Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΨΥΧΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

 







Καποιες μερες , ενώ εισθε νιώθετε ξεκούραστοι , δεν έχετε διάθεση να σηκωθείτε από το κρεβάτι . Αισθάνεστε αποσυντονισμενοι.

 

Οι πιο ψαγμενοι  θα μιλησουν για το Σύνδρομο burnout, που συνηθως  αναφέρεται στην επαγγελματική εξουθένωση, αλλά και για κάποιον που είναι διαλυμενος, στην πεζη ζωη του. 

Η πίεση το στρες, η ανάληψη  ευθυνών, οι  απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, οι πολλές ώρες εργασίας, χωρίς διαλείμματα,  οδηγουν σε ψυχική εξάντληση.

 

Ο τρόπος που εμφανίζεται  ποικίλλει  Το σίγουρο είναι ότι επηρεάζεται η καθημερινότητα του ατόμου, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό. 


Αιτίες ψυχικής εξάντλησης είναι:

 

  • Εργασία υπό πίεση: χωρίς να τηρείται το ωράριο, οι βάρδιες, τα ρεπό και οι άδειες. Την περίοδο του Covid,  άτομα με ψυχική εξάντληση ήταν κυρίως επαγγελματίες υγείας.
  • Η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια: Οι απαιτήσεις που έχει η φροντίδα ενός μωρού, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις, οδηγούν συχνά σε ψυχική εξάντληση, που, αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγει σε επιλόχειο κατάθλιψη.
  • Οικονομικές δυσκολίες
  • Πένθος
  • Διαζύγιο
  • Προβλήματα υγείας .

 

Πώς γίνεται αντιληπτή η ψυχική εξάντληση

 

Το σώμα  μιλάει και μαρτυρά τις ανάγκες του, αρκεί  κάποιος  να προσέξει τα σημάδια και να κινηθεί κατάλληλα.

 

Συνήθως, άτομα με ψυχική εξάντληση παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο τους. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, θέλουν να κοιμούνται πολλές ώρες, οι οποίες δεν είναι ποτέ αρκετές. 

Έχουν όμως καταγραφεί και περιπτώσεις ατόμων με μεγάλες περιόδους αγρυπνίας μέσα στη νύχτα και δυσκολία να κοιμηθούν.

 

Επίσης, ο συναισθηματικός τους κόσμος είναι επιβαρυμένος, με αποτέλεσμα να σκέφτονται αρνητικά, να τα βρίσκουν όλα μάταια, να γίνονται κακοί και κυνικοί απέναντι στους άλλους. 

Πράγματα ή δραστηριότητες που τους έδιναν ευχαρίστηση τώρα αντιμετωπίζονται σαν μία ακόμη απαιτητική υποχρέωση.

Όλα αυτά επηρεάζουν, όπως είναι αναμενόμενο, την επαγγελματική τους απόδοση και τις κοινωνικές τους επαφές, καθώς απομονώνονται από το περιβάλλον τους ή το ίδιο το περιβάλλον τούς απομακρύνει.

 

Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η ψυχική εξάντληση εκδηλώνεται με διακυμάνσεις στην πρόσληψη τροφής. 

Υπερφαγικά και βουλιμικά επεισόδια μπορούν να δώσουν προσωρινή ψυχική ανάταση ή μια πρόσκαιρη ευχαρίστηση. 

Από την άλλη, μπορεί  άτομο με ψυχική εξάντληση να ξεχνάει να φάει, η θέα του φαγητού να του είναι αποκρουστική και να του προκαλείται τάση για έμετο και ανακατωσούρα.

 

Αντιμετώπιση της ψυχικής εξάντλησης

 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αν δίνουμε χώρο στον εαυτό μας και χρόνο να απολαύσουμε αγαπημένα μας πράγματα, αν βάζουμε όρια στις σχέσεις μας, αν έχουμε ανθρώπους γύρω μας που μας σέβονται και ακούν τις ανάγκες μας, τότε δεν είμαστε υποψήφιοι για ψυχική εξάντληση.

 

Εαν τωρα αισθάνεται κάποιος ψυχικά εξαντλημένος, υπάρχει τρόπος να επαναπροσδιορίσει την ρουτινα του, να ζητήσει βοήθεια και να οργανώσει την ζωη του βάζοντας  προτεραιότητες τις ανάγκες  του και το δικό του συναίσθημα έναντι των τριτων.

 

Σε προσωπικό επίπεδο, αν θέλει να προσπαθήσει  να καταπολεμήσει την ψυχική εξάντληση, μπορεί να θέσει  προκλήσεις στον εαυτό του. 

Για παράδειγμα, να προσπαθήσει να ακολουθήσει έναν  υγιεινό τρόπο ζωής. Να κοιμάται ένα οκτάωρο , να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείται και να χαρίζει στον εαυτό του στιγμές χαλάρωσης. 


Ένα άτομο με ψυχική εξάντληση χρειάζεται να «κακομάθει» τον εαυτό του, σε πρώτη φάση, να τον θέσει σε προτεραιότητα και «να του κάνει τα χατίρια»

Μόνο έτσι θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να το ξεπεράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΔΙΑΒΗΤΗΣ 3 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο  διαβήτης ΙΙ , είναι μια χρόνια μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονη  υπεργλυκαιμία.   Μπορεί να οφείλεται σε  μειωμένη έκκ...