Posted on 24 Νοεμβρίου, 2013 by kosmaser
Μαργαρίνες που μειώνουν τη χοληστερίνη και τώρα νέες που υπόσχονται να κάνουν τον ίδιο με την πίεση. Αύριο τι;
Μήπως μαργαρίνες για την αναιμία ή τον πονοκέφαλο; Πλάι σ’ αυτές, αποκτήσαμε προσφάτως και αλλαντικά,τα οποία προβάλλουν στις διαφημίσεις τους ότι είναι, κατά κάποιον ασαφή τρόπο, εγκεκριμένα όχι μόνο από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αλλά και από την Αμερικανική αντίστοιχη.
Οι εμπλουτισμένες μαργαρίνες μειώνουν τη χοληστερίνη στο πλαίσιο ¨ισορροπημένης δίαιτας¨ και ¨υγιεινού τρόπου ζωής¨. Ενδεχομένως όμως, σε μια τέτοια δίαιτα δεν έχουν θέση οι ίδιες οι μαργαρίνες
Επιπλέον, η όποια συνεισφορά τους στη μείωση της χοληστερόλης , αν υπάρχει στην πράξη, αποδίδεται στις φυτικές στερόλες στανόλες.
Για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζονται είτε 30 γρ μαργαρίνης 3-6 φέτες ψωμί αλειμμένες είτε 3 ποτήρια γάλα ή 3 γιαούρτια ημερησίως.
Αλλά 30 γρ μαργαρίνης , μπορούν κάλλιστα να προσθέσουν 5 κιλά στο βάρος μέσα σε ένα χρόνο, οπότε πάνε περίπατο τα όποια οφέλη από τη μείωση της χοληστερόλης.
Οι νέες αντι-υπερτασικές μαργαρίνες περιέχουν κάλιο (Κ) ¨το οποίο αποβάλλει την περιττή ποσότητα αλατιού (νατρίου) από το σώμα μας¨ και αποτελούν έτσι ¨ένα καλό πρώτο βήμα για τη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης¨λένε οι διαφημίσεις.
Τόσο απλά.
Μπαίνει το κάλιο, βγαίνει το νάτριο.
Βέβαια, τα πράγματα μπερδεύονται αν έχετε πίεση και χοληστερόλη ταυτοχρόνως.
Τι να κάνουμε όμως Υπομονή.Αύριο μπορεί να έχουμε μαργαρίνη εμπλουτισμένη με κάλιο, στανόλες, προβιοτικά, σίδηρο, ασβέστιο, ω3, ω6 και ,ποιος ξέρει τι άλλο ακόμα.
Κυκλοφορεί, άλλωστε,από καιρό γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο, παρά το γεγονός ότι η απορρόφηση του σιδήρου μειώνεται σημαντικά από την π α ρ ο υ σ ί α ασβεστίου το οποίο, ως γνωστόν, αφθονεί στο γάλα.
Προσφάτως είδαμε και αλλαντικά να εγκρίνονται από τις επιστημονικές ενώσεις των καρδιολόγων που έχουν βαλθεί να παρεμβαίνουν παντού για να προστατεύσουν την καρδιά μας από όλα, εκτός από τους ίδιους.
Κι ας συνιστούν για την καρδιά κίνδυνο μεγαλύτερο από το κάπνισμα.
Στα αλλαντικά αυτά, λοιπόν, έχει, κατά τον κατασκευαστή, αντικατασταθεί το ζωικό λίπος από ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να αποκτούν αυτομάτως πιστοποιητικό καρδιοπροστασίας, ανεξαρτήτως λοιπής σύνθεσης,αλατιού, χρωστικών, συντηρητικών.
Στους περισσότερους αρέσουν τα αλλαντικά, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να τα συμπεριλάβουμε στην υγιεινή διατροφή, η απόσταση είναι μεγάλη.
Εκτός από τους γιατρούς, στο παιχνίδι του μάρκετινγκ των τροφίμων, επιδίδονται με ιδιαίτερη ζέση ,και οι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι.
Έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, με αξιοθαύμαστη ταχύτητα, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο μέρος κάθε πάνελ πρωινάδικου που σέβεται τον εαυτό του. Δεν λείπουν βεβαίως και από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις όπου με το κύρος (;) της επιστήμης (;) προσπαθούν να προωθήσουν π.χ. μικρά μπουκαλάκια με χυμούς που διαθέτουν όλα τα καλά αφού η συσκευασία προφυλάσσει όπως η φλούδα στα φρούτα.
Τόσο καλά.
Η πρόβλεψη πως η διατροφή μας θα αποκτάει ολοένα και περισσότερη καρδιοπροστατευτική προοπτική, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.
Η πρόβλεψη ότι οι γιατροί ανακάλυψαν ένα ακόμα βάζο με μέλι για να βουτήξουν τα δάκτυλά τους, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλέστερη
Το τρίπτυχο Φαγητό-Άσκηση-Τσεκάπ, όλα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες ιατρικές ειδικότητες , αποτελεί ένα μοντέλο σχεδόν αυτιστικής ζωής.
Στόχος του:
η βασανιστική ενασχόληση με την Υγεία,έτσι ώστε να αποχωρεί κανείς από το μάταιο τούτο κόσμο ,πλήρης ημερών, και πληρέστερος δαπανών για υγεία όλο και περισσότερη υγεία
Υγεία μ έ χ ρ ι θανάτου.
Σκωπτική έως ακρατα ειρωνική η διάθεσή μου τότε, πριν τρία χρονια.
Δεν νομίζω να εχει αλλάξει μέχρι σήμερα.
Και επειδή πιστεύω πως η ευθεία είναι η συντομοτέρα πάσης τεθλασμένης, κι οταν αυτό δεν εφαρμόζεται στην υγεία, άραγε που θάταν φρόνιμο να εφαρμοσθεί;
Ρητορικό το ερώτημα, καλή μου φίλη , και πάψε να αναρωτιέσαι τί συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο.Τα αλλαντικά ή οι καρδιολόγοι.
το κάπνισμα είναι δυναμει βλακώδες και αυτοκαταστροφικό εγχείρημα γιατί και τα δύο είναι απ τη φύση τους βραδυφλεγείς βόμβες.
Τα αλλαντικά γιατί, μας έχουν πείσει πως μας κάνουν καλό, όλα τα αχρηστα τμήματα του ζώου, που αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια, κι η έξυπνη βιομηχανία, τα μετατρέπει σε βρώσιμα, γαργαλιστικά, γιατί όχι νόστιμα, πλήν ανευ της παραμικράς θρεπτικής αξίας
¨κατ επίφασιν τρόφιμα¨
Και μας λεει ο καυστικός, ισως ακραίος κατηρτισμένος, έμπειρος, και λίγο φιλόσοφος Ευτύχιος Βορίδης, πως
¨στον γιατρό σε πηγαίνουν, δεν πηγαίνεις μόνος σου¨ αλλιως πας και μπλεκεις.
Χαίρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου