alt








Κατ αρχας, για να μην χανομαστε στην ανοησια μας.
Τα Αντιβιοτικά Δεν Είναι Καραμέλες Και Δεν Έχει Νόημα Να Τα Παίρνουμε Όταν Έχουμε Μπούκωμα, Συνάχι η Άλλα Κοινά Συμπτώματα Ιώσεων.
Και είναι  Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις όμως,αφού σε κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού,ο κύριος φόβος είναι μη τυχόν εμφανιστεί καμιά βαριά επιπλοκή όπως η πνευμονία.





alt






Σ Όλο Τον Κόσμο, ένας στους 15 προσβαλλεται από πνευμονια,με τα ποσοστά της να είναι υψηλότερα στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους.
Στο 60-80% των περιπτώσεων οφείλεται στον ¨πνευμονιόκοκκο¨, που είναι και το μικρόβιο που συχνότερα επιπλέκει τις ιώσεις κρυολόγημα και τη γρίπη.





alt




Ο πνευμονιόκοκκος είναι βακτηρίδιο εισβάλλει από το ρινοφάρυγγα και προκαλει σειρά νοσημάτων 
Προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, προκαλώντας οξεία μέση ωτίτιδα παραρρινοκολπίτιδα, 
το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πνευμονία και βρογχίτιδα.
Όταν μπαινει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλει μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και πνευμονία με εμπύημα.




Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ




Σε τέτοια περίπτωση, το 10% όσων την εκδηλώνουν, πεθαίνουν ακόμα κι αν πάρουν σωστά αντι-βιοτικά
κυρίως εξαιτίας μικροβιαιμίας μπαίνει το υπαίτιο μικρόβιο στο αίμα τους.Τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου διατρέχουν τα άτομα στα οποία δεν υπάρχει ή δεν λειτουργεί καλά ο σπλήνας, ένα σημαντικό όργανο του ανοσου.

Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας τροχαίου και ορισμένων αιμοσφαιρινο παθειών ,δρεπανοκυτταρική και μικρο-δρεπανοκυτταρική αναιμία, οι οποίες είναι συχνές στην Ελλάδα και προκαλούν λειτουργική ασπληνία, δηλαδή παρότι υπάρχει ο σπλήνας, είναι αδρανής.

Οι καρδιοπαθείς ,κυρίως όσοι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια,οι πάσχοντες από ΧΑΠ, χρόνια ηπατοπάθεια χρόνια νεφροπάθεια ή αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, οι ηλικιωμένοι και όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Συμπεριλαμβάνονται όσοι παίρνουν χρονίως κορτιζόνη  ή κάνουν θεραπεία για καρκίνο,ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες όπως τα λεμφώματα,κ.ά.
Αυτή την εποχή ,και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, που θα εμφανιστεί η γρίπη στην Ελλάδα, έχουμε μόνο ιώσεις που ενδέχεται να επιπλακούν με πνευμονία από βακτηριδια.
Επομένως η ειδοποιός διαφορα είναι ο υψηλός πυρετός, διότι οι ιώσεις δεν κάνουν 39αρια.
Ο πυρετός μπορεί να εμφανισθεί απότομα ή έπειτα από μέρες συμπτωμάτων.




alt


Ετσι Όταν καποιος παρουσιάζει ξαφνικά 39 πυρετο με ή χωρίς βήχα, πόνο σταπλευρά ,πλευριτικός πόνος,και δύσπνοια πάει στο γιατρό. 


Ειδικά οι ατυχεις με ΧΑΠ ή καρδιοπάθεια που ήδη έχουν δύσπνοια, ο απότομος πυρετός με επιδείνωση της δύσπνοιας είναι πολύ ύποπτος.
Σε μιαν ίωση ,συνάχι, ξερόβηχας, πονολαιμος και πονοι στα κόκαλα και τους μύς, κακουχία, δέκατα ,σα να λεμε θερμοκρασία μέχρι το πολύ 38 βαθμούς Κελσίου,και ξαφνικά 4-7 μέρες αργότερα, όταν νομίζει ότι είναι καλύτερα ή έστω σταθερά,κάνει απότομα υψηλό πυρετό, με ή χωρίς δύσπνοια, απαιτείται αμέσως έλεγχος.



alt





Η γρίπη μπορεί εξ αρχής να προκαλέσει πολύ υψηλό πυρετό,αλλά θα πρέπει να είναι η εποχή της Ειπαμε από τέλη Δεκεμβρίου έως αρχές Μαρτίου για την Ελλάδα, για να μας προσβάλλει.
Ομως, η γρίπη μπορεί από την αρχή να προκαλέσει πνευμονία,εξ αιτίας του ίδιου του ιού της ή στην πορεία της να ¨επιπλακεί¨ από πνευμονιόκοκκο.

Ειναι γενικός κανόνας ότι την εποχή της γρίπης, όποιος παρουσιάζει υψηλό πυρετό,πρέπει να πάει αμέσως στον γιατρό.το ίδιο κι αν εχει δύσπνοια, ανεξαρτήτως αν υπαρχει πυρετός ή πάσχει από χρόνιο πρόβλημα υγείας, ή αν χειροτερέψει απότομα ή υποχωρήσει ο πυρετός και επανεμφανιστεί σε λίγες μέρες.





alt






Δεν τιθεται επ ουδενι θεμα προληπτικής αντιβίωσης.
Που οχι μόνο δεν αποτρέπει την πνευμονία,αλλά αν εμφανιστεί, τα αντιβιοτικά που θα έχουν ληφθεί για πρόληψη δεν θα είναι πια δραστικά εναντίον της.

Κανονας ρουτινα η ενίσχυση του ανοσου.Όπως και η αποφυγή του καπνίσματος ,οι πνευμονίες είναι πιο συχνές στους καπνιστές, υγιεινή διατροφή και άσκηση, ασκηση, ασκηση, και 
Περπατημα, γρηγορο περπατημα, εντονο περπατημα




alt




Τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου, είναι θεμα του οικογενειακου γιατρου, ή αυτου που του εχετε εμπιστοσυνη.
Το Αντιγριπικό Εμβόλιο συνιστάται σε ηλικίες άνω των 60 ετών, στους χρονίως πάσχοντες ανεξαρτήτως ηλικίας συμπεριλαμβανομένων των παχύσαρκων ατόμων και των διαβητικών.
Τα εμβόλια για την πνευμονία είναι δύο,το 13δύναμο και το 23δύναμο.
Στους ενήλικες πρέπει να γίνεται μία δόση του 13δύναμου από τις ίδιες ομάδες υψηλού κινδύνου, συν τους συστηματικούς καπνιστές ανεξαρτήτως ηλικίας  και όλα τα άτομα άνω των 65 ετών.

Έξι έως 12 μήνες αργότερα πρέπει να γίνει η πρώτη δόση του 23δύναμου  εμβολίου και,αναλόγως με την ηλικία, επαναληπτικές δόσεις στα 5 και στα 10 χρόνια ,εκτός κι αν κάποιος είναι άνω των 65 ετών, οπότε θα κάνει και το 23δύναμο μία φορά.
Αν κάποιος κάνει πρώτα το 23 δύναμο, πρέπει να περιμένει ένα χρόνο για να κάνει το 13δύναμο. 
Ο καλος καιρος παει μας τελειωσε. Καπως όπως κι η ανοχη σε μια κυβερνηση ( θου Κυριε).
Το τι θα κανουμε με την πνευμονια, παει στην ευχη, ολοι εχουμε ένα γιατρο φίλο να τον ρωτησουμε 
Το τι θα κανει Ο Αλεξης κι ανεκδιηγητος υπουργος του για το σφαλιστικο,είναι επτασφραγιστο μυστικο του Λεβεντη..

Χαιρετε..






Υ.Γ. Μαθετε να κανετε ρινικες πλυσεις.Θα γλυτωσετε απο αδικα βασανα σας διαβεβαιω..