Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ...


Αποτέλεσμα εικόνας για κορτικοτροφινη

Οταν το 2008, αναφέρθηκα για πρώτη φορά στις εξετασεις αίματος δεν περίμενα, πως τόσοι συνάνθρωποί μου , θα ενδιαφέρονταν να μάθουν τοαυτονοήτο.Το πόσο σημαντικό είναι το αιμα μας..κι ακόμα σημαντικότερο να το προσέχουμε όσο γίνεται καλύτερα..
Και πως αυτό το επιτυγχάνουμε, με λίγη προσπάθεια,
με σωστό και ισορροπημένο φαγητό
και με το ιχθυέλαιο.












Η συγκεκριμμένη ανάρτηση υπήρξε μακροσκελέστατη σχεδόν 8.000 λέξεις), αλλά περιεκτική, τόσο ώστε αρκετοί επαγγελματίες του χώρου
να την προβάλλουν απο τις¨επαγγελματικές¨τους σελίδες.
αλλά και η ίδια να δεχθεί 850.000 επισκεψεις.Υστερα απο πέντε χρόνια επαναφέρω την αναρτηση χωρις να μπορώ να προσθέσω πολλά καινούργια πράγματα, μια και το αίμα είναι ένας απολυτα σταθερός, και πολύτιμος ιστός, φτάνει να μην τον βρωμίζουμε με υψίθερμη πίσσα, και τις υπολοιπες δηλητηριώδεις ουσίες του καπνού, αλλά και με τα σάπια κρέατα, που τρώμε καθημερινά..και τις υπόλοιπες βδελυγμίες, που κυκλοφορούν ελευθερα, κτίζοντας ύπουλα το μεταβολικό σύνδρομο, που ταλαιπωρεί και στέλνει στο Νοσοκομείο δεκάδες συνανθρώπους μας, καθημερινά..) Πέρα τουτου Μήν το ψάχνετε και κυρίως μην εφησυχάζετε,δεν υπάρχουν ¨φυσιολογικές τιμές¨ αλλά ¨τιμές αναφοράς¨ για τις εξετάσεις αιματος. που ανταποκρίνονται σε στατιστικό εύρος τιμών σε άτομα χωρίς παθολογία.

πολλοί ¨φυσιολογικοί¨ έχουν τιμές εκτός των τιμών αναφοράς).Έτσι κάτι που πρέπει να τονισθεί είναι ότι μπορεί να έχουμε έναν ¨εξαιρετικά ασθενή¨ με φυσιολογικές τιμές και έναν υγιή με παθολογικές τιμές αναλύσεων.Η μετάφραση των αποτελεσμάτων γίνεται από τον κατάλληλο γιατρό,

σε σύγκριση με το ιστορικό του εξεταζόμενου, σε συνεκτίμηση, με άλλα κλινικά δεδομένα και εξετάσεις
Παρακάτω αναφέρω τίς κυριώτερες απ αυτές,
με την υποσημείωση, οτι εμείς οι έλληνες κάνουμε απίστευτα πολλές άχρηστες εξετάσεις, και το κυριώτερο άνευ αποχρώντος λόγου..
έτσι γιατί μας το ειπαν..Και οι γιατροί, δυστυχώς, χωρίς να το σκεφτούν πολύ, υποχωρούν στις πιέσεις των ασθενών τους και τις συνταγογραφούν..ανευ αποχρώντος λόγου..Ας μην ξεχνάμε πως Γιατρός σημαίνει το να μπορείς να ερμηνεύεις τα αποτελέσματα με βάση την κλινική εικόνατου ασθενή, και όχι τις εργαστηριακές απλώς εξετάσεις..φοβούμενος πιθανές συνεπειες..κακής πρακτικής..Να “εκτιμάς” τη σοβαρότητα, αν υπάρχει, και να χορηγείς την κατάλληλη αγωγή..
Εχουμε και λέμε λοιπόν :



αιματοκριτης (ht)

Στο συνολικό όγκο του αίματος. μας δείχνει..
¨πόσο πυκνό είναι το αίμα¨.
Ιδανικές τιμές

άνδρες = 40 – 54 % γυναίκες = 36 – 48 %

Αυξημένες τιμές Ht παρατηρούνται:
στην αιμοσυμπύκνωση = αφυδάτωση (π.χ. σε πυρετό), καταπληξία (shock)
στη δευτεροπαθήερυθροκυττάρωση (π.χ. στους καπνιστές, διαβίωση σε υψόμετροστην αληθή πολυκυτταραιμία

Ελαττωμένες τιμές Ht παρατηρούνται:στις αναιμίες στηναιμοαραίωση (κατακράτηση υγρών, οιδήματα) σε λοιμώξεις(μπορεί να συμβεί και το αντίθετο)
στις περισσότερες αιματολογικές παθήσεις σε παθήσεις των νεφρών
ιδιοσυστατικά (χωρίς κανένα παθολογικό υπόστρωμα, κληρονομικό συνήθως)

αιμοσφαιρινη (hb)

Η αιμοσφαιρίνη βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς, ενώ μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα αντίστροφα στη διαδρομή αυτή (η λεγόμενη “ανταλλαγή αερίων”).

Ιδανικές τιμές άνδρες = 13,5 – 17,5 g/dL (g%) γυναίκες = 11,5 – 15,5 g/dL (g%)

Ελαττωμένη αιμοσφαιρίνη σημαίνει αναιμία, ενώ αυξημένες τιμές σημαίνουν δευτεροπαθή ερυθροκυττάρωση (σπάνια αληθή πολυκυτταραιμία).Ψευδώς ελαττωμένη μπορεί να βρεθεί σε ατελή μίξη του δείγματος αίματος με το αντιπηκτικό ή αιμοληψία από φλέβα στην οποία χορηγείται ορός.

ερυθρα αιμοσφαιρια (rbc)


Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών και έχουν μέσο όρο ζωής περίπου 120 μέρεςΚύρια λειτουργία τους είναι η μεταφορά του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της αιμοσφαιρίνηςπου περιέχουν. Αυξάνεται και ελαττώνεται στις ίδιες καταστάσεις με τον αιματοκρίτη.

Ιδανικές τιμές

άνδρες = 4,4 – 6 εκατομμύρια/mm3 γυναίκες = 3,9 – 4,9 εκατομμύρια/mm3






ερυθρο-κυτταρικοι δεικτες


Ο Μέσος όγκος ερυθροκυττάρων  (Mean Corpusclular Volume, MCVΕκφράζει το πόσο μεγάλα είναι τα ερυθροκύτταρά μας.και  είναι χρήσιμος στο διαχωρισμό των αναιμιών.Αυξάνεται στις μεγαλοβλαστικές αναιμίες και στα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα.
Ελαττώνεται στις σιδηροπενικές αναιμίες, στις θαλασσαναιμίες (μεσογειακές) και στις αναιμίες των χρόνιων παθήσεων.

Ιδανικές τιμές 85 – 95 fL


Μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης κατά ερυθρό  (Mean Corpuscular Haemoglobin, MCHΕκφράζει τη μέση ποσότητα αιμοσφαιρίνης που περιέχεται πάνω σε κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο.Αυξάνεται και ελαττώνεται στις ίδιες καταστάσεις με τον MCV.

Ιδανικές τιμές 27 – 34 pg


Μέση πυκνότητα αιμοσφαιρίνης (Mean Corpuscular Haemoglobin Concentration, MCHCΜε αυτήν αποδίδεται η μέση συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων.Αυξάνεται στην αφυδάτωση και στην κληρονομική σφαιροκυττάρωση, ενώ ελαττώνεται στην υπερυδάτωση, στις σιδηροπενικές αναιμίες και στις θαλασσαναιμίες.

Σημειώστε, και κρατείστε πίσω απ το μυαλό ας αυτή την τιμή..Και να την ψάχνετε κάθε φορά που ελέγχετε το αίμα σας…Θα σας πεί σε τί…χάλια κατάσταση βρίσκεσθε, απ την εγκληματική αμέλεια, σχετικά με το πόσο νερό πίνετε, αλλά και με τί τροπο το πίνετε…









Ιδανικές τιμές
30 – 35 g/dL

λευκα αιμοσφαιρια (wbc)

Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα ή λευκά.. αποτελούν ένα ετερογενές σύνολο κυτταρικών πληθυσμών του αίματος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:τα πολυμορφοπύρηνα (ουδετερόφιλα, βασεόφιλα, εωσινόφιλα),τα μεγάλα μονοπύρηνα και μακροφάγα καιτα λεμφοκύτταρα.Αποστολή όλων αυτών των κυττάρων είναι… η άμυνα του οργανισμούΑυξάνονται (>11.000/μL) σε:λοιμώξεις από κόκκους, βακτηρίδια και μύκητες  (ΟΧΙ σε ιογενείς), φλεγμονώδεις νεκρώσεις

(έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγιίτιδες), μεταβολικές διαταραχές
(δηλητηριάσεις, ουρική αρθρίτιδα, οξέωση, ουραιμία), θεραπεία με κορτιζόνη, οξείες αιμορραγίες, μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα (λευχαιμίες) και σε κακοήθεις νεοπλασίες. Μικρές αυξήσεις παρατηρούνται και σε ιστικές βλάβες (εγκαύματα, τραύματα).Ελαττώνονται (κάτω από 4.000/μl) σε λοιμώξεις (ιογενείς, τύφος, βαριά φυματίωση, ελονοσία, kala-azar), σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος, και σε θεραπείες με αντιφλεγμονώδη, αντιθυρεοειδικά, αντιεπιληπτικά κ.α. φάρμακα. Κάτω από τα 1.500/μl ουδετερόφιλα συγκεκριμένα.. έχουμε τη λεγόμενη ουδετεροπενία, μια λευκοπενία που αυξάνει πολύ την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρών λοιμώξεων (λόγω απουσίας αμυντικών μηχανισμών), επικίνδυνων για τη ζωή, ακόμα και από κοινά μικρόβια.
Ιδανικές τιμές 4.000 – 11.000 /mm3 



λευκοκυτταρικος τυπος


Αποτελεί την εκατοστιαία αναλογία των λευκοκυτταρικών πληθυσμών του περιφερικού αίματος.

Ιδανικές τιμές

* Ουδετερόφιλα = 40 – 75 % * Λεμφοκύτταρα = 20 – 45 % * Μεγάλα μονοπύρηνα = 2- 10 % * Εωσινόφιλα = 1 – 6 % * Βασεόφιλα = 0 – 1 %

Αυξημένα λεμφοκύτταρα έχουμε σε οξείες ιογενείς λοιμώξεις, σε χρόνιες λοιμώξεις (φυματίωση, βρουκέλλωση, ηπατίτιδα, σύφιλη),  σεθυρεοτοξίκωση (αυξημένα επίπεδα Τ3-Τ4και σε χρόνιες λεμφογενείς λευχαιμίες.  Ελαττώνονται στον λύκο, το AIDS, τη νόσο Hodgkin(νεοπλασία λεμφαδένων) και μετά από χορήγηση κορτιζόνης ή/καιανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.Τα μεγάλα μονοπύρηνα αυξάνονται σε νοσήματα του κολλαγόνου (αυτοάνοσα), σε μονοκυτταρική λευχαιμία, σε άλλες κακοήθειες, αλλά και σε ειδικές λοιμώξεις  (λοιμώδης μονοπυρήνωση, μελιταίο πυρετό, τύφο, φυματίωση).Τα Ηωσινόφιλα αυξάνονται σε αλλεργίες, παρασιτώσεις, διάφορες δερματοπάθειες, καρκίνους και πνευμονικά  ηωσινοφιλικά σύνδρομα. Τα βασεόφιλα αυξάνονται σε χρόνια μυελογενή λευχαιμία και στην αληθή πολυκυτταραιμία (παθολογικά αυξημένα όλα τα έμμορφα συστατικά του αίματος).

αιμοπεταλια (plt)


Είναι πολύ μικρά κύτταρα, χωρίς πυρήνα, με δισκοειδή μορφή, τα οποία μετέχουν στην πήξη του αίματος 

Ιδανικές τιμές 150.000 – 400.000 /μL

Βρίσκονται αυξημένα σε χρόνια μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα, σε οξείες και χρόνιες φλεγμονές, σε οξείες αιμορραγίες, σε καρκίνους, στη σιδηροπενική αναιμία και μετά από σπληνεκτομή.





Ψευδώς μειωμένα μπορεί να εμφανιστούν, όταν στο δείγμα που θα παρθεί σχηματιστεί θρόμβος (τεχνικό λάθος).Όταν λέμε “γενική αίματος” εννοούμε αυτές τις 6 μετρήσεις   (Ht, Hb, RBC, WBC, PLT και λευκοκυτταρικός τύπος) που είναι στη ρουτίνα, συμπληρωμένες κατ’ απαίτηση με τη μορφολογία των ερυθρών (ή και λευκών), το λεγόμενο “πλακάκι”, τη μέτρηση των δικτυοερυθροκυττάρων (ΔΕΚ, νεαρά ερυθρά με Φ.Τ. = 0,5 – 2 %) και την ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών (ΤΚΕ, αυξάνεται σε οξείες λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα / κολλαγόνου και σε κακοήθειες. 

Φ.Τ. = 1 -10 mm την 1η ώρα στους άνδρες, 1 -15 mm στις γυναίκες και 1 – 20 mm στους άνω των 60 ετών).



Αποτέλεσμα εικόνας για κορτικοτροφινη



γλυκοζη (glu), ή αυτό που λέμε..ζαχαρο


Η γλυκόζη είναι το κύριο σάκχαρο του αίματος και η κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας (και αποκλειστική για τον εγκέφαλο).
Οι τιμές αναφοράς της γλυκόζης στον ορό ή στο πλάσμα του ατόμου που βρίσκεται σε νηστεία  είναι:

Ιδανικές τιμές 60 – 110 mg/dL 

Παθολογικά αυξημένη γλυκόζη παρατηρείται στο σακχαρώδη διαβήτη. Τιμή πάνω από 200 mg/dL σε νηστεία είναι σχεδόν διαγνωστική του διαβήτη. Μέτρια αύξηση της γλυκόζης (κάτω από 200 mg/dL) εμφανίζεται σε :• υπερλειτουργία του θυρεοειδή • της υπόφυσης ή των επινεφριδίων • σε διάχυτες νόσους του παγκρέατος(παγκρεατίτιδα, καρκίνος) • σε ενδοκρανιακές παθήσεις (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, όγκοι, αιμορραγία), αλλά και • στα τελικά στάδια πολλών νόσων (στα πλαίσια της γενικότερης απορρύθμισης).Ελάττωση της γλυκόζης κάτω από 40 ή 50 mg/dL χαρακτηρίζεται ως υπογλυκαιμία. Συχνότερη αιτία παραμένει η υπέρβαση της δόσης της ινσουλίνης που παίρνει ο διαβητικός.
Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε υπολειτουργία του θυρεοειδή, της υπόφυσης ή των επινεφριδίων, καθώς και σε εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου απο ηπατική νόσο, έντονη μυϊκή άσκηση ή παρατεταμένη νηστεία. Σε άτομα που υποβλήθηκαν σε μερική γαστρεκτομή εκδηλώνεται αντιδραστική υπογλυκαιμία 1 ως 3 ώρες μετά το φαγητό. Εξαιρετικά μεγάλη υπογλυκαιμία παρατηρείται στο ινσουλίνωμα (όγκος του παγκρέατος). Για την παρακολούθηση των διαβητικών αρρώστων μετράμε τηγλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη Α1c, η οποία φυσιολογικά αποτελείτο 5- 8 % της ολικής αιμοσφαιρίνης και αυξάνει στο διαβήτη. Η τιμή της HbA1c εξαρτάται από τη μέση συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος τις τελευταίες 8 με 10 εβδομάδες, γι’ αυτό και αποτελεί δείκτη της πορείας της νόσου.


ουρια



Ιδανικες τιμές  14 – 50 mg/dL ή mg%


Η αφυδάτωση 
(εχουμε ηυξημενη ουρία σε όλες τις..νεφρικές παθησεις..απο εγκληματική αμελεια..ενυδάτωσης…) 
Μέτρια αύξηση προκαλείται από αιμορραγία του πεπτικού, καθώς και από αύξηση του καταβολισμού των πρωτεϊνών (υπερτροφία του προστάτη, λίθοι στους ουρητήρες, μορφώματα στην κύστη και στένωση της ουρήθρας).






κρεατινινη

Ιδανικες τιμές

άνδρες  0,7 – 1,4 mg/dL – γυναίκες  0,6 – 1,1 mg/dL 
Αυξάνει σε νοσήματα των νεφρών (κυρίως όμως στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια), παράλληλα με την ελάττωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (glomerular filtration rate, GFR). Αυξάνει και στονυποθυρεοειδισμό, αλλά και σε σοβαρά νοσήματα των μυών (μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα). Ο GFR είναι ουσιαστικά ο ρυθμός “κάθαρσης” της κρεατινίνης από τα νεφρά και έχει

Ιδανικες τιμές  

95 – 140 mL/min για τους άνδρες 


και 85 – 125 mL/min για τις γυναίκες.

Όλες οι εξετάσεις θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό. Η ουρία είναι μία ουσία που δεν μας δείχνει με ακρίβεια τη νεφρική λειτουργία, απλά γιατί επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.







Ας πουμε..*Ενα Πλούσιο Πρωτεϊνούχο Γεύμα,* Παρουσία Αίματος Στον Πεπτικό Σωλήνα,* Λήψη Κορτιζόνης,* Αφυδάτωση,* Λήψη Διουρητικών, κ.α.Ολα αυτα..αυξάνουν την τιμή της ουρίας στο αίμα.

Στις πρωινές εξετάσεις, η ουρία είναι συνήθως αυξημένη γιατί ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος καθώς ο εξεταζόμενος δεν λαμβάνει υγρά επί πολλές ώρες λόγω του νυχτερινού ύπνου. πάνω απο 60, ο κάθε ανδρας..πρεπει νάχει ένα ποτήρι με καθαρό νερό δίπλα στο κρεββάτι του,( τα ματια στο ποτηρι ..οχι στην κουκλα..) για να πίνη οταν ..σηκώνεται για κατούρημα…που θα σηκωθεί ούτως ή άλλως..

Η κρεατινίνη είναι μια εξέταση που με μεγαλύτερη ακρίβεια προσδιορίζει τη νεφρική λειτουργία..αν και αυτή ακομα, έχει κάποιους περιορισμούς,ας πούμε τη μυική μάζα, η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου..Ετσι, οι ηλικιωμένοι έχουνμικρότερη μυική μάζα και κατά συνέπεια μικρότερη ¨φυσιολογική¨ τιμή κρεατινίνης
Προσοχη..η κρεατινινη ειναι ηυξημενη σε γυμνασμενα ατομα..πράγμα απολυτα φυσιολογικο....





Η κάθαρση κρεατινίνης μας δείχνει πόσα ml αίματος καθαρίζονται (από την κρεατινίνη) στη μονάδα χρόνου.

Η κάθαρση κρεατινίνης υπολογίζεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
(140-ηλικία του εξεταζομένου) x (σωματικό βάρος σε κιλά) Δια / 72 x (την τιμή της κρεατινίνης αίματος)

60 ml/min..για έναν 80νταρη καθαρση κρεατινινης..δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Εννοείται πως.. κάθε εξέταση πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό που την συνταγογράφησε,  και όχι από τον μικροβιολόγο και φυσικά..από τον εξεταζόμενο.








ουρικο οξυ

Είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των εξωγενών και ενδογενώνπουρινών..(πχ των αζωτούχων βάσεων του DNA).
Ιδανικες τιμές  Στους άνδρες = 2,5 – 8 mg/dL ή mg%
(0,15 – 0,48 mmol/L) Στις γυναίκες = 1,5 – 6 mg/dL ή mg%(0,09 – 0,36 mmol/L)


Μεγάλη αύξηση του ουρικού οξέος παρουσιάζεται στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω ελάττωσης της αποβολής του. Αυξάνει μέτρια σε καταστάσεις μεγάλης καταστροφής κυττάρων, λόγω αύξησης της καταστροφής των νουκλεοτιδίων (των μονομερών του DNA και του RNA),
πχ σε λευχαιμία, πολυκυτταραιμία, μεγαλοβλαστική αναιμία (από έλλειψη βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος).Το επίπεδο του ουρικού στο αίμα.. επηρεάζεται από τη διατροφή και από πολλά φάρμακα, επειδή αυξάνουν την κατακράτησή του. Ουρία, Κρεατινίνη και Ουρικό είναι εξετάσεις για τα νεφρά και μπορεί να βρεθούν ψευδώς αυξημένα και σε υπερκατανάλωση διουρητικών ουσιών (καφέδες, τσάι, μπύρα κτλ) ή σε συστηματικά αθλούμενα άτομα. Εκεί δε δίνουμε τόση σημασία και οι τιμές είναι οριακές.




λευκωματα ή πρωτεϊνες.



Είναι δομικά στοιχεία των κυττάρων και η διατήρησή τους σε επαρκή επίπεδα με τη διατροφή επιβάλλεται..

Ιδανικες τιμές  
 Ολικά λευκώματα = 5,5 – 8 g/dL (55 – 80 g/L) Λευκωματίνες = 3,5 – 5,5 g/dL (35 – 55 g/L) και σε συμμετοχή 50 – 60 % Σφαιρίνες = 1,5 – 3,5 g/dL (20 – 35 g/L) και συμμετοχή 40 – 50 % Ινωδογόνο = 160 – 415 mg/dL ή mg% (0,5 – 1,4 μmol/L) Συμπλήρωμα C3 = 55 – 120 mg%


Στην ηλεκτροφόρηση των σφαιρινών θα πρέπει να τηρείται η εσωτερική αναλογία: α1 = 4,2 – 7,2 %, α2 = 6,8 – 12 %, β = 9,3 – 15 % και γ = 13 – 23 %.

Ουσιαστικά πρόκειται για την αναλογία των υποτύπων των ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) στο αίμα.





Οι σφαιρίνες αυξάνουν σε προχωρημένες παθήσεις του ήπατος, στο πολλαπλό μυέλωμα, σε χρόνιες λοιμώξεις και σε νοσήματα του κολλαγόνου (αυτοάνοσα). Η ελάττωση των ολικών λευκωμάτων οφείλεται συνήθως σε ελάττωση της λευκωματίνης από τα ούρα  (νεφρωσικό σύνδρομο), από το έντερο (εντεροπάθειες), από το δέρμα (εγκαύματα) και από μεγάλες αιμορραγίες. Άλλες αιτίες υπολευκωματιναιμίας είναι η μειωμένη σύνθεση λευκωμάτων σε βαριά ηπατική νόσο, η κακή διατροφή, η κακή απορρόφηση, αλλά και ο αυξημένος καταβολισμός λευκωμάτων (πχ εμπύρετες καταστάσεις, τραύματα). Η λευκωματίνη ονομάζεται και αλβουμίνη.


τρανσαμινασες ή αμινοτρανσφερασες 
(sgot και sgpt)



Είναι ένζυμα μεταφοράς αμινοομάδων. • Η οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT) υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μυοκάρδιο και σε μικρότερες στο ήπαρ και στους μύες. • Η τιμή της στον ορό αυξάνει στο έμφραγμα του μυοκαρδίου 3 με 9 ώρες μετά την εισβολή και φτάνει στη μέγιστη τιμή μετά από 24 ώρες. • Αυξάνει, επίσης, σε σε παθήσεις των μυών(μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα).• Η πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT) βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο συκώτι.Μαζί με τηSGOT αποτελούν ευαίσθητους δείκτες ηπατοκυτταρικής βλάβης.
Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην οξεία ηπατίτιδα, ενώ μέτρια σε χρόνιες ηπατικές παθήσεις, αποφρακτικό ίκτερο (πχ “πέτρα στη χολή”),λοιμώδη μονοπυρήνωση (νόσος του φιλιού)και σε όγκους του ήπατος.

Διαπιστώνουμε χρόνιο αλκοολισμό όταν δούμε εργαστηριακά το λόγο SGOT/SGPT  να είναι πάνω από 2.

Ιδανικες τιμές  SGOT = 5 – 40 U/mL SGPT = 5 – 35 U/mL

Η αύξησή τους συνήθως σημαίνει κάποιου βαθμού βλάβη, στο ήπαρ.

Η σημασία των αυξημένων τρανσαμινασών δεν εξαρτάται τόσο από το ύψος της αύξησης, αλλά κυρίως από τα αίτια του προβλήματος.Τα αίτια που βλάπτουν το ήπαρ είναι πολλά, με σημαντικότερα τα παρακάτω:Ιογενείς ηπατίτιδες. Β ή C. Υπολογίζεται ότι 4%- 5% των Ελλήνων έχει ιογενή ηπατίτιδα χωρίς να νιώθει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Η διάγνωση βασίζεται σε ειδικές εξετάσεις αίματος και πρέπει να γίνεται έγκαιρα, αφού όσοι μένουν χωρίς θεραπεία έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κίρρωση ή καρκίνο ήπατος.



Αλκοόλ


Καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πάνω από 40 g (2 μπίρες ή μισό μπουκάλι κρασί ή 2 ουίσκι) για άνδρες ή 20 g για γυναίκες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ηπατική βλάβη.

Φάρμακα. Πρακτικά, όλα τα φάρμακα έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν ηπατική βλάβη.




Λιπώδης διήθηση του ήπατος. Είναι η συχνότερη ηπατική νόσος στο δυτικό κόσμο. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με παχυσαρκία κεντρικού τύπου (μεγάλη κοιλιά), υψηλά τριγλυκεριδία και σακχαρώδη διαβήτη.
Συστηματικά νοσήματα. Πολλά γενικευμένα νοσήματα μπορεί να προσβάλουν το ήπαρ.



φωσφατασες
Η αλκαλική φωσφατάση στο αίμα μας προέρχεται κυρίως από τα κόκαλα και το συκώτι μας.Αυξάνει σε παθήσεις των οστών, εφόσον υπάρχει έντονη οστεοβλαστική δραστηριότητα (πχ ραχίτιδα / έλλειψη βιταμίνης D). Μεγαλύτερη είναι η διαγνωστική της αξία σε παθήσεις του ήπατος και κυρίως στη διαφορική διάγνωση του ικτέρου. Αυξάνει περισσότερο στον αποφρακτικό ίκτερο (ενδοηπατική ή εξωηπατική στάση της χολής πχ από λίθο) και λιγότερο στον ηπατοκυτταρικό ίκτερο.

Η όξινη φωσφατάση βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις φυσιολογικά στον προστάτη.Το επίπεδό της στο αίμα ανεβαίνει στον καρκίνο του προστάτη (το ειδικό προστατικό αντιγόνο PSA αποτελεί την πιο χρήσιμη εξέταση για προστάτη).Το πλακουντιακό ισοένζυμο της Αλκ.Φωσφ., βρίσκεται ηυξημένο κατα 30 % σε καρκίνο: Ωοθηκών, ενδομητρίου, πνεύμονα, μαστού.Το εντερικό ισοένζυμο : Σε καρκίνο του γαστρεντερικού. Ιδανικες τιμές 4 – 13 UKA (King-Armstrong) ή 2 – 4,5 U Bodansky Όξινη φωσφατάση = 1 – 5 UKA ή 0,5 – 2 U Bodansky




χολερυθρινη



Ιδανικες τιμές   1 mg/dL για την ολική και 0,35 mg/dL για την άμεση


Αύξηση της χολερυθρίνης προκαλείται από αυξημένη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης (αιμολυτικός ίκτερος), από ανεπαρκή μεταβολισμό της χολερυθρίνης στο ήπαρ (ηπατοκυτταρικός ίκτερος) και από παρεμπόδιση εκροής της χολερυθρίνης στα χοληφόρα (αποφρακτικός ίκτερος).  Η συχνότερη αιτία αυξημένης “χολής” είναι η “πέτρα”.




Αποτέλεσμα εικόνας για κορτικοτροφινη


Το σύνδρομο Gilbert 
οφείλεται στην κατά περίπου 70% -75% μείωση της δραστηριότητας του ενζύμου….Γλυκουρονο-Συλο-Τρανσφεράση της φωσφορικής ουριδίνης (UGΤ), ενός ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την σύζευξη της χολερυθρίνης και την μετατροπή της σε μονο-γλυκουρονίδιο και δι-γλυκουρονίδιο (υδατοδιαλυτές μορφές που μπορούν να απεκκριθούν στην χολή).Το βρίσκουμε συνήθως ….κατά την διάρκεια ή λίγο μετά την εφηβείασε αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας.Οι συγκεντρώσεις της χολερυθρίνης στον ορό παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις σε κάθε άνθρωπο και στο 25% των ατόμων με σύνδρομο Gilbert παρατηρούνται παροδικά και φυσιολογικές τιμές της χολερυθρίνης.

Πιο αυξημένες τιμές χολερυθρίνης σχετίζονται με• το Στρες • Την Κούραση • Την Κατανάλωση Αλκοόλ • Την Αφυδάτωση • Την Έμμηνο Ρύση • Την Νηστεία και • την περίοδο που συνυπάρχει οξεία νόσος.
Η λήψη τροφής προκαλεί.. μείωση των τιμών της χολερυθρίνης.
Δεν Υπάρχει Ειδική Βιοχημική Ή Ιστολογική Εξέταση Που Να Επιβεβαιώνει Την Διάγνωση Του Συνδρόμου.Η διάγνωση στηρίζεται στην απουσία κλινικών συμπτωμάτων και σημείων και στην μέτρηση της χολερυθρίνης, που είναι κατά επικράτηση εμμέσου τύπου <5mg/dl.
Κατά τον εργαστηριακό έλεγχο οι βιοχημικές εξετάσεις ήπατος
(ALT, AST, γGT) πρέπει να είναι φυσιολογικές για τον αποκλεισμό υποκείμενης ηπατικής νόσου, καθώς επίσης και η γαλακτική αφυδρογονάση (LDH) να είναι στα φυσιολογικά όρια, οι χολοχρωστικές των ούρων και η αντίδραση Coombs αρνητικές και ταδικτυοερυθροκύτταρα (ΔΕΚ) λιγότερα από 2% για τον αποκλεισμό της αιμόλυσης. Μια παρόμοια αύξηση της χολερυθρίνης στο πλάσμα παρατηρείται επίσης..με διατροφή πτωχή σε λιπίδια η οποία επανέρχεται άμεσα με την αποκατάσταση των λιπιδίων στην διατροφή.
Ο ακριβής μηχανισμός της νηστείας και της διατροφικά επαγόμενηςυπερ-χολερυθρι-ναιμίας παραμένει ασαφής.Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όποια θεραπεία…Η ηυξημένη Χολερυθρίνη Του Ορού • Δεν Σχετίζεται Με Αυξημένη Νοσηρότητα Και • Δεν Απαιτεί Κάποια Ιδιαίτερη Θεραπεία, Δίαιτα Ή Περιορισμό Των Δραστηριοτήτων Του Ατόμου.




Σχετική εικόνα



Στην κλινική πρακτική δεν συνιστάται η χρηση φαρμακων, οπως η φαινο-βαρβιτάλη..για μειωση της υπερ-χολερυθριναιμιας..Η αποφυγή των παραγόντων που σχετίζονται με την αύξηση της χολερυθρίνης..(στρες, κούραση, αλκοόλ, αφυδάτωση, νηστεία)
γ-γλουταμυλοτρανσφεραση (γ-gt)


H γ-γλουταμυλική τρανσφεράση είναι ένζυμο που υπάρχει σε ήπαρ, νεφρούς και πάγκρεας.Αποτελεί τον πλέον ευαίσθητο, αλλά όχι ειδικό, δείκτη ηπατικής νόσου. Κοινώς,Όταν Είναι Αυξημένος Σημαίνει Ότι Το Συκώτι Μας Δεν Πάει Καλά,αλλά για να δούμε από τι πρέπει να δούμε τους άλλους δείκτες. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει στον αποφρακτικό ίκτερο, σε μεταστατικούς όγκους του ήπατος και φυσικά σε χρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος. Ιδανικες τιμές  Στους άνδρες =6- 28 U/LΣτις γυναίκες = 4 – 18 U/L



γαλακτικη αφυδρογοναση ή δεϋ-δρογοναση (ldh)

Βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα, όπου μετέχει στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Είναι άφθονη στο μυοκάρδιο, στους μύες γενικότερα και στο ήπαρ.
Το επίπεδό της στο αίμα αυξάνει όπως και της SGOT στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα σε 2 εβδομάδες.

Επίσης, αυξάνει σε μυϊκή δυστροφία και σε αρκετές παθήσεις του ήπατος.
Ιδανικες τιμές  στους 37ο   = 240 – 480 U/L
κιναση της κρεατινης (cpk)


Ονομάζεται και κρεατινο-φωσφοκινάση.Καταλύει τη φωσφορυλίωση της κρεατίνης και βρίσκεται άφθονη στους μύες. Ειδικά στο μυοκάρδιο επικρατεί το ισοέζυμο ΜΒ (CK-MB), το οποίο αυξάνεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου σε 4 με 6 ώρες και φτάνει σε peak στις 24 ώρες.Η CPK αυξάνει και σε μυϊκή δυστροφία, αλλά και συχνά σε κακώσεις των μυών.Ακόμα και μια ενδομυϊκή ένεση μπορεί να δώσει ψευδώς αυξημένη 

CPK.

Στους άνδρες ανώτερο όριο προτείνεται τα 80 U/L και στις γυναίκες τα 70 U/L, αλλά αξιολογούμε την παράμετρο όταν η CPK περάσει τα 145 IU/mL.




λιπη



Αποτέλεσμα εικόνας για κορτικοτροφινη


Τα λίπη είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των μεμβρανών του κυττάρου και αποτελούν πολύτιμες αποθήκες ενέργειας.Η περίσσεια τους είναι ταυτόσημη με την έναρξη των διαδικασιών της αθηρωμάτωσης, της δημιουργίας πλακών δηλαδή εντός των αρτηριών και της στένωσης αυτών με όλα τα επακόλουθα (πίεση, εμφράγματα, εγκεφαλικά).Καλή λέμε την HDL (high density lipoprotein, υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και

Κακή την LDL χοληστερόλη (low density lipoprotein, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς, με υψηλή κακή χοληστερόλη, διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο (π.χ. ένας διαβητικός ασθενής με έμφραγμα του μυοκαρδίου). Σ αυτή την περίπτωση είναι σκόπιμο τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης να είναι πολύ χαμηλά (ακόμη και κάτω από 70 mg/dL).


τριγλυκερίδια.

Τα τριγλυκερίδια είναι και αυτά λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα συνδεδεμένα με «οχήματα μεταφοράς». Τα «οχήματα μεταφοράς» που κουβαλούν κατά κύριο λόγο τριγλυκερίδια είναι διαφορετικά από αυτά που κουβαλούν κατά κύριο λόγο χοληστερόλη.Φαίνεται ότι όσο αυξάνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τόσο αυξάνει και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.Επίσης, πολύ συχνά τα υψηλά τριγλυκερίδια συνυπάρχουν με χαμηλά επίπεδα «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης.Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων διακρίνονται ως εξής:
φυσιολογικά όταν είναι μικρότερα από 150 mg/dL, οριακά αυξημένα όταν είναι από 150 έως 200 mg/dL, αυξημένα όταν είναι από 200 έως 500 mg/dL και πολύ αυξημένα..όταν είναι πάνω από 500 mg/dL.

Όταν τα τριγλυκερίδια είναι πολύ αυξημένα (πάνω από 500 mg/dL) τότε αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης οξείας παγκρεατίτιδας.
Η οξεία παγκρεατίτιδα (που σημαίνει οξεία φλεγμονή του παγκρέατος) είναι μία πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρος πάθηση.Τα τριγλυκερίδια μπορεί να είναι αυξημένα εξαιτίας κληρονομικών ή άλλων λόγων.Έτσι, η κατάχρηση οινοπνεύματος, ορισμένα φάρμακα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία κ.τ.λ. είναι ορισμένα από τα αίτια που αυξάνουν τα τριγλυκερίδια.


Φωσφολιπίδια = 150 – 250 mg%

παρατηρείται αύξηση της χοληστερίνης.. δευτεροπαθώς και σε έδαφος υποθυρεοειδισμού, διαβήτη και νεφρικής ανεπάρκειας.Την HDL τη ρίχνουν η κορτιζόνη, τα οιστρογόνα, τα διουρητικά και οι β-αναστολείς  (β-blockers, φάρμακα καρδιάς -συνήθως η ουσία τους λήγει σε -όλη).

Το αλκοόλ φυσικά ανεβάζει τη χοληστερίνη στα ύψη.


Αποτέλεσμα εικόνας για κορτικοτροφινη


αμυλαση

 Ψευδώς χαμηλότερα επίπεδα καταγράφονται όταν υπάρχει υπερλιπιδαιμία και χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση.
Ιδανικες τιμές  = 60 – 120 U/mL


λιπαση



Ιδανικες τιμές  = 0,2 – 1,5 U/mL 0,1 N NaOH

Υπονατριαιμία (κάτω από 135 mEq/L) μπορεί να προκληθεί από απώλεια Νατρίου, περίσσεια νερού ή μεταβολές του Καλίου. Σημαντική απώλεια Νατρίου μπορεί να συμβεί από το πεπτικό σύστημα σε παρατεταμένους εμετούς ή διάρροια, από τα νεφρά (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια), στη νόσο Adisson (ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων), αλλά εξίσου συχνά και από τον ιδρώτα (συχνότερα σε πυρετό και έντονη άσκηση). Οι τραυματισμοί των μυών, η παγκρεατίτιδα, η κίρρωση ήπατος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα διουρητικά, ο υποθυρεοειδισμός (“θυροειδής”), η υπεραναπλήρωση νερού σε έντονη δίψα και η υπέρμετρη λήψη νερού σε ψυχώσεις δίνουν εργαστηριακά πάλι υπονατριαιμία. Η υπερνατριαιμία, η αύξηση του Νατρίου δηλαδή στο αίμα, είναι λιγότερο συχνή και οφείλεται συνήθεως σε αφυδάτωση.
Ιδανικες τιμές  = 135 – 146 mEq/L


καλιο (κ)





ΚΙΝΟ = Κάλιο Ιn, Νάτριο Out.



Αυτά Τα Δύο, (Πρέπει Να) Βρίσκονται Σε Ισορροπία. Βρίσκεται άφθονο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα). Υπερκαλιαιμία (πάνω από 5,2 mEq/L) εμφανίζεται • σε κρίσεις της νόσου του Adisson, • σε έλλειψη ινσουλίνης (διαβήτη) • σε χορήγηση πενικιλλίνης G και δακτυλίτιδας,
• σε αιμολυτικές καταστάσεις ή μετάγγιση αιμολυμένου αίματος • αλλά και μετά από υπερχορήγηση καλίου όταν αντιμετωπίζουμε την υποκαλιαιμία.
Η υπερβολική κατανάλωση φρούτων μπορεί να οδηγήσει σευπερκαλιαιμία..Η υποκαλιαιμία (κάτω από 3,5 mEq/L) είναι συχνότερη της υπερκαλιαιμίας και οφείλεται σε απώλεια Καλίου από το πεπτικό σύστημα (εμετός, διάρροια) ή από τα νεφρά.Η χρόνια λήψη διουρητικών και η αδρεναλίνη ρίχνουν το Κάλιο, ενώ η χορήγηση ινσουλίνης προκαλείπαροδικά μείωση του Καλίου.Στα σπάνια αίτια υποκαλιαιμίας συγκαταλέγονται η νευρογενής ανορεξία, ο αλκοολισμός και η έλλειψη φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή.Η πιο πλούσια σε Κάλιο τροφή είναι η μπανάνα.
Αν Νοιώσετε Κάποια “Αρρυθμία” Μια Μπανάνα Είναι Η Πιο Καλή Πρόληψη, Γιατί Το Κάλιο Είναι Το Κυρίως Υπεύθυνο Στοιχείο Για Την Κατάσταση Αυτή!

Ιδανικες τιμές  = 3,5 – 5,2 mEq/L
Ασβεστιο (ca)





Το 98 % του Ασβεστίου του σώματός μας βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια μας.Το Ασβέστιο στο αίμα παίζει σημαντικό ρόλο στη δραστικότητα των ενζύμων, στην πήξη του αίματος και στη νευρομυϊκή μεταβίβαση (κινήσεις μυών / οστών).Στα άτομα μεγάλης ηλικίας η πιο συνηθισμένη αιτία υπερασβεστιαιμίας είναι τα κακοήθη νοσήματα με πρώτο και καλύτερο τον καρκίνο στον πνεύμονα.Μεγάλη αύξηση του Ασβεστίου παρατηρείται στον πρωτοπαθή  υπερ-παραθυρεοειδισμό 

(παραθυρεοειδείς είναι 4 αδένες “κολλημένοι” πάνω στον θυρεοειδή, μικρότεροι από φακή) λόγω της κινητοποίησης του Ασβεστίου από τα οστά.Μικρότερη αύξηση σε υπερβιταμίνωση D.Μεγάλη υπασβεστιαιμία παρατηρείται στον πρωτοπαθή υπο-παραθυρεοειδισμό (αντίστοιχα, η υπολειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων) ή συχνότερα από την αφαίρεση των παραθυρεοειδών αδένων κατά την εγχείρηση αφαίρεσης του θυροειδή.Το Ασβέστιο ελαττώνεται και σε κακή απορρόφηση από το έντερο ή ανεπαρκή πρόσληψη γαλακτοκομικών και πλατύφυλλων λαχανικών και σε νεφρική ανεπάρκεια ή οξεία παγκρεατίτιδα.Το Ασβέστιο μειώνεται ανάλογα και με τη μείωση της βιταμίνης D (περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, μη επαρκής λήψη λιπών στη διατροφή).Ιδανικες τιμές  = 9 – 11 mg/dL ή mg % (το ολικό / 4,5 – 5,6 mg % το ελεύθερο)










Ισως έχετε ακούσει για τον Ζεόλιθο, ομως γνωρίζετε τί ρόλο παίζει Ο Ζεόλιθος, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης; μπορεί και συμμετέχει , στην διατήρηση του pH σώματος μέσω της αποκομιδής θα λέγαμε απλοϊκά των τοξινών και όλων εκείνων των ουσιών που είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω επιβάρυνσής μας με ρύπους οδηγούν σε οξύνιση του σώματός μας.Οι πόροι- κλουβιά του Ζεόλιθου μπορούν να εγκλωβίσουν τις τοξίνες ώστε να μην ανεβάσουν την οξύτητα στο σώμα μας και να μην προκαλέσουν τον οργανισμό μας να μεταφέρει ασβέστιο από τα οστά στους ιστούς ώστε να διατηρήσει με ρύθμιση το σώμα μας σε ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον.


ασβεστοπενία  έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην οστεοπόρωση.Η ευεργετικότητα του ζεόλιθου δεν εξαντλείται όμως στην δομή του και στην ικανότητά του να ιοντοανταλλαγής αλλά και στην σύνθεσή του…το πυρίτιο που περιέχει δρα ως ρυθμιστής για το ασβέστιο και τον φώσφορο, στοιχεία τα οποία συμβάλουν άμεσα σε ένα υγιή φλοιό των οστών και δημιουργώντας αποθέματα ασβεστίου στα οστά.





 






φωσφορος (p)


Βρίσκεται κυρίως στα κόκαλα, αλλά και σε πολλές σημαντικές ουσίες των κυττάρων (πρωτεΐνες, συνένζυμα κ.α.).Το μεγαλύτερο μέρος του Φωσφόρου του αίματος αποτελεί ο ανόργανος Φώσφορος (Pi) με τιμές αναφοράς που δίνονται πιο κάτω. Συχνότερη αιτία αύξησης του Φωσφόρου είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Άλλες αιτίες είναι η υπερβολική λήψη υπακτικών και η διενέργεια υποκλυσμών. Υποφωσφαταιμία έχουμε σε αλκοολισμό, σύνδρομα δυσαπορρόφησης του εντέρου, κατανάλωση“αντιόξινων δισκίων” γιατί περιέχουν αργίλιο  αλουμίνιο (Al) ή μαγνήσιο (Mg).Ελάττωση παρατηρείται και σε ραχίτιδα  οστεομαλακία (έλλειψη βιταμίνης D). Η χορήγηση ινσουλίνης (στους διαβητικούς και όχι)

προκαλεί απότομη μετακίνηση Φωσφόρου από το αίμα προς το εσωτερικό των κυττάρων και αυτό μπορεί να μας μπερδέψει (να “κρύβεται” ουσιαστικά μέσα στα κύτταρα, οπότε δε χρειάζεται να τον χορηγήσουμε). Ιδανικες τιμές  = 2,5 – 4,5 mg/dL ή mg %
μαγνησιο (Mg)




Το Μαγνήσιο πέφτει στο αίμα σε υποσιτισμό, πλημμελή απορρόφηση από το έντερο, αλκοολισμό, διαβήτη, υπερβολική λήψη διουρητικών και σε νεφρικές παθήσεις.
Αντίθετα, αυξημένο βρίσκεται σε υπερβολική λήψη αντιόξινων (λέγε με Maalox) που περιέχουν υδροξείδια του Μαγνησίου, αλλά και σε νεφρική ανεπάρκεια  (όπου δεν απεκκρίνεται, “καθαρίζεται”).

Ιδανικες τιμές  = 1,5 – 2,5 mEq/L
χλωριο (cl) και διττανθρακικα (hco3)


Το Χλώριο αποτελεί το κυριότερο ανιόν του εξωκυττάριου υγρού (και του αίματος επομένως).




Νάτριο, Κάλιο, Χλώριο και Διττανθρακικά βρίσκονται σε ένα συνεχές παιχνίδι μπες – βγες από το κύτταρο προς το αίμα και αντίστροφα, ώστε να υπάρχει ισορροπία.
Ιδανικες τιμές  – Χλωριούχα = 95 – 105 mEq/L

– Διττανθρακικά = 21 – 28 mEq/L

χαλκος (cu)


Ιδανικες τιμές  = 100 – 200 μg %












σιδηρος (fe)

Ο Σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε ανθρώπινο κύτταρο, δρα ως μεταφορέας οξυγόνου και ηλεκτρονίων, ως καταλύτης στην οξείδωση (“καύσεις”) και σε άλλες μεταβολικές οδούς και παίζει ποσοτικά το σπουδαιότερο ρόλο στον οξειδωτικό μεταβολισμό, στην κυτταρική ανάπτυξη και στον πολλαπλασιασμό, όπως και στη μεταφορά και αποθήκευση. Ο Σίδηρος λειτουργεί, μεταφέρεται και αποθηκεύεται ως συστατικό ποικιλίας ενώσεών του και ποτέ..ως ελεύθερο κατιόν, γιατί είναι επικίνδυνοςΣτον άνθρωπο μεταφέρεται και αποθηκεύεται μέσω 3 πρωτεϊνών: Της Τρανσφερρίνης, Του Υποδοχέα Της
Τρανσφερρίνης Και Της Φερριτίνης.

Ιδανικες τιμές  – Γυναίκες = 60 – 135 μg % (40 mg / kg βάρους)

– Άνδρες = 80 – 160 μg % (50 mg / kg βάρους)

Η τρανσφερρίνη ή σιδηροφυλλίνη είναι η πρωτεΐνη μεταφοράς του σιδήρου στο αίμα για τις ανάγκες των ιστών. 




Ιδανικες τιμές  = 200 – 375 mg/mL ή γύρω στο 1 mg/kg βάρους σώματος
Η φερριτίνη
Είναι η κύρια πρωτεΐνη αποθήκευσης του σιδήρου και αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό κέλυφος / περίβλημα (την καλούμενη αποφερριτίνη), στο κέντρο του οποίου υπάρχει κοιλότητα όπου αποθηκεύεται ο Σίδηρος.

Μπορεί να αποθηκεύσει ως και 4.500 άτομα Σιδήρου, τα οποία αποδίδονται με ευχέρεια για να χρησιμοποιηθούν.Η στάθμη της στο αίμα αντανακλά το Σίδηρο των “αποθηκών” του οργανισμού.
Ιδανικες τιμές  = 4 mg/kg βάρους σώματος για τις γυναίκες και 8 mg/kg για τους άνδρες..
Η αιμοσιδηρίνη είναι μορφή αποθήκευσης του Σιδήρου και αποτελείται από αδιάλυτα κοκκία σιδήρου χωρίς πρωτεϊνικό
κέλυφος. Είναι πιο μόνιμες “αποθήκες” και συνήθως βρίσκονται ως παθολογικές εναποθέσεις.
Ιδανικες τιμές  = 2 mg/kg βάρους σώματος για τις γυναίκες και 4 mg/kg για τους άνδρες
Παράγοντες που ευνοούν την απορρόφηση Σιδήρου είναι η πρόσληψη ζωικών τροφών,όπως συκωταριές και κρέας γενικότερα (όχι το γάλα και τα αυγά), το όξινο pH (“ξινά” φαγητά),οι αναγωγικές / “αντιοξειδωτικές” ουσίες (βιταμίνες Ε και C, σκόρδα και πορτοκάλια δηλαδή) και τα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν Σίδηρο (το κόκκινο κρασί είναι αυτό). Χαμηλό Σίδηρο έχουμε σε απώλεια αίματος
κάθε αιτιολογίας, σε πλημμελή απορρόφησή του από το έντερο, σε αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε Σίδηρο (ανάπτυξη, περίοδος στιςγυναίκες, κύηση, θηλασμός) και σε ανεπαρκή πρόσληψη.
Η απώλεια αίματος μπορεί να έχει να κάνει π.χ. ακόμα και με ανώμαλη
ερυθροποίηση, δηλαδή σχηματισμό ερυθροκυττάρων όχι απολύτως φυσιολογικών (όπως στην έλλειψη ενζύμου -G6PD- και στο στίγμα της Μεσογειακής
αναιμίας, όπου καταστρέφονται εύκολα τα ερυθρά αιμοσφαίρια και υπάρχουν
μεγάλες ανάγκες στο να αντικατασταθούν, άρα και μεγάλες ανάγκες σε Σίδηρο).








Εξετάσεις ούρων

Η βιοχημική ανάλυση των ούρων είναι πολύ συνηθισμένη στην καθημερινή πρακτική στο νοσοκομείο.Η συλλογή των ούρων γίνεται σε καθαρό φιαλίδιο (κοστίζει ελάχιστα σε ένα φαρμακείο), αφού προηγηθεί τοπικός καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων.Η συλλογή των πρωινών ούρων είναι συνήθως πιο κατάλληλη, γιατί τα πρωινά ούρα είναι κατά κανόνα πυκνά και περιέχουν τα παθολογικά στοιχεία που αναζητούνται..
Όταν η συλλογή γίνεται για “καλλιέργεια” (δηλαδή υποπτευόμαστε
“μόλυνση”, δηλαδή λοίμωξη της περιοχής) τότε πρέπει να συλλέγεται δείγμααπό το μέσον της ούρησης.Το δείγμα πρέπει να μεταφέρεται συντόμως για εξέταση, μιας και αλλοιώνεται η σύστασή του γρήγορα.



οψη και χροια



Τα φυσιολογικά ούρα έχουν όψη διαυγή και χροιά κιτρινωπή. Όταν στα ούρα εμφανίζεται θολερότητα, αυτό οφείλεται σε παρουσία αλάτων ή μικροβίων ή κυττάρων.Η καστανή χροιά των ούρων μπορεί να οφείλεται σε αίμα, αιμοσφαιρίνη, μυοσφαιρίνη, φάρμακα ή άλλες χρωστικές.

Καστανή χροιά που μετετρέπεται σιγά σιγά σε πρασινωπή οφείλεται σε ύπαρξη χολερυθρίνης ή χολοχρωστικών (“χρωστικών της χολής” -υπεύθυνες για τον ίκτερο). Αν μετά από ανακίνηση του δοχείου των ούρων σχηματίζεται αφρός που δεν εξαφανίζεται εύκολα, αυτό σημαίνειαπώλεια πρωτεϊνών από τα ούρα (παθολογική πρωτεϊνουρία).ειδικο βαρος και ωσμωτικη πιεση Τα φυσιολογικά όρια του ειδικού βάρους των ούρων κυμαίνονται από 1002 – 1030 (συνήθως 1015 – 1025) και της ωσμωτικής πίεσης από 50 -1200 mOsm/Kg
(συνήθως 400 – 800 mOsm/Kg). Η ωσμωτική πίεση εκφράζει το ολικό ποσό των διαλυτών στα ούρα στοιχείων (νάτριο, σάκχαρο, ουρία κτλ).

Από την άλλη, ο προσδιορισμός του ειδικού βάρους έχει μεγάλη σημασία καιπαρ’ότι πρόκειται για απλή εξέταση, εκφράζει την ικανότητα των νεφρών να αραιώνουν και να συμπυκνώνουν τα ούρα.Ο έλεγχος συμπύκνωσης των ούρων γίνεται μετά από στέρηση υγρών τουλάχιστον για 12 ώρες. Έτσι, αυξάνεται η έκκριση της AVP (αντιδιουρητικής ορμόνης, ADH), στην οποία οι νεφροί απαντούν με αυξημένη επαναρρόφηση νερού

(αποβάλλεται λιγότερο νερό στα ούρα), με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των ούρων. Η δοκιμασία αραίωσης των ούρων γίνεται με χορήγηση άφθονων υγρών σε μικρό χρονικό διάστημα (15 – 20 λεπτά) και μέτρηση κατόπιν του ειδικού βάρους των ούρων που αποβάλλονται τις επόμενες 4 ώρες.  Η μεγάλη περιέκτικότητα των ούρων σε σάκχαρο και πρωτεΐνη ανεβάζουν το ειδικό βάρος.


pH



Το pH των ούρων κυμαίνεται από 4,5 – 6

(συνήθως 5 – 6,5) και προσδιορίζεται σε πρόσφατα ούρα με ειδικές ταινίες εμποτισμένες με κατάλληλους χημικούς δείκτες που έχουν εύρος pH 5 – 8.Η διατροφή και τα φάρμακα επηρεάζουν πολύ το pH των ούρων. Γενικά, το pHαντανακλά τη σχέση βασικών και όξινων ρυθμιστικών συστατικών και μας βοηθά να αντιληφθούμε μια αντίστοιχη διαταραχή στο αίμα  (“καθρέφτης” – ουσιαστικά τα ούρα είναι ένα διήθημα του αίματος).


πρωτεϊνη  λευκωμα



Ο ποιοτικός έλεγχος των πρωτεϊνών στα ούρα γίνεται με ειδικές ταινίες και η παρουσία πρωτεΐνης εκτιμάται με σταυρούς ανάλογα με τη θολερότητα του ιζήματος (+ λίγο θετικά, έως ++++ ή και +++++ για τα ακραια περιστατικά).Βαθμολογία πάνω από +++ (3 σταυρούς) σημαίνει μετρητό λεύκωμα  πρωτεΐνη στα ούρα και πρέπει να ακολουθήσει ποσοτικός προσδιορισμός. Ο ποσοτικός προσδιορισμός γίνεται, όμως, σε ούρα 24ώρου.Το να βρεθεί πρωτεΐνη στα ούρα σημαίνει κατά κανόνα νεφρική νόσο (και κυρίως σπειραματο-νεφρίτιδα).



σακχαρο..ουρων

Η μέτρηση του σακχάρου στα ούρα γίνεται με ταινίες εμποτισμένες με οξειδάση της γλυκόζης και χρωστική.Η ανεύρεση σακχάρου στα ούρα σημαίνει αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή προχωρημένου βαθμού διαβητική νεφροπάθεια και νεφρικές παθήσεις με διαταραχή στην επαναρρόφηση γλυκόζης από τα νεφρικά σωληνάρια.






κετονικες ουσιες



Κετονικές ουσίες είναι η ακετόνη (“ασετόν” ), το ακετοξεικό οξύ και το β-υδροξυ-βουτυρικό οξύ και βη ανίχνευσή τους στα ούρα σημαίνειδιαβητική κετοξέωση, αφυδάτωση, υποσιτισμό ή άλλες παθολογικές καταστάσεις με διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων.
μικροσκοπικη εξεταση ουρων
Κύτταρα: Τα ούρα φυσιολογικών ατόμων περιέχουν 0 – 3 ερυθρά αιμοσφαίρια κατά οπτικό πεδίο (κοπ). Η ανεύρεση περισσότερων ερυθροκυττάρων στα ούρα σημαίνει τραυματισμό της περιοχής, λίθο, ουρολοίμωξη ή νεφρική πάθηση. Τα λευκά αιμοσφαίρια ή πυοσφαίρια εμφανίζονται 2 – 3 κοπ φυσιολογικά.Η παρουσία περισσότερων από 30 – 40 λευκοκύτταρα στα ούρα σημαίνει λοίμωξη των ουροφόρων οδών και χρειάζεται να γίνει ποσοτική καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα (για να ανευρεθεί ο υπεύθυνος μικροβιολογικός παράγοντας και να επιλεχθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό).Τα επιθηλιακά κύτταρα είναι κύτταρα που ξεκολλούν από τα τοιχώματα των ουροφόρων οδών, και αποβάλλονται μαζί με τα ούρα. Πολλά μηχανήματα τα αναγνωρίζουν ως λευκοκύτταρα δίνοντάς μας λάθος εντύπωση για λοίμωξη, ενώ δεν υπάρχει.
Τα ηωσινόφιλα απαντώνται στα ούρα ασθενών με αλλεργική διάμεση νεφρίτιδα σε ποσοστό 90 % 
(προσωπικά το έχω δει μόνο 1 φορά τόσα χρόνια).
Η αιματουρία παρατηρείται και χωρίς υποκείμενη παθολογία των νεφρών σε μεγάλο πυρετό, σε έντονη σωματική άσκηση και σε γυναίκες στην περίοδό τους πάνω (το αίμα στην τελευταία περίπτωση ξέρετε πως δεν είναι ζωηρό κόκκινο). Κύλινδροι: Αποτελούν κυλινδρικά μορφώματα, σύμφωνα με το εκμαγείο του αυλού των ουροφόρων σωληναρίων. Διακρίνονται σε υαλώδεις, υαλοκοκκώδεις, κοκκώδεις,επιθηλιακούς και αιμορραγικούς κυλίνδρους.Το βασικό υλικό συγκόλλησης κυττάρων είναι μια φυσιολογική βλεννοπρωτεΐνη, η πρωτεΐνη Tamm-Horsfall, που εκκρίνεται στα νεφρικά σωληνάρια.Παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε νοσήματα του νεφρού και σε λοιμώξεις, ενώ καθιζάνει εύκολα στο όξινοπεριβάλλον του νεφρού(ιδιαίτερα όταν ο ασθενής έχει ολιγουρία).
Οι υαλώδεις κύλινδροι είναι οι μόνοι που δεν υποσημαίνουν κάποια παθολογία. Κρύσταλλοι: Στα φυσιολογικά ούρα ανευρίσκονται διάφοροι κρύσταλλοι που δεν αντανακλούν συνήθως σε νεφρικές παθήσεις.
Αντίθετα, η παρουσία κρυστάλλων κυστίνης είναι παθολογικό εύρημα και σημαίνει βλάβη του νεφρού   (η λεγόμενη κυστινουρία).




Ορμονολογικές εξετάσεις

αλδοστερονη

Αποτελεί το σπουδαιότερο αλατο-κορτικοειδές Τα Επινεφρίδια Παράγουν Τρεις Κατηγορίες Ορμονών,
• τα γλυκο-κορτικοειδή –όπως η κορτιζόνη- με τα αλατο-κορτικοειδή,
• τις κατεχολαμίνες –αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη- αλλά και
• ορμόνες του φύλου -σε μικρότερα ποσά από τα γεννητικά όργανα φυσικά.
Οι τιμές εξαρτώνται από το πόσο αλάτι (χλωριούχο νάτριο, NaCl)
καταναλώνουμε συνήθως, αλλά και από τη θέση του σώματος (σε όρθια θέση είναι ψηλότερες οι τιμές της). Η λειτουργία της ορμόνης έχει νακάνει με την ανταλλαγή των ιόντων Καλίου και Νατρίου στον οργανισμό, σα να λέμε ένας μηχανισμός ομοιόστασης.
Σε ελεύθερη λήψη αλατιού και σε κατάκλιση Ιδανικες τιμές  είναι 4,8 – 14,8 ng/dL, ενώ μετά από ορθοστασία 4 ωρών οι Ιδανικες τιμές  είναι 12 – 30 ng/dLΗ φυσιολογική αποβολή στα ούρα είναι 6 – 8 μg/24ωρο.


Αυξητικη ορμονη (gh, growth hormone)

Αποτέλεσμα εικόνας για κορτικοτροφινη



Μαζί με την ινσουλίνη, τις φυλετικές ορμόνες και τις ορμόνες του θυρεοειδή είναι οι υπεύθυνες ορμόνες για την ανάπτυξη.Οι τιμές στο αίμα το πρωί και μετά από νηστεία  έχουν φυσιολογικά όρια από 0 ως 10 ng/mL.Ο απλός προσδιορισμός της δεν έχει διαγνωστική αξία, παρά μόνο σε συνδυασμό με δυναμικές δοκιμασίες. Π.χ. στη δοκιμασία φόρτωσης με γλυκόζη, στην καμπύλη ζαχάρου, επί ακρομεγαλίας (μεγάλα άκρα, μύτη, αυτιά, χείλη), παρατηρείται αύξηση των τιμών της ορμόνης ή παραμονή στα ίδια επίπεδα με τη βασική τιμή.Αντίθετα, σε φυσιολογικά άτομα παρατηρείται πτώση της GH κάτω του 1 ng/mL κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας.




γοναδοτροπινες


Εκκρίνονται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και είναι ουσιαστικά
• η Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και • η Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH),
οι οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία των γεννητικών αδένων (ωριμάζουν το σπερματοζωάριο και το ωάριο, ευθύνονται για τον κύκλο της περιόδου, σύλληψη – κύηση). Στην εμμηνόπαυση και μετά οι τιμές αυτών των δύο ορμονών αυξάνονται πάρα πολύ.

Ιδανικες τιμές  γυναίκες: 1 – 9 mIU/mL ( 2 – 10 mIU/mL στη μέση του καταμήνιου κύκλου) άνδρες: κάτω από 6 mIU/mL Ιδανικες τιμές LH

γυναίκες: 1 -22 mIU/mL ( 20 – 70 mIU/mL στη μέση του καταμήνιου κύκλουάνδρες: 0 – 9 mIU/mL





δεϋδρο-επι-ανδροστερονη (DHEA)

Ο προσδιορισμός της στο αίμα και μάλιστα του θειικού παραγώγου της S-DHEA είναι ο καλύτερος δείκτης για τη διάγνωση εάν η γυναικεία υπερτρίχωση είναι επινεφριδιακής αιτιολογίας (μικράποσά αυτής της ορμόνης παράγονται στα επινεφρίδια και μάλιστα αυτή η ορμόνη είναι πρόδρομη της τεστοστερόνης). Εξ άλλου είναι…ΜΗΤΕΡΑ ορμόνη για άλλες..40 ορμόνες…Οι τιμές αναφοράς στους άνδρες είναι 1,9 – 4,9 μg/mL και στις γυναίκες 1,3 – 3,6 μg/mL.

θυρεοειδοτροπος ορμονη (TSH)






Εκκρίνεται κι αυτή από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (αύξηση των θυρεοειδικών κυττάρων, σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών,πρόσληψη ιωδίου, δέσμευση τυροσινών –απελευθέρωση θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα).
Ιδανικες τιμές  από 0,17 – 4 mIU/L.
Αποτελεί τον καλύτερο δείκτη για τη διάγνωση ευ-θυρεοειδισμού
Με τις νεότερες μεθόδους προσδιορισμού επιτυγχάνεται ικανοποιητική ακρίβεια, ώστε τιμές πολύ χαμηλές  (κάτω από 0,15) να είναι διαγνωστικές υπερθυρεοειδισμού. Για τις περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού τιμές άνω του 5 είναι διαγνωστικές.

Θυροξινη (τ4)


Η ολική θυροξίνη σε άτομα ηλικίας 10 – 60 ετών είναι 5 – 12 μg/dL, ενώ μετά τα 60 πέφτουμε στα 5 – 10. Υψηλότερες είναι οι τιμές στα βρέφη(9 – 1 και στα μικρά παιδιά (7 – 15).Ο προσδιορισμός αποτελεί την πρώτη ένδειξη για τη λειτουργία του θυρεοειδή.Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνεςκυκλοφορούν στο αίμα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους συνδεδεμένες με πρωτεΐνες (κυρίως με την TBG, thyroxine binding globulin) και δραστικές είναι οι ελεύθερες ορμόνες, οι οποίες και αποτελούν ένα πολύ κλάσμα(π.χ. για την Τ4 μόλις το 0,05 %), οι μεταβολές των πρωτεϊνών επηρεάζουν τις θυρεοειδικές ορμόνες.Μια τέτοια κατάσταση είναι η εγκυμοσύνη, κατά την οποία αυξάνει η TBG και η ολική Τ4, χωρίς όμως αύξηση της ελεύθερης Τ4.Επίσης, φαρμακευτικοί ή ιδιοσυστατικοί παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα της θυροξίνης.Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να προσδιορίζεται η ελεύθερη Τ4 ή να σχετίζεται ο προσδιορισμός της με την TBG.
Η τελευταία προσδιορίζεται άμεσα στο αίμα, καθώς και έμμεσα μέσω της πρόσληψης ραδιενεργού Τ3 ή Τ4 από το αίμα (Τ3 ή Τ4 uptake).
Ο συνδυασμός Τ3 uptake και ολικής Τ4 δίνει το δείκτη ελεύθερης θυροξίνης, που είναι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης για τη λειτουργία του θυρεοειδή.

τριιωδοθυρονινη (τ3)


Ιδανικες τιμές  είναι από 110 – 190 ng/dL.
Αν και κυκλοφορεί σε ποσότητες πολύ μικρότερες της θυροξίνης (Τ4), φαίνεται πως είναι η κύρια δραστική ορμόνη του θυρεοειδούς, καθώς η θυροξίνη παίζει το ρόλο της προορμόνης που μεταβολίζεται σε Τ3 στην περιφέρεια.Η αυξημένη Τ3 έχει ιδιαίτερη σημασία στη διάγνωση της Τ3 θυρεοτοξίκωσης,δηλαδή της κατάστασης στην οποία σημειώνεται αύξηση της Τ3 χωρίς αύξηση της Τ4.Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν το 5 % των υπερθυρεοειδικών.Σε πολλές καταστάσεις η μετατροπή της Τ4 σε Τ3 αναστέλλεται και ως εκ τούτου εμφανίζεται χαμηλή Τ3, χωρίς όμως να ελαττώνεται η Τ4.Γι’ αυτό χαμηλή μόνο Τ3 ΔΕΝ αποτελεί
ασφαλή ένδειξη υποθυρεοειδισμού. Επίσης, επειδή σε σοβαρές ασθένειες η μετατροπή της Τ4 σε Τ3 αναστέλλεται, είναι δυνατόν να υπάρχει υπερθυρεοειδισμός και η Τ3 να μην είναι αυξημένη. Γενικώς, η Τ3 επιβεβαιώνει τη διάγνωση σχετικά με μια πάθηση του θυρεοειδή, αλλά ποτέ δεν την κρίνει.





ινσουλινη- 
βασικη,μαγικη,πολυτιμη, ορμονη



Οι τιμές της φυσιολογικά κυμαίνονται από 2 – 25 μU/mL.
Αυξημένες τιμές μαζί με υπογλυκαιμία παρατηρούνται στο ινσουλίνωμα, έναν όγκο του παγκρέατος.Χαμηλές τιμές βρίσκονται στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, καθώς και μετά από αφαίρεση του παγκρέατος
(αφού εκεί παράγεται).Αυξημένες τιμές ινσουλίνης και σακχάρου σε άτομο που… δεν έφαγε κάτι σημαίνουν..αντίσταση στην ινσουλίνη και παρατηρούνται σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ουραιμία και υπερ-κορτιζολαιμία.



c-πεπτιδιο



Προέρχεται από διάσπαση της προϊνσουλίνης σε ένα μόριο C-πεπτιδίου και σε ένα μόριο ινσουλίνης. Αυξημένο βρίσκεται στο ινσουλίνωμα.Η τιμή του διαχωρίζει την προέλευση της ινσουλίνης στο αίμα.Αν η ινσουλίνη είναι Υψηλή και οφείλεται σε υπερβολική δόση της εξωγενώς, τότε το πεπτίδιο είναι χαμηλό.Αν παράγεται ενδογενώς ινσουλίνη, τότε το πεπτίδιο ακολουθεί τα ψηλά επίπεδα ινσουλίνης.
Ιδανικες τιμές  : 1 – 4 ng/mL.










κατεχολαμινες



Δεν τις μετράμε στο αίμα, γιατί έχουν μικρό χρόνο ζωής και αυξομειώνονται ταχύτατα.
Μετράμε όμως τους μεταβολίτες τους στα ούρα.
Μετά από διακοπή όλων των φαρμάκων της πίεσης για 2 μέρες μαζεύουμε τα ούρα ενός 24ώρου.Το βανιλινο-μανδελικό οξύ (VMA) / οι ολικές ελεύθερες κατεχολαμίνες ούρων 24ώρου είναι 0 – 100 μg.

κορτιζολη


Αποτελεί το σπουδαιότερο γλυκο-κορτικοειδές.
Οι τιμές στο αίμα παρουσιάζουν εξεσημασμένη ημερήσια διακύμανση:
το πρωί στις 8 π.μ. είναι 5 – 23 μg/dLενώ το βράδυ σχεδόν μηδενίζονται.Η ελεύθερη κορτιζόλη των ούρων είναι 10 -100 μg/24ωρο.Ένας απλός προσδιορισμός της κορτιζόλης σε τυχαίο δείγμα δεν βοηθά στη διάγνωση, εξαιτίας των μεγάλων ημερήσιων μεταβολών, αλλά και της επίδρασης του stress στην παραγωγή της.Αύξησή της μπορεί να σημαίνει πάθηση των επινεφριδίων ή/και της υπόφυσης.





κορτικοτροφινη (ACTH)

Ιδανικες τιμές  κάτω από 60 pg/mL στις 8 π.μ. και κάτω από 25 pg/mL στις 6 μ.μ. Σαν εξέταση συμπληρώνει την ακριβώς προηγούμενη.
προλακτινη (prl)
Τυπικές τιμές αναφοράς στις γυναίκες είναι κάτω από 20 ng/mL στις γυναίκες και κάτω από 12 στην εμμηνόπαυση, ενώ στους άνδρες κάτω από 16 ng/mL.

Παρουσιάζει μεταβαλλόμενες τιμές κατά τη διάρκεια της μέρας υπό μορφή σφυγμικών αυξήσεων και μεγαλύτερες τιμές το απόγευμα.

Μεγάλη αύξηση πάνω από 5 φορές  από τις ανώτερες φυσιολογικές τιμές αποτελεί ένδειξη ανησυχίας για όγκο στην
υπόφυση (αρκετά συχνός!). Μια μικρή αύξηση δεν οδηγεί σε διάγνωση, αλλά πρέπει η μέτρηση να επαναληφθεί 2-3 φορές σε πρωινό δείγμα.
Στις γυναίκες αυξημένες τιμές παρατηρούνται σε διαταραχές της γονιμότητας, όπως η ανωορρηξία (με ή χωρίς διαταραχή της εμμήνου ρύσεως), σε γαλακτόρροια και σε αμηνόρροια Στους άνδρες μπορεί να βρεθεί αυξημένη σε ανικανότητα και ολιγοσπερμία.






τεστοστερονη

Είναι το κυριότερο ανδρογόνο και παράγεται κυρίως από τους όρχεις,αλλά και.. από τις ωοθήκεςκαι τα επινεφρίδια.Πριν την εφηβεία

Ιδανικες τιμές  είναι 10 – 20 ng/dL και για τα δύο φύλα, ενώ μετά στους άνδρες είναι 250 – 750 και στιςγυναίκες 11 – 80


Χαμηλές τιμές στους άνδρες ανευρίσκονται σε υπολειτουργία των όρχεων με υπογονιμότητα και σε ανικανότητα.Αν οι τιμές της τεστοστερόνης είναι πάνω από 200 ng/dL στις γυναίκες, τότε ψάχνουμε για όγκο στην ωοθήκη.Τα οιστρογόνα δεν τα μετράμε συχνά στην καθ’ημέρα
κλινική πράξη, εκτός αν πρόκειται για διερεύνηση υπογονιμότητας σε γυναίκες ή αν θέλουμε να δώσουμε υποκατάσταση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση και καρδιακά επεισόδια αν δεν πάρουν υποκατάσταση.

Παραθορμονη (pth)


Είναι η ορμόνη που παράγει η υπόφυση και διεγείρει τους παραθυρεοειδείς αδένες. Ουσιαστικά εμπλέκεται στο μεταβολισμό του ασβεστίου και στην ισορροπία αυτού στον οργανισμό, μέσωκαλσιτονίνης, βιταμίνης D και Ca.Προσοχή γιατί..
Κάθε εργαστήριο έχει δικές του τιμές αναφοράς.


Σημείωση Συντάκτη: Αυτό το κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και επ ουδενί λόγω παρέχει Ιατρική Συμβουλή, Διάγνωση Ή Θεραπεία..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ..

  Η υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών αποτελεί ένα δυστυχημα. Ολοι μας κι οχι μονο  οι γιατροί ,γνωρίζουμε ότι το μεγαλυτερο μέρος των λοιμώξε...