Posted on 5 Ιουλίου, 2014 by kosmaser
Οι περισσότερες γυναίκες αδιαφορούν για τα ούρα τους. Γενικώς αδιαφορούν, για το αν είναι αφυδατωμένες ή όχι,κι όταν τους το επισημαινεις, σε κοιτούν περιπαικτικά, και κάπως χαδιάρικα, σα να σου λένε να πάς να πνιγείς.
Ομως η Λίλυ, είναι η αιτία να πούμε δυο λογια για την σημαντική αυτη απεκκριτική λειτουργια μας.
Τα ούρα δεν είναι παρα ένα διάλυμα οργανικών , ανόργανων, και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού .
Σ έναν υγιή οργανισμό, το χρωμα των ουρων είναι σχεδό ασπρο, προς το ελαφρά κίτρινο αναλογα με το πόσο νερό πίνουμε Όμως.
Οι αλλαγές στο χρώμα των ούρων μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας.
Η σχετική ανάλυση δίνει πλήθος πληροφοριών που στον έμπειρο γιατρό λέει τα πάντα όπως ας πούμε η περίσσεια πρωτεΐνης και γλυκόζης που καταλήγουν στα ούρα, και που ηταν απ τα πρώτα συμπτώματα που οι γιατροι του 17ου αιώνα είχαν ανακαλύψει στα ούρα των διαβητικών που είχαν γλυκιά γεύση, και που τους βοηθούσε στη διάγνωση της νόσου.
Κυκλοφορεί μαλιστα κι ένα κλασσικό, αλλα αξιόπιστο ανεκδοτο-πραγματικότητα, που αναφέρεται σε έναν απ τους παλιούς, καλούς, αυστηρούς, σκωπτικούς ανελέητους δασκάλους της ιατρικής, ο οποίος ζήτησε απ τους τρέμοντας φοιτητάς του, να δοκιμάσουν αν τα ούρα ενός ασθενούς είχαν γλυκεια γεύση,που θα οριο θετούσε την γλυκεια νόσο Απ τους πέντε εξεταζομένους οι τέσσερες το έκαναν, η μια αρνηθηκε.
Κι ο καθηγητής τους έκοψε και τους πέντε.
Τους τέσσερεις γιατί δεν ειχαν παρατηρητικότητα και την Πέμπτη γιατι σιχαίνονταν.
Οι τέσσερεις ξεγελάσθηκαν γιατι ο καθηγητής ¨εμβάπτισε¨τον μέσο κι έβαλε στο στομα του τον παράμεσο.
Οσο για τη σιχασιάρα, κατι τέτοιο είναι απαράδεκτο στην σωστή ασκηση της ιατρικής.
Εξ άλλου ας μην ξεχνάμε πως τα υγιη ούρα είναι στείρα μικροβίων κι όπως θα δούμε μιαν άλλη φορά πολύτιμα από πολλές απόψεις Τωρα.
Η αλλαγή στο χρώμα, θα μπορούσε να είναι κάτι ακίνδυνο ή να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Φυσιολογικά το χρώμα των ούρων ποικίλλει από ανοιχτό έως βαθύ κίτρινο.
Αν είναι σκούρα, σημαίνει ότι δεν γνωρίζετε τον όρο αφυδάτωση,και καλά θα κάνετε να τον μαθετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε
Τα νεφρά δεν συγχωρούν
Πίνετε πολύ νερό, ενώ αντίθετα τα ανοιχτόχρωμα συνήθως δείχνουν ότι πίνετε πολλά υγρά ή ότι παίρνετε διουρητικό.
Το κόκκινο χρώμα των ούρων μπορεί να ποικίλει από ένα απαλό ροζ μέχρι ένα πολύ σκούρο κόκκινο. Συνήθως υποδηλώνει αιματουρία που μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του ουρο ποιητικού συστήματος, νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχο κύστη και ουρήθρα.
Πιθανόν να έχουμε
πέτρες στα νεφρά, σπειραματο νεφρίτιδα, κυστίτιδα, καρκίνο της κύστεως,προστατίτιδα, καλοήθη υπερπλασία και καρκίνο του προστάτη.
Εδώ παιζει κι η δρεπανοκυτταρική αναιμία κι ισως ορισμένα φάρμακα που μπορεί να ευθύνονται για την αιματουρία.
Το κόκκινο χρώμα πάντως ξεγελά δεν υποδηλώνει απαραίτητα την παρουσία αίματος η εξέταση μπορεί να το εξακριβώσει.π.χ. στη ραβδομυόλυση μπορεί να έχουμε κοκκινα ουρα απ την μυοσφαιρινη . Οι πορφυρίες μπορεί επίσης να κάνουν τα ούρα κόκκινα.
Τέλος ορισμένες τροφές, όπως τα παντζάρια, μπορεί να έχουν το ίδιο εντυπωσιακο αποτέλεσμα.
Το καφέ χρώμα των ούρων, συνήθως οφείλεται στην παρουσία χολερυθρίνης, η οποία μπορεί να εμφανιστεί από ηπατίτιδα, κι οτιδήποτε προκαλεί απόφραξη του χοληδόχου πόρου.
Η αιμολυτική αναιμία, που χαρακτηρίζεται από ηυξημένη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων παράγει επίσης ένα πλεόνασμα χολερυθρίνης,το οποίο εμφανίζεται στα ούρα.
Το καφέ χρώμα, μπορεί να οφείλεται στην παρουσία μελανίνης στα ούρα, όπως συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με το ξορκισμενο μελάνωμα
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού , μπορεί να κάνουν τα ούρα να έχουν ένα γαλακτώδες χρώμα, λόγω της πληθώρας των λευκών αιμοσφαιρίων.
Ίδιο χρώμα μπορεί να προκύψει. στο νεφρωσικό σύνδρομο.
Τέλος, οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος που ανιχνεύονται στα ούρα μπορεί να δώσουν μία τέτοια όψη και χροιά.
Κλεινοντας σας πληροφορώ πως η Λίλυ,την προηγουμένη ειχε φάει στη μητέρα της αρκετά βιολογικά παντζαρια με τα πολύτιμα φυλλα τους,απ όπου και το χρώμα που την ανησύχησε.
Χαιρετε.
Υ.Γ. Σας προλαβαίνω .
Ναι χρωματίζονται και τα κόπρανα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου