Χτες αναφερθηκα στη ¨Σερραπεπταση¨.
Σημερα με ρωτουν ¨γιατι¨ , και τί μας προσφερουν τα ενζυμα. Να πουμε δυο λογια γι αυτα.
Τα ένζυμα είναι πρωτεϊνικά μόρια , και δουλεια τους ο ελεγχος και η επιταχυνση αντιδράσεων του οργανισμού μας,δρώντας ως καταλύτες .
Δεν ¨καταναλώνονται¨ και στο τέλος της αντίδρασης παραμένουν στην αρχική τους μορφή. Κατι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα ένζυμο χρησιμοποιείται πολλές φορές ως καταλύτης.
Τα αμινοξεα αποτελουν την πρωτη υλη τους. Τα ένζυμα, εκτός από αμινοξέα, περιέχουν και άλλα συστατικά τους ¨συμπαράγοντες¨ και συμβάλλουν στη δραστικότητα τους.Είναι ευαίσθητα και καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό από τα γαστρικά υγρά
Είναι από τα σπουδαιότερα δραστικά μόρια του σώματος. Παίζουν σημαντικό ρόλο προπαντός στην άμυνα του οργανισμού, όπου ρυθμίζουν την ισορροπία μεταξύ ενεργοποίησης και αναστολής των ανοσολογικών αντιδράσεων με τις οποίες ο οργανισμός αντιδρά στα παθογόνα μικροβια, σε τραυματισμούς ή επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιρροές. Παίζουν ρόλο στις φυσιολογικές μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, στην πέψη, την αναπνοή κτλ.
Λεμε πως τα ενζυμα ειναι ¨καταλυτες¨.
Ωραια, και τί σημαινει αυτο. Ενα παραδειγμα για να καταλαβουμε τί κανει ενας καταλυτης.Ας παρουμε ενα κυβο ζαχαρη, και να κρατησουμε πανω ενα αναμμενο σπιρτο, υπαρχουν ακομα.
Η ζαχαρη δ ε ν θα καει.
Στη συνεχεια παιρνουμε λιγη σταχτη απ το τσιγαρο του φιλου, που δεν εννοει να το κοψει, και τη ριχνουμε πανω στο κυβο . Αναβουμε αλλο σπιρτο. Τωρα η ζαχαρη καιγεται.
Στη σταχτη, βρισκεται ο αναγκαιος για την καυση, δηλαδη τη βιοχημικη αντιδραση, καταλυτης. Εχουμε οργανικους και ανοργανους καταλυτες. Μας ενδιαφερουν οι οργανικοι, που ειναι τα ενζυμα.
Για να το πουμε πιο επαγγελματικα, προκειται για μεγαλομοριακα, συνθετα δομημενα, βιοκαταλυτικως ενεγα λευκωματα, πρωτεϊνες. Μονο μετα το 1959 μπορεσαμε να εξακριβωσουμε οτι ενα ενζυμο αποτελειται απο 20 διαφορετικα αμινοξεα.
Το πλεον φημισμενο φαρμακο του κοσμου ειναι η ασπιρινη. Αποτελειται απο ακετυλοσαλικυλικο οξυ.
Αυτο μπορει ν αγκιστρωθει σ ενα ενζυμο την Κυκλοξυγεναση, που εμπλεκεται στη διαδικασια πηξης του αιματος , αλλα και στην φλεγμονη, και εμποδιζει την πηξη του αιματος, με αποτελεσμα το αιμα να γινεται λεπτορευστο, να υποχωρει η φλεγμονη και κατα συνεπειαν ο πονος.
Παρομοια ειναι και η δραση των Βιοθεραπευτικων, που συνηθισαμε τα λεμε Αντιβιοτικα, πενικιλινη, στεροειδη, κορτιζονη. Ο λ α εμποδιζουν τη δραση των ενζυμων.
Αυτα τα λιγα σαν αρχη. Θα επανελθουμε.
Χαιρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου