Έλατε να δουμε ενα πλανο διατροφής που φαίνεται πως έχει αντικαρκινική δράση.
Λαχανικά και φρούτα βοηθουν στην πρόληψη του καρκίνου.
Το αχλάδι, το πράσο και η πιπεριά, Αρκει να ξερουμε πώς και πότε τα τρώμε
Ή διαλειμματική νηστεία και άλλα διατροφικά πλάνα ,διερευνώνται ως τρόποι που μπορεί να στερησουν τα καρκινικά κύτταρα απ τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, και η οποία δρα επικουρικά στη θεραπεία του καρκίνου.
Υπό αυτό το πρίσμα, μελέτη σε ποντίκια από ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου
Memorial Sloan Kettering (MSK) μιλα για πρώτη φορά για μια
διαλειμματική νηστεία
ειδικότερα για
διαφορετικες περιοδους νηστείας που επαναπρογραμματίζουν τα κύτταρα μας – φυσικούς δολοφόνους του ανοσοποιητικού συστήματος
να προσβαλλουν τον καρκίνο.
Πρόκειται για έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να σκοτώσουν μη φυσιολογικά ή κατεστραμμένα κύτταρα, όπως τα καρκινικά ή κύτταρα που έχουν μολυνθεί από εναν ιό.
Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωσή τους σ έναν όγκο, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για θεραπεια.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν έναν από τους μηχανισμούς με τους οποίους
η νηστεία μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αμυνθεί κατά του καρκίνου .
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η νηστεία θα μπορούσε να αποτελέσει στρατηγική για βελτίωση των ανοσο λογικών αποκρίσεων, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η ανοσοθεραπεία.
Οι όγκοι είναι συνηθως“πεινασμένοι”. Κλεβουν βασικά θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πλούσιο σε λιπίδια που είναι καταστροφικά για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό που απεδειξε η μελέτη είναι ότι η νηστεία επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα – φυσικούς δολοφόνους ώστε να επιβιώνουν σ αυτό το κατασταλτικό περιβάλλον λεει ο ανοσολόγος Joseph Sun, Ph.D., κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Σημαντικά ευρήματα για τις αντικαρκινικές θεραπείες
Για τις ανάγκες της μελέτης, τα πειραματόζωα με καρκίνο, έμειναν νηστικά για 24 ώρες δύο φορές την εβδομάδα και επανέρχονταν σε κανονική σίτιση μεταξύ των περιόδων νηστείας.
Αυτή η προσέγγιση απέτρεψε τα ποντίκια από το να χάσουν βάρος συνολικά, σημειώνουν οι συγγραφείς.
Ωστόσο, αυτές οι περίοδοι νηστείας άφησαν θετικό αποτύπωμα στη λειτουργία αυτων των
κυττάρων δολοφόνων,
μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης και αυξάνοντας τη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων:
Κατά τη διάρκεια καθενός από αυτούς τους κύκλους νηστείας, τα κύτταρα ΝΚ έμαθαν να χρησιμοποιούν αυτά τα λιπαρά οξέα ως εναλλακτική πηγή καυσίμου έναντι της γλυκόζης.
Αυτό βελτιστοποιεί την αντικαρκινική τους απόκριση, επειδή το μικροπεριβάλλον του όγκου περιέχει υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων, και τώρα είναι σε θέση να εισέλθουν στον όγκο και να επιβιώσουν καλύτερα λόγω αυτής της μεταβολικής εκπαίδευσης.
Επιπλέον, η νηστεία οδήγησε σε ανακατανομή των συγκεκριμένων κυττάρων, φτάνοντας μέχρι τον μυελό των οστών, όπου, χάρη στη νηστεία, εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα της ιντερλευκίνης-12.
μιας βασικής σηματοδοτικής πρωτεΐνης κατι που τα προετοιμάζει να παράγουν περισσότερη ιντερφερόνη-γάμμα – κυτταροκίνης που παίζει σημαντικό ρόλο στις
αντι-καρκινικές αντιδράσεις.
Παρόλα αυτά, δεν κατέστη σαφές εάν υπάρχουν δύο ξεχωριστοί πληθυσμοί των φυσικών κυττάρων δολοφόνων που εκπαιδεύονται διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη του σώματος ή αν τα κύτταρα καταλήγουν να περνούν κι απ τις δύο περιοχές κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου κύκλου ζωής τους.
Τα αποτελέσματα θεωρούνται ελπιδοφόρα, οδηγώντας τη μελέτη στο επόμενο βήμα κλινικής έρευνας για τρεις λόγους:
Αρχικά, έχουν ήδη αρχίσει οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της νηστείας
σε συνδυασμό με τις συνήθεις υπάρχουσες θεραπείες.
Δεύτερον, ανοίγει ο δρόμος για τον εντοπισμό φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν στους υποκείμενους μηχανισμούς χωρίς να απαιτείται η νηστεία των ασθενών.
Τρίτον, τα κύτταρα- φυσικοί δολοφόνοι θα μπορούσαν να τεθούν σε κατάσταση νηστείας εκτός του σώματος και στη συνέχεια να χορηγηθούν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.
ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου