Σημερα εχει πλεον τεκμηριωθει, η ανεξάρτητη συσχέτιση της βαρηκοΐας με την ά ν ο ι α .
Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά η διαταραχή της ακοής αρχισε να υποψιαζει την ιατρικη οτι πιθανον να προηγαγε την άνοια, τωρα πλεον το γνωριζουμε.
Για κάθε απώλεια α κ ο ή ς κατά 10 ντεσιμπέλ, ακριβως αυτό που συμβαίνει οταν ρωτούμε
τ ί ε ί π ε ς ;
ο κίνδυνος άνοιας α υ ξ α ν ε τ α ι κατά 20%.
Δεν μπορείτε να καταλάβετε τί ακριβώς σημαίνει αυτό, εάν δεν δείτε το ακουόγραμμα κάποιου με σχετικό πρόβλημα.
Ο Κίνδυνος Άνοιας Διπλασιάζεται Σε Όσους Εχουν Ήπια Απώλεια Της Ακοής.
Τ ρ ι π λ α σ ι ά ζ ε τ α ι Όμως Σε Όσους Εχουν Μέτρια Απώλεια Της Ακοής Και Πενταπλασιάζεται Σε Όσους Εχουν Σοβαρή Απώλεια Της Ακοής.
Η συσχέτιση βαρηκοΐας και άνοιας παραμενει ισχυρή, ακόμα και όταν λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως Η Υπέρταση, Ο Διαβήτης Και Το Κάπνισμα.
Οι άνθρωποι είναι δυνατόν να αντιληφθούν πως υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, όταν η απώλεια της ακοής τους έχει υπερβεί τα 25 ντεσιμπέλ. Απλά δεν καταλαβαίνουν καλά τι λένε οι άλλοι. Αυτού του βαθμού η απώλεια της ακοής επηρεάζει την σαφήνεια των λέξεων
Άλλα ακούν, ά λ λ α καταλαβαίνουν, αλλιώς απαντούν, και ο εντεύθεν εκνευρισμος ,αυτού που μιλά και εκείνου που αντιλαμβάνεται λάθος, χειροτερεύει τα πράγματα.
Ετσι ανταλλάσσονται βαρειές κουβέντες, του τύπου:
Δε πας να κ α θ α ρ ί σ ε ι ς τ αυτιά σου.
Τί θα γίνει τώρα θα το λέω δέκα φορές για να με καταλάβεις .
Τί έχεις πάθει και αποσπάται η προσοχή σου .
Τί κ ά π ν ι σ ε ς πάλι και ξεφεύγει η προσοχή σου κλπ.
Όλα όμως αυτά στενοχωρούν τον βαρήκοο, που σταδιακά, προκειμένου να μην ρεζιλευεται, αποσύρεται απ την κοινωνική ζωή, γιατί επ ουδενί δέχεται το πρόβλημα του.Πάντα οι άλλοι δεν τον καταλαβαίνουν.
Καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια για να καταλάβει.
Ομως η άρνηση αποδοχής της καταστάσεως, χειροτερεύει και τον ψυχισμό του ανθρώπου.
Η Προσπάθεια Αυτή, Όμως, Γίνεται Εις Βάρος Των Άλλων Λειτουργιών Του Και Το Τίμημα, Με Το Πέρασμα Του Χρόνου,δυστυχώς Είναι Βαρύ και το σπουδαιότερο, δεν του δίνεται η πρέπουσα σημασία, όπως ας πούμε αν υπάρξει κάτι στην όραση, που μας τρομοκρατεί και μας κινητοποιεί άμεσα.
Ο εγκέφαλος μας βάζει προτεραιότητα την επιδιόρθωση της ακοής, και σταματά κυριολεκτικά να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο.
Παρακολουθείστε ένα βαρήκοο, να προσπαθεί να ακούσει. Θα δείτε οτι η προσπάθεια που καταβάλλει , του φέρνει ιδρώτα στο μέτωπο, σαν να κάνει μια κοπιαστική δουλειά Ένας άλλος μηχανισμός που αιτιολογεί τη συσχέτιση βαρηκοΐας-άνοιας είναι η κοινωνική απομόνωση.
Ο βαρήκοος, ας μη μας ξενίζει ο όρος γιατί θα τον αντιμετωπίζουμε όλο και πιό συχνα στο μέλλον,αργά αλλά σταθερά απομονώνεται εφευρίσκοντας άπειρες δικαιολογίες, είμαι κουρασμένος πονά η μέση μου έχω πονοκέφαλο δεν αισθάνομαι καλά,βαριέμαι ,δεν έχω ρούχα κλπ
Ετσι σιγά-σιγά, η μείωση των κοινωνικών επαφών και η απομόνωση που αυτή επιφέρει, αποτελούν έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες της μελλοντικής υγείας, σωματικής αλλά και ψυχικής, αυτων των ανθρώπων.
Τώρα θα σας πω κάτι που θα δικαιολογήσει μέσα σας το κόλλημα που έχω με την πανταχού παρούσα,φλεγμονή Λοιπόν φίλοι μου, η κοινωνική απομόνωση των βαρήκοοων, έχει σχετισθεί με αύξηση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί την γενεσιουργό αιτία για προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και η άνοια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου