alt








Αποτέλεσμα εικόνας για στενοχωριέσαι





Οι ασθένειες έχουν ψυχολογικά αίτια στο υπόβαθρο τους.Το άγχος  καταστέλλει το ανοσο σύστημα του οργανισμού.  Κι ακούγεται βέβαια τρελό."Για όλα φταίει το άγχος;" Κι όμως Το νευρικό σύστημα εμπλέκεται με το άγχος στην πρόκληση ασθενειών, γιατί συνδέεται άμεσα με το ανοσο Για παράδειγμα, ο επιχείλιος έρπητας επανεμφανίζεται σε περιόδους άγχους.Το ιδιο και  η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος,η οζώδης πολυαρτηρίτιδα , ψωριασική αρθρίτιδα και άλλα σύνδρομα, και άλλων νοσημάτων ακόμα πιο σοβαρών όπως :





Η πολλαπλη σκλήρυνση καθώς και ο διαβήτης Το συμπέρασμα, πάντως είναι πως το νευρικό σύστημα  αλληλεπιδρά με το ενδοκρινικό και το ανοσο σύστημα.




alt





Η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη είναι αμίνες που ονομάζονται κατεχολαμίνες και αυξάνεται η έκκρισή τους από το συμπαθητικό μας νευρικό σύστημα..
Η ντοπαμίνη σχετίζεται με την Πάρκινσον που αιτία της είναι η εκφύλιση των ντοπαμινεργικών   συνάψεων στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου,
Η ακετυλοχολίνη σχετίζεται με την γεροντική άνοια και την Alzheimer που αιτία της είναι η βλάβη στις χολινεργικές οδούς του εγκεφάλου.




alt





Αποτέλεσμα εικόνας για στενοχωριέσαι



Το συμπαθητικό προκαλεί και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της αγγειο διαστολής.Στην καρδιά δρα κυρίως η αδρεναλίνη προκαλώντας αύξηση της έντασης και της συχνότητας της συστολής της καρδιάς.
Αντίθετη δράση στην καρδιά έχει η ακετυλοχολίνη Στην διέγερση του συμπαθητικού έχουμε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης και γλυκόζης στο αίμα, γιατί η διέγερση του συμπαθητικού οδηγεί στην παραγωγή αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης από τα επινεφρίδια.Η αδρεναλίνη δρα ανασταλτικά στην έκκριση ινσουλίνηςκαι έτσι έχουμε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.Αντίθετη δράση έχει η ακετυλοχολίνη του παρασυμπαθητικού.



alt




Η κορτιζόλη είναι γλυκοκορτικοειδές, παράγωγο της χοληστερίνης.Όλες άλλωστε οι ορμόνες παράγονται με τη βοήθεια της χοληστερίνης.  




alt








alt




Η κορτιζόλη ενισχύει την αύξηση της γλυκόζης γιατί έχει υπεργλυκαιμική δράση.Ο ρόλος της κορτιζόλης στην φλεγμονή έγκειται στο ότι καταστέλλει την ανοσολογική αντίδραση.
Συγκεκριμένα , η κορτιζόλη αναστέλλει τις προσταγλανδίνες .




Αποτέλεσμα εικόνας για στενοχωριέσαι


Οι προσταγλανδίνες έχουν αντιφλεγμονώδη  δράση και πέρα από την κορτιζόλη και η ασπιρίνη, ως αντιφλεγμονώδες, καταστέλλει την σύνθεσή τους.
Για τους προαναφερθέντες λόγους η κορτιζόλη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.Την μόνη αληθινη άμυνα που διαθέτει ο οργανισμός του ανθρώπου.Γι' αυτό σε λοιμώξεις, αυτοάνοσα ,μεταμοσχεύσεις , κρίση άσθματος και σε ρευματικό πυρετό χορηγούμε κορτιζόνη.
Άρα, το στρες με τον μηχανισμό  καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας της αυξημένης κορτιζόλης οδηγεί σε ευπάθεια του ατόμου στις λοιμώξεις.




Αποτέλεσμα εικόνας για στενοχωριέσαι


Επίσης , η κορτιζόλη αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου από τα νεφρά .Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα , που οδηγεί σε μείωση της οστικής πυκνότητας και άρα σε οστεοπόρωση.
Η κορτιζόλη επίσης αυξάνει την όρεξη..Η αυξημένη έκκριση της ινσουλίνης από την αύξησητης γλυκόζης στο αίμα έχει αναβολική δράση στους μυς,στο ήπαρ, στα οστά και στο πάγκρεας.Επίσης, η ινσουλίνη καταστέλλει την πείνα. Άρα, η ανορεξία έχει και αυτή την αιτία της.

Συμπερασματικά,
η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η ινσουλίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στα ψυχοσωματικά προβλήματα.Η δράση των ορμονών είναι περίπλοκη και όταν κάποια ορμόνη είναι αυξημένη αναστέλλει τη σύνθεση κάποιας άλλης ορμόνης Σχετικά με τις ψυχοσωματικές παθήσεις, αυτές μπερδεύουν τους ιατρούς με τα συμπτώματά τους που μιμούνται συμπτώματα άλλων ασθενειών.



Αποτέλεσμα εικόνας για στενοχωριέσαι


Οι οδοί του στρες είναι πολλές και εμπλέκουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου.Όταν υπάρχει μια πραγματική ή φανταστική απειλή τότε ενεργοποιούνται τα αισθητήρια κέντρα και τα ανώτερα κέντρα έλλογης σκέψης στον εγκεφαλικό φλοιό.Τότε ο φλοιός στέλνει μήνυμα στηαμυγδαλή που είναι ο κύριος διαμεσολαβητής της ανταπόκρισης στο στρες.










alt
  





alt




Το στρες προκαλεί κυτταρικό θάνατο τον ιππόκαμπο και η περιοχή είναι 10 - 20% συρρικνωμένη σε αγχωτικά και καταθλιπτικά άτομα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης.
H ανεπάρκεια της σεροτονίνης σχετίζεται με την κατάθλιψη και αντιμετωπίζεται με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά  
Ελέγχοντας την ουσία αυτή στον εγκέφαλο μπορεί να αντισταθμιστούν οι επιβλαβείς δράσεις των γλυκοκορτικοειδών στην νευρογέννεση που λαμβάνει χώρα στον ιππόκαμπο και να προληφθεί η συρρίκνωση του ιπποκάμπου και η επακόλουθη διαταραχή της μνήμης και της μάθησης που παρατηρεί-ται στο χρόνιο στρες και την κατάθλιψη. 

Συμφωνω δυσκολα πραγματα, αλλα καλο ειναι να τα γνωριζουμε, πριν καταληξουμε στο γιατρο. 

Χαιρετε.










Αποτέλεσμα εικόνας για στενοχωριέσαι







alt






alt





alt