Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ..

 Λοιμώξεις - Γ Παθολογική Κλινική Ερρiκος Ντυνάν Hospital Center



Expresso | Covid-19. Governo da Madeira anuncia primeiro caso de ...



Χωρις αμφιβολια, χρειαζόμαστε εμβόλιο για τον κοροναϊό. 

Η χαλάρωση των μέτρων ενέχει  τον κίνδυνο, διασποράς της λοίμωξης. 

Οι ειδικοί λένε ότι το εμβόλιο αναμένεται σε 18 μήνες. Άλλοι εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να τεθεί σε κυκλοφορία μέχρι τις αρχές του 2021.

Όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται, δεν είναι απίθανο. Οι προσπάθειες που έγιναν παλαιότερα για την ανάπτυξη εμβολίου για , το SARS δεν πέτυχαν. Εμειναν στη μέση. Βέβαια, ο ιός δεν ήταν τόσο μεταδοτικός και ως εκ τούτου το επενδυτικό ενδιαφέρον ατόνησε από την πλευρά των βιομηχανιών και των βιοτεχνολογικών εταιρειών.

Ο κορονοιος  είναι εξαιρετικα μεταδοτικός και το οικονομικό κίνητρο τεράστιο.

Η φάση 1 αφορά  τη δοκιμή σε μικρό αριθμό υγιών  εθελοντών με σκοπο την ασφάλεια του εμβολιασμού.

Οι επόμενες φάσεις 2 και 3 αφορούν πάλι την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα κάθε εμβολίου.

Εδω να υποσημειωσουμε πως:


Pesquisadores chineses lançam segunda fase de testes de vacina ...




Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι πολύ πιο δύσκολη από εκείνη ενός φαρμάκου.

Ενα φαρμακο, αρκεί να αποδείξει ότι το ισοζύγιο οφέλους και παρενεργειών είναι θετικό.

Εξ αλλου ένα φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς, που κινδυνεύουν από μία νόσο, ενώ το εμβόλιο αφορα σε υγιείς, προκειμένου να τους προστατέψει από τη νόσο.

 

Είναι σαφές λοιπόν ότι η ασφάλεια είναι το πρώτο ζητούμενο σ ένα εμβόλιο, ενώ σε ένα φάρμακο είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τους όποιους κινδύνους μίας πειραματικής θεραπείας, αν αυτή σε ένα ποσοστό μπορεί να παρατείνει τη ζωή ασθενών π.χ. που πάσχουν από μία ανίατη και θανατηφόρα νόσο.

Ακριβώς επειδή είναι τόσο υψηλές οι απαιτήσεις για την ασφάλεια των εμβολίων, σήμερα, εκτιμάται ότι  παραδοσιακά απαιτούνται περίπου 10 χρόνια μελετών και δοκιμών για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, παγκοσμίως, μόνο 4 μεγάλες ασχολούνται με τα εμβόλια

Pfizer, Sanofi, MSD, GSK

Ναι είναι δυνατόν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λόγω της πανδημίας. Είναι όμως θεμιτό αυτό να γίνει σε βάρος της ασφάλειας;

Ο καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος επισημαίνει ότι εγείρονται πολλά ερωτήματα ασφαλείας, καθώς έχουν αρχίσει μελέτες ασφάλειας εμβολίων σε ανθρώπους, παραβλέποντας προηγούμενα στάδια σε ζώα. Ακόμη, ότι χρησιμοποιείται τεχνολογία που δεν έχει αναπτυχθεί, ούτε ελεγχθεί προηγουμένως.

Σπεύδει ο ίδιος να διευκρινίσει ότι : δεν είμαι κατά των εμβολίων, απεναντίας είμαι ανοσολόγος και γνωρίζω ότι πολλές νόσοι έγιναν υπερβολικά ήπιες ή διαδράμουν υποκλινικά λόγω των εμβολίων, αλλά η σύγχρονη επιστήμη έχει βιώσει και απογοητεύσεις από προσπάθειες fast track για παρασκευή εμβολίων, που είμαι στη διάθεση του οποιουδήποτε να υπενθυμίσω αν ρωτηθώ.


COVID-19: “PODEMOS TER MAIS DE 1 MILHÃO DE DOSES DE VACINA ...



Ακόμη και αν πράγματι βρεθεί το εμβόλιο, τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Το πρώτο ζήτημα είναι φυσικά να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, αρκετές εκατοντάδες εκατ. δόσεις. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Bill Gates προχωρεί σε δωρεά για την ανέγερση εργοστασίων για 7 διαφορετικά πειραματικά εμβόλια, προτού φανεί ποιο θα εγκριθεί, παίρνοντας το ρίσκο τα περισσότερα, αν όχι όλα να μην εγκριθούν.

Και φυσικά, έχουμε και το ζήτημα της πρόσβασης στο εμβόλιο και του κόστους. Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι μικρές χώρες όπως η Ελλάδα θα έχει εγκαίρως πρόσβαση; 


Ερευνα: Αντιφατική είναι η εικόνα των εμβολιασμών στην Ελλάδα ...



Ανακεφαλαιώνοντας, ναι χρειαζόμαστε εμβόλιο για τον SARS-COV-2. Απεγνωσμένα.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι επιστημονικοί σύμβουλοί της οφείλουν να προετοιμάζονται να χαράξουν πολιτική για την επιστροφή στην όποια “κανονικότητα”, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πιθανό να μην έχουμε εμβόλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και πέραν των 18 μηνών. Μεχρι τοτε αυτο που μπορουμε ειναι ν αφησουμε τις ανοησιες και τις παληκαριες, και να φοραμε μασκα και προσωπιδα, και να περιμενουμε ησυχοι στο σπιι μας. 


Χαιρετε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΛΙΤΙΔΑ..ΥΓΕΙΙΝΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΑ

  Μία  καθημερινή   συνήθεια υγιεινής  παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφανιση στο μέλλον άνοιας. Οι ειδικοι  επαναλαμβάνουν πως  καθημερινές ...