπει να κάνει», δήλωσε ο Jay. 

Για κάποιον με καρδιακή πάθηση «είναι σαν να τρέχεις για ένα λεωφορείο με ντεφορμέ τένοντες. Κάτι θα χαλάσει».

Ο τρίτος κύριος τρόπος είναι η επικίνδυνη αφυδάτωση

Καθώς οι άνθρωποι ιδρώνουν, χάνουν υγρά σε σημείο που μπορεί να καταπονήσει σοβαρά τα νεφρά, δήλωσε ο Τζέι.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που διατρέχουν, δήλωσε ο Γκάντι του Χιούστον.

Η αφυδάτωση μπορεί να εξελιχθεί σε σοκ, προκαλώντας τη διακοπή της λειτουργίας των οργάνων λόγω έλλειψης αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας σε επιληπτικές κρίσεις και θάνατο, δήλωσε η Δρ Ρενέ Σάλας, καθηγητής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ιατρός επειγόντων περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Η αφυδάτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και ακόμη και θανατηφόρα για όλους, αν επιδεινωθεί αρκετά – αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους πάσχουν από ιατρικές παθήσεις και λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα», δήλωσε η Σάλας.

Η αφυδάτωση μειώνει επίσης τη ροή του αίματος και μεγεθύνει τα καρδιακά προβλήματα, δήλωσε ο Τζέι.

Επίθεση στον εγκέφαλο

Η ζέστη επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο σύγχυση ή προβλήματα στη σκέψη, είπαν αρκετοί γιατροί.

«Ένα από τα πρώτα συμπτώματα ότι έχετε πρόβλημα με τη ζέστη είναι αν έχετε σύγχυση», δήλωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Κλίματος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Kris Ebi. Αυτό δεν βοηθάει πολύ ως σύμπτωμα, επειδή το άτομο που υποφέρει από τη ζέστη είναι απίθανο να το αναγνωρίσει, είπε. Και γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Ένας από τους κλασικούς ορισμούς της θερμοπληξίας είναι η θερμοκρασία του σώματος στους 40 βαθμούς «σε συνδυασμό με γνωστική δυσλειτουργία», δήλωσε ο καθηγητής φυσιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, W. Larry Kenney.

Η υγρασία έχει σημασία

Ορισμένοι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια περίπλοκη μέτρηση της εξωτερικής θερμοκρασίας, η οποία λαμβάνει υπόψη την υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία και τον άνεμο. Στο παρελθόν, πίστευαν ότι μια μέτρηση στους 35 βαθμούς Κελσίου ήταν το σημείο όπου το σώμα άρχιζε να έχει πρόβλημα, δήλωσε ο Kenney.

Οι δοκιμές του δείχνουν ότι το επικίνδυνο σημείο υγρού θερμομέτρου είναι πιο κοντά στους 30,5 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι ένα νούμερο που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στη Μέση Ανατολή, είπε.

Και αυτό είναι μόνο για νέους υγιείς ανθρώπους. Για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, το σημείο κινδύνου είναι η θερμοκρασία υγρού βολβού στους βαθμούς Κελσίου, είπε.

«Οι υγροί καύσωνες σκοτώνουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους ξηρούς καύσωνες», δήλωσε ο Kenney.

Όταν ο Kenney εξέτασε νέους και ηλικιωμένους σε ξηρή ζέστη, οι νέοι εθελοντές μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι τους 52 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ηλικιωμένοι έπρεπε να σταματήσουν στους 43 βαθμούς Κελσίου. Με υψηλή ή μέτρια υγρασία, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σε τόσο υψηλή θερμοκρασία, είπε.

«Η υγρασία επηρεάζει την ικανότητα του ιδρώτα να εξατμίζεται», δήλωσε ο Τζέι.

Πώς δροσίζουν τους ασθενείς

Η θερμοπληξία είναι επείγον περιστατικό και οι εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα προσπαθούν να δροσίσουν ένα θύμα μέσα σε 30 λεπτά, δήλωσε η Σάλας.

Ο καλύτερος τρόπος: Η εμβάπτιση σε κρύο νερό. Βασικά, «τους ρίχνετε σε έναν κουβά με νερό», δήλωσε.

Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών διοχετεύουν στους ασθενείς ψυχρά υγρά ενδοφλεβίως, τους ψεκάζουν με νεφελοποιητές, βάζουν παγοκύστες στις μασχάλες και τους τοποθετούν σε ένα ψυχρό στρώμα με κρύο νερό να τρέχει μέσα σε αυτό.

Μερικές φορές αυτά τα μέτρα δεν αποδίδουν. «Το αποκαλούμε σιωπηλό δολοφόνο επειδή δεν είναι αυτό το είδος του οπτικά δραματικού γεγονότος», δήλωσε ο Τζέι. «Είναι ύπουλο. Είναι κρυφό».

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΚΑΥΣΩΝΕΣ..ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ..

 














 

Τις τελευταιες μερες η θερμοκρασια αγγισε τους 40 βαθμους. 

Λιγοι θορυβηθηκαν. 

Η πλειονοτης βρηκε ευκαιρια κι ετρεξε...στις παραλιες. 

Κανεις δεν θα μπορουσε να τους συμβουλευσει να μεινουν στον κλιματιζομενο χωρο του σπιτιου τους.


Κι ομως,

Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι καύσωνες είναι τόσο μεγάλοι, ώστε δεν αρκεί να βασιζόμαστε στην ελεύθερη βούληση του καθενός να προστατευτεί. 




Ο γιατρός Όλιβερ Όπατς είναι ειδικός στην αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών. 

Εργάζεται στο Ινστιτούτο Φυσιολογίας στο Charité, όπου μελετά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι σε ένα ακραίο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα 

στο διάστημα ή στην έρημο.

Στο Βερολίνο βέβαια η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει τόσο πολύ. 

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες όμως, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Κατά τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού αυτό γίνεται εμφανές και στην κλινική του Charité, όπου η κατάσταση πολλών ασθενών επιδεινώνεται, όπως λέει ο Όπατς. 

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς 

με καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφροπάθεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια , 

η οποία επηρεάζει καπνιστές μεγαλύτερης ηλικίας.


Καύσωνας: 

Τα 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Το σώμα μπαίνει σ ένα φαύλο κύκλο

Στους ανθρώπους με ΧΑΠ οι αεραγωγοί στενεύουν και η αναπνοή τους δεν είναι καλή. 

Όταν έχει πολλή ζέστη, το κυκλοφορικό σύστημα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά, ενώ οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να αναπνεύσουν, τα όργανα οξυγονώνονται ακόμη χειρότερα και ως εκ τούτου λειτουργούν και χειρότερα. 

Ολόκληρο το σώμα μπαίνει έτσι σε έναν φαύλο κύκλο.

Σε περίπτωση νεφροπάθειας θα μπορούσε να διαταραχθεί η πρόσληψη υγρών του ασθενούς, επειδή αυτός είτε πίνει πολύ λίγα υγρά είτε πάρα πολλά. 

Και τότε η ασθένειά του θα χειροτέρευε αναλόγως. 

Τέλος, σε  καρδιαγγειακές παθήσεις η καρδιά δυσκολεύεται ή αποτυγχάνει σε συνθήκες καύσωνα να τροφοδοτήσει επαρκώς με αίμα όλα τα όργανα.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για εγκεφαλικό 

Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας (DGN) ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών παθήσεων. 

Μία έρευνα Γερμανών νευρολόγων που δημοσιεύτηκε στο 

European Heart Journal 

διαπίστωσε πως η άνοδος των νυχτερινών θερμοκρασιών έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικών – αλλά και το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά για τη ζωή 

Η DGN τονίζει ακόμη πως μία επίσης πιθανή επίπτωση του καύσωνα είναι το... ντελίριο

Πρόκειται για μία κατάσταση σύγχυσης, η οποία προκαλείται από την έλλειψη υγρών και εμφανίζεται ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες – και που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, εάν για παράδειγμα ο ασθενής πέσει άτσαλα και καταλήξει να σπάσει κάποιο κόκκαλο.

Τεράστια προβλήματα για τους ηλικιωμένους

Ο καύσωνας επηρεάζει ιδίως τους ευάλωτους : 

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, λέει ο Όπατς. 

Και κρίσιμη δεν είναι η πραγματική, αλλά η βιολογική ηλικία. 

Ηλικιωμένος είναι κάποιος του οποίου το σώμα δεν λειτουργεί πλέον πολύ καλά. 

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα 60 χρόνια  σε άλλους στα 70 ή 80 χρόνια ζωής. 

Αλλά ακόμη και ένας 40χρονος μπορεί να ασθμαίνει σαν αμαξοστοιχία.

Οι καύσωνες επιβαρύνουν σημαντικά και την υγεία ασθενών με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, επιδεινώνοντας την κατάσταση ασθενών με 

ημικρανίες, πολλαπλη σκλήρυνση  ή παραπληγία. 

Άνθρωποι με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού και παραπληγία δεν έχουν προβλήματα κινητικότητας, 

αλλά συχνά υποφέρουν και επειδή το σώμα τους δεν ρυθμίζει σωστά τη θερμοκρασία του.

Διαφορετική ανάγκη για φάρμακα στον καύσωνα

Την ίδια στιγμή ο Όπατς επισημαίνει ακόμη ότι τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς συχνά δεν είναι προσαρμοσμένα βάσει και των συνθηκών καύσωνα που μπορεί να επικρατούν. 

Ο γιατρός διηγείται πως πολλοί ασθενείς τους οποίους επισκέπτεται έχουν πρησμένα πόδια, η καρδιά τους δεν λειτουργεί σωστά και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. 

Και σ αυτές τις περιπτώσεις είναι κρίσιμη η διαρκής επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό σχετικά με το είδος και την ποσότητα των φαρμάκων που καταναλώνει ο εκάστοτε ασθενής. 

Τώρα γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός app για κινητά τηλέφωνα, το οποίο θα μπορεί να προσφέρει ενός είδους βοήθεια στους ασθενείς, έως ότου αυτοί μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Πέρα των σωματικών προβλημάτων ο καύσωνας ενδέχεται να έχει πάντως και ψυχολογικές επιπτώσεις. 

Όταν τη νύχτα η θερμοκρασία παραμένει υψηλή και οι άνθρωποι δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν, τότε υπάρχει πρόβλημα. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο διατηρεί το άτομο σε κατάσταση εγρήγορσης, ακόμη και κατάσταση μάχης. 

Κάποια στιγμή ο άνθρωπος φτάνει στα όριά του και έτσι μπορεί να προβεί και σε κάποια σύγκρουση ή σε ένα βίαιο ξέσπασμα.

Περισσότερες πρόωρες γεννήσεις εν μέσω καύσωνα

Άλλοι ειδικοί προσθέτουν πως οι καύσωνες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις και στις εγκύους. 

Κάθε μέρα ακραίου καύσωνα και με κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θερμοκρασία, αυξάνεται και ο κίνδυνος πρόωρης γέννησης, παρατηρεί η Πέτρα Αρκ από την Πανεπιστημιακή Κλινική Αμβούργου-Έπεντορφ (UKE).

Μία έρευνα με δεδομένα από 42.000 εγκύους σε βάθος είκοσι ετών έδειξε πως ακόμη και μία θερμοκρασία ύψους 30 βαθμών Κελσίου μπορεί να αυξήσει έως και 20% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. 

Εάν η ζέστη κρατήσει μία ή δύο μέρες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. 

Εάν όμως ακολουθήσει και μία τρίτη, μία τέταρτη ή μία πέμπτη μέρα χωρίς να πέσει η θερμοκρασία, είναι πιθανό ο τοκετός να γίνει πρόωρα.

Σύμφωνα με περσινή έκθεση του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) στη Γερμανία εκδηλώνονται ετησίως δύο με τρία κύματα καύσωνα. 

Δεδομένης της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυτά θα μπορούσαν να αυξηθούν σε τέσσερα ή και έξι ανά έτος μέχρι το τέλος του αιώνα. 

Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) χαρακτηρίζει ως κύματα καύσωνα τις θερμοκρασίες άνω των 28 βαθμών Κελσίου που διαρκούν για τουλάχιστον τρεις συναπτές ημέρες.

Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες

Οι ειδικοί ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των πολιτών από τους καύσωνες. 

Ο κίνδυνος αυξάνεται ραγδαία και συνολικά δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι

 Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι καύσωνες είναι τόσο μεγάλοι, ώστε δεν αρκεί να βασιζόμαστε στην ελεύθερη βούληση του καθενός να προστατευτεί. 

Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες γι’ αυτό. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του RKI πέρυσι ο καύσωνας στη Γερμανία κόστισε τη ζωή περίπου 3.200 ανθρώπων.

Πηγή: DW

ΑΓΧΟΣ..ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ












Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στην καρδιά αποκλείεται ξαφνικά. 

Στα  συμπτώματα περιλαμβάνονται 

ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια, 

αλλά υπάρχει και ένα ακόμα βασικό σύμπτωμα: 

το έντονο άγχος.

Εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο που για πολλούς απ αυτούς αποδεικνύεται θανατηφόρα, καθιστώντας ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να εντοπίζουμε την καρδιακή προσβολή, όταν συμβεί.

Οποιαδήποτε ομάδα συμπτωμάτων είναι πιθανή, καθώς 

ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός 

Συχνά, ο πόνος στο είναι κοινό χαρακτηριστικό σε μια καρδιακή προσβολή και ειναι  σαν να σας σφίγγει μια ζώνη το στήθος. Επιπλέον, μπορεί να αισθανθείτε βάρος στο στήθος και ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο κέντρο, στα πλευρά, ή απλά στα αριστερά του στέρνου

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο πόνος στο στήθος είναι ένα διαδεδομένο και γνωστό σύμπτωμα στην καρδιακή προσβολή, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών 

δεν το βιώνει.





Στην πραγματικότητα 

το ένα τρίτο 35% των ασθενών δεν αισθάνονται πόνο στο στήθος όταν παθαίνουν  έμφραγμα,

Παράδειγμα, τα άτομα με διαβήτη δεν το νιώθουν αυτό, καθώς ο διαβήτης μουδιάζει τα νεύρα και εμποδίζει τον ασθενή απ το να αντιληφθεί πόνο στο στήθος (…) 

Άλλες ομάδες ασθενών, που έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος, είναι τα άτομα άνω των 75 ετών, με εγκεφαλικά , ή με καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με το αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), άλλα βασικά συμπτώματα σε μια καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν 

δυσκολία στην αναπνοή

αίσθημα αδυναμίας, ή μια 

ελαφριά κεφαλαλγία και μια 

έντονη αίσθηση άγχους.

Η αίσθηση του άγχους μπορεί να είναι το και το μοναδικό σύμπτωμα που αισθάνεται κάθε ασθενής. 

Τα ιατρικά εγχειρίδια συχνά το χαρακτηρίζουν ως 

‘αίσθημα απόγνωσης’ 

και ‘επικείμενης καταστροφής’ ή ακόμα και σαν 

‘το άγγιγμα της μοίρας’ 

στον ώμο του ασθενούς (…) 





Μια εξήγηση γι’ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι η παρερμηνεία του σώματος από την μεγάλη αύξηση των επιπέδων αδρεναλίνης στο αίμα, που συμβαίνει παράλληλα με την καρδιακή προσβολή.

Το British Heart Foundation (BHF) εξηγεί ότι το άγχος είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει με την καρδιά.

Η αύξηση των  κατεχολαμινων (catecholamines), στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, συμβαίνει ως αντίδραση στον πόνο και τις αλλαγές στον παλμό και την αρτηριακή πίεση από την καρδιά που δεν κτυπά και δεν αντλεί το αίμα φυσιολογικά, εξηγεί η Julie Ward από το BHF.

Προσθέτει ότι, όπως και τα κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν 

πόνο στα χέριατον λαιμότο σαγόνιτην πλάτη, ή το στομάχιεφίδρωση και να αισθάνονται ναυτία, ή εμετό.

Η δρ. Ward προσθέτει ότι το 

μάσημα ενός δισκίου ασπιρίνης (300mg)  μπορεί να βοηθήσει





ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΕΝΤΕΡΟΥ





Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία αποκάλυψε σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της νόσου Πάρκινσον. 

Οι ερευνητές βρήκαν μείωση στα βακτηριδια του εντέρου των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των απαραίτητων βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Εντόπισαν επίσης μια σχέση μεταξύ της έλλειψης αυτών των γονιδίων και των χαμηλών επιπέδων παραγόντων που βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού

Αυτός ο φραγμός εμποδίζει τις τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που προκαλεί τη φλεγμονή που εμφανίζεται στη νόσο Πάρκινσον.

Το σημάδι που εμφανίζεται αρκετά χρόνια πριν από τη νόσο

Τα ευρήματά τους, δημοσιεύθηκαν στο npj Parkinson’s Disease, υποδηλώνουν ότι 

η θεραπεία με βιταμίνες Β για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της Πάρκινσον.

Τι είναι η νόσος Πάρκινσον – Από τι προκαλείται

Η Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων που εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και την κινητικότητα, όπως τρέμουλο, αργή κίνηση, δυσκαμψία και προβλήματα ισορροπίας. 

Ενώ η συχνότητά της μπορεί να ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών, εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1-2% των ατόμων  ηλικίας 

55 ετών και άνω.

Διάφορες φυσιολογικές διεργασίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο έντερο, οι οποίοι είναι συλλογικά γνωστοί ως μικροβίωμα του εντέρου

Σε ιδανικές συνθήκες, η μικροχλωρίδα του εντέρου παράγει SCFAs και πολυαμίνες, οι οποίες διατηρούν τον εντερικό φραγμό που εμποδίζει τις τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι τοξίνες στο αίμα μπορούν να μεταφερθούν στον εγκέφαλο όπου προκαλούν φλεγμονή και επηρεάζουν τις διαδικασίες νευροδιαβίβασης που είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για νόσο Πάρκινσον και το μικροβίωμα

Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των μικροβιακών χαρακτηριστικών του εντέρου στη νόσο Πάρκινσον, οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστ της Nagoya διεξήγαγαν μια μετανάλυση δειγμάτων κοπράνων από ασθενείς με τη νόσο από την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Κίνα και την Κίνα και Ταϊβάν.Παρατήρησαν μείωση στα βακτηριδιακά γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση της ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και της βιοτίνης (βιταμίνη Β7) σε ασθενείς με διάγνωση Πάρκινσον. 

Η ριβοφλαβίνη και η βιοτίνη, που προέρχονται τόσο από τα τρόφιμα όσο και από τη μικροχλωρίδα του εντέρου, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να εξουδετερώσουν τη νευροφλεγμονή που παρατηρείται σε ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον.

Οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στις μεταβολικές διεργασίες που επηρεάζουν την παραγωγή και τις λειτουργίες των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και των πολυαμινών, δύο παραγόντων που βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού, αποτρέποντας την είσοδο τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος. 

Μια εξέταση των μεταβολιτών των κοπράνων αποκάλυψε μειώσεις και των δύο σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια πιθανή εξήγηση για την εξέλιξη της νόσου

«Οι ελλείψεις σε πολυαμίνες και SCFAs θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λέπτυνση της στιβάδας της εντερικής βλέννας, αυξάνοντας την εντερική διαπερατότητα, τα οποία και τα δύο έχουν παρατηρηθεί στην νόσο Πάρκινσον», εξήγησε ο Δρ. Hiroshi Nishiwaki και πρόσθεσε:

Αυτή η υψηλότερη διαπερατότητα εκθέτει τα νεύρα σε τοξίνες, συμβάλλοντας στην ανώμαλη συσσώρευση της α-συνουκλεΐνης, ενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο και οδηγώντας σε μακροχρόνια φλεγμονή. 

Η συμπληρωματική θεραπεία που στοχεύει τη ριβοφλαβίνη και τη βιοτίνη υπόσχεται ως πιθανή θεραπευτική οδός για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου».

Το μέλλον στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου, των μεταβολικών οδών και του νευροεκφυλισμού

Τα επόμενα χρόνια, η θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να προσαρμοστεί με βάση το μοναδικό προφίλ μικροβιώματος κάθε ασθενούς.

Μεταβάλλοντας τα βακτηριδιακα  επίπεδα στο μικροβίωμα, οι γιατροί μπορούν ενδεχομένως να καθυστερήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάλυση μικροχλωρίδας του εντέρου σε ασθενείς ή ανάλυση μεταβολίτη κοπράνων. Χρησιμοποιώντας αυτά τα ευρήματα, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε άτομα με συγκεκριμένες ανεπάρκειες και να χορηγήσουμε από του στόματος συμπληρώματα ριβοφλαβίνης και βιοτίνης, δημιουργώντας ενδεχομένως μια αποτελεσματική θεραπεία», κατέληξε ο Δρ. Nishiwaki.



ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΖΕΣΤΗ..ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

Οι θερμοκρασία και η υγρασία ανεβαίνουν στα ύψη,   αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος  μια μάχη ζωής ή θανάτου αποφασίζεται από λί...