Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΓΕΝΙΚΩΣΠρόκειται για μόρφωμα που αναπτύσσεται από τον εντερικό βλεννογόνο και προβάλλει στον αυλό του εντέρου.


Η ονομασία πολύποδας.. είναι μορφολογικός όρος. Αναλόγως της ιστολογικής εικόνας οι πολύποδες ταξινομούνται ως εξής: - Νεοπλαστικοί - Αδενώματα (σωληνώδη, λαχνωτά, σωληνο-λαχνωτά) - Καρκινώματα - Αμαρτώματα - Νεανικοί πολύποδες - Πολύποδες σ. Peutz-Jeghers - Φλεγμονώδεις - Υπερπλαστικοί - Λιπώματα, λειομυώματα, καρκινοειδή.Η συχνότητα ανεύρεσης τους στο γενικό πληθυσμό είναι  10-60% Και Αυξάνεται Με Την Ηλικία.Το 50% των πολυπόδων βρίσκονται στο σιγμοειδές ή στο ορθό.Οι φλεγμονώδεις και οι υπερπλαστικοί δεν μεταπίπτουν σε κακοήθεια.Επίσης οι αμαρτωματώδειςπολύποδες σπάνια μετατρέπονται σε κακοήθη νεοπλάσματα.Αντίθετα, οι αδενωματώδεις πολύποδες θεωρούνται προκαρκινική κατάσταση. Ο κίνδυνος κακοήθους εξαλλαγής ενός αδενωματώδους πολύποδα εξαρτάται από : 1. Το μέγεθος. Καρκίνος ανευρίσκεται στο 1% των αδενωμάτων μικρότερων του 1 εκατοστού, στο 10% των αδενωμάτων 1-2 εκατοστών και στο 40% των αδενωμάτων μεγαλυτέρων των 2 εκατοστών. 2. Τον ιστολογικό τύπο. Το 5% των σωληνωδών, το 22% των σωληνολαχνωτών και το 40% των λαχνωτών αδενωμάτων γίνονται κακοήθη. 3. Την ύπαρξη ή όχι μίσχου. Οι επίπεδοι πολύποδες είναι πιθανότερο να γίνουν κακοήθεις από τους μισχωτούς (που συνδέονται με μίσχο με το έντερο). 

- Πολλοί πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί. Οσο μεγαλύτερος είναι ο πολύποδας, τόσο πιο πιθανό να δημιουργήσει συμπτώματα. - Αιμορραγία από το ορθό είναι το συχνότερο σύμπτωμα. - Τεινεσμός (επιτακτικό αίσθημα προς αφόδευση), δυσκοιλιότητα ή αυξημένος αριθμός κενώσεων. - Εγκολεασμός (πρόπτωση ενός τμήματος του εντέρου μέσα στο άλλο). - Αποβολή βλέννης από το ορθό (μεγάλου μεγέθους λαχνωτοί πολύποδες).Οι πολύποδες ανακαλύπτονται με: - βαριούχο υποκλυσμό, που πλεον εχει εγκαταληφθει απ την διαγνωστικη πρακτικη  (όχι όμως οι μικρότεροι του 0,5 εκατοστού) - ΚΟΛΟNOΣΚΟΠΗΣΗ.Είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος και μπορεί την ίδια στιγμή με τη διάγνωση να γίνει η θεραπεία (πολυπ-εκτομή και βιοψία).

Οι πολύποδες πρέπει να αφαιρούνται για τα συμπτώματα που προκαλούν και για την πιθανότητα εξαλλαγής τους σε κακοήθεια. Οι μικροί πολύποδες, ή μισχωτοί αφαιρούνται ενδοσκοπικά με ηλεκτροκαυτηρίαση.Μεγαλύτεροι ή επίπεδοι πολύποδες αφαιρούνται χειρουργικά.Ενα χρόνο αρχικά και μετά κάθε τρία χρόνια από την αφαίρεση των πολυπόδων, πρέπει να ακουλουθεί κολονoσκόπηση για παρακολούθηση, (τυχόν υποτροπή ή δημιουργία νέων).Αυτα καθαρα ενημερωτικα.Κι οχι με το παραμικρο παμε για κολονοσκοπηση ετσι γιατι ειχαμε για μερικες μερες εντονο Τεινεσμό (επιτακτικό αίσθημα προς αφόδευση), δυσκοιλιότητα ή αυξημένο αριθμό κενώσεων.
Να μην τρελλαθουμε κιολας..Χαιρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ...ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ..ΦΟΝΙΚΟ ΟΠΛΟ Ο ΙΟΣ..

"Ο συγκεκριμένος ιός είναι σαν όπλο , μπαίνει στο σώμα σου για να σε σκοτώσει ",  Μεταξύ των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορ...