Posted on 10/11/2019 by kosmaser
Κατα κανονα, Το πρήξιμο στα πόδια όταν είναι ανώδυνο, σταθερό και παρατεταμένο, χρειάζεται οπωσδήποτε διερεύνηση
Το οίδημα των κάτω άκρων αντανακλά ένα ευρύ φάσμα νοσολογικών καταστάσεων, με κοινό παρονομαστή, την αύξηση της τριχοειδικής πίεσης στα κάτω άκρα, που οφείλεται είτε σε αύξηση της φλεβικής πίεσης είτε σε παρακώλυση της λεμφικής παροχεύτεσης αδυναμίας απορρόφησης του αίματος από τα τριχοειδή αγγεία.
Υπάρχουν διαφορές στην παθοφυσιολογία, τη διαγνωστική προσέγγιση και τη θεραπεία του οιδήματος, ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο.
Το πιο συχνό αίτιο για το οίδημα των ποδιών οφείλεται στις διαταραχές της φλεβικής λειτουργίας ή σε λήψη φαρμακων , που ως παρενέργειά τους έχουν οίδημα των κάτω άκρων οπως είναι οι ανταγωνιστές ασβεστίου Διυδρο πυριδίνες νιφεπιδίνη Φενυλαλ-κυλαμίνες βεραπαμίλη Βενζο-θειαζεπίνες διλτιαζέμη ,που χορηγούνται στην υπερταση
Η διακοπή του φαρμάκου συνεπάγεται και την εξαφάνιση του οιδήματος.
Η εκδήλωση ενός ανώδυνου οιδήματος στα πόδια οφείλεται συνήθως σε κακή λειτουργία των φλεβών του ποδιού ή σε αυξημένη πίεση που ασκείται στις φλέβες από διαφορους λογους. Βασικό στοιχείο στην κλινική εκτίμηση του ετερόπλευρου οιδήματος αποτελεί η ύπαρξη ή όχι πόνου.
Το επώδυνο οίδημα καταδεικνύει την παρουσία εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή μυοσκελετικής βλάβης.
Πότε πρεπει να μας ανησυχήσει το οίδημα των κάτω άκρων:
Όταν οφείλεται σε κακή λειτουργία των φλεβών, το πρήξιμο υποχωρεί τη νύχτα, όταν τα πόδια τοποθετηθούν στο κρεβάτι σε υψηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο σώμα.
Αντίθετα, το πρήξιμο που οφείλεται σε άλλους λόγους δεν υποχωρεί με τους χειρισμούς αυτούς.
Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνεται διερεύνηση της ροής του αίματος με υπερηχογράφημα αρτηριών και φλεβών κάτω άκρων, καθώς θα πρέπει να διερευνάται κλινικά και εργαστηριακά η πιθανότητα κακής λειτουργίας της καρδιάς, των νεφρών ή του ήπατος.
Εάν δεν εντοπιστεί οποιαδήποτε αιτία ύστερα από τη διερεύνηση αυτή, τότε με απεικονιστικές μεθόδους αξονική ή μαγνητική τομογραφία θα πρέπει να αποκλεισθει η ύπαρξη κακοηθειας στην κοιλιά.
Έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε πέντε βασικά σημεία:
1. την κατανομή του οιδήματος ετερόπλευρο ή αμφοτερόπλευρο,
2. τη διάρκεια οξύ ή χρόνιο,
3. το βαθμό (βαρύτητα),
4. τη συνύπαρξη ή όχι πόνου και
5. τα πιθανά υφερποντα νοσήματα , οπως ειναι καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσος, διαβήτης, κακοήθεια, αρθρίτιδα, θρομβο εμβολική νόσος
Η καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξάρτητα από την αιτία που την προκαλεί, στα τελικά της στάδια δημιουργεί οίδημα στα πόδια.
Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι με τη χορήγηση διουρητικών και ειδικότερα φουρουσεμίδης, το πρήξιμο υποχωρεί θεαματικά.
Αντίθετα, το πρήξιμο που οφείλεται σε οποιαδήποτε άλλη αιτία δεν υποχωρεί ουσιαστικά με τη λήψη διουρητικών.
Λιγότερο συχνά είναι τα οιδήματα των ποδιών που οφείλονται στις διαταραχές της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος.
Οι νεφροί δημιουργούν οιδήματα, κυρίως όταν προσβληθούν από νεφρωσικό σύνδρομο, όπου χάνονται σημαντικές ποσότητες λευκώματος από τα ούρα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελάττωση του λευκώματος στο αίμα, μη συγκράτηση υγρών μέσα στα αγγεία και τελικά δημιουργία οιδήματος.
Τέλος, όταν υπάρχει ηπατική δυσλειτουργία οπως μια κίρρωση του ήπατος, τότε παρατηρείται μείωση των λευκωμάτων και εμφάνιση ασκίτη ελεύθερο υγρό μέσα στην κοιλιά.
Η ελάττωση του λευκώματος στο αίμα και η πίεση που ασκεί πάνω στις φλέβες ο ασκίτης συμβάλλουν στο να εμφανιστεί το πρήξιμο στα πόδια.
Και για να τελειωνουμε, οι καλτσες¨συμπιεσης¨ μας γλυτωνουν απο πολλα βασανα.
Χαιρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου