Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ...ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ

 














Και να που ξαφνικα ολος ο κοσμος ασχολειται με την κολχικινη. Ειναι και πιασαρικο το ονομα της..Αντε να δουμε τί ακριβως κανει. 

Η κολχικίνη (colchicine) διακόπτει τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονο νατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων. Ακομα, μειώνει την ¨ φαγο κυττάρωση ¨των λευκο κυττάρων και τέλος, αναστέλλει τη συναρμολόγηση των ¨μικροσωληνίσκων¨ σε διάφορα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λευκοκυττάρων. Σωστα ολα, ομως τί ακριβως κανει με τον κορονοϊο;

Βλεπετε ποσο ομορφη ειναι τελικα η ορολογια ; Ανηκει στη φαρετρα των Φάρμακων κατά της ουρικής αρθρίτιδας και της υπερουριχαιμίας , των εν γενει αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων.






Ο μηχανισμός δράσης της κολχικίνης δεν είναι πλήρως κατανοητός. Παράγει πιθανώς μια άμεση απόκριση σε προσβολές ουρικής αρθρίτιδας, λόγω μείωσης στη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από κρυστάλλους ουρικού οξέος. Η επίδραση αυτή συμβαίνει λόγω διαφορετικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κινητικότητας των λευκοκυττάρων. Αναστέλλει τη φαγοκυττάρωση των μικρο κρυστάλλων ουρικού οξέος, μειώνοντας έτσι την παραγωγή του γαλακτικού οξέος και διατηρώντας ένα κανονικό τοπικό pΗ.

Χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει οξείες προσβολές ουρικής αρθρίτιδας Ενδείκνυται για τη θεραπεία της χρόνιας ουρικής αρθρίτιδας και του οικογενούς μεσογειακού πυρετού.Δεν έχει αναλγητική δράση και καμία επίδραση στις συγκεντρώσεις στο πλάσμα ή την κάθαρση του ουρικού οξέος.

Προσδένεται σε όλους τους ιστούς, κυρίως τον εντερικό βλεννογόνο, το ήπαρ, τους νεφρούς και τον σπλήνα, αλλά όχι στο μυοκάρδιο, στους σκελετικούς μύες ή στους πνεύμονες.Διαπερνά τον πλακούντα, με τα επίπεδα στο πλάσμα του εμβρύου να είναι περίπου 15% σε σχέση με τα επίπεδα που ανιχνεύονται στη μητέρα.

Δεν απομακρύνεται με αιμοκάθαρση.Ο χρόνος ημίσειας ζωής σε υγιείς εθελοντές κυμαίνεται από 26,6 έως 31,2 ώρες. Ο κίνδυνος μυοπάθειας και ραβδομυόλυσης αυξάνεται με συνδυασμό κολχικίνης με στατίνες, φιμπράτες, κυκλοσπορίνη ή διγοξίνη.

Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστολή του μυελού των οστών ακοκκιοκυτταραιμία, απλαστική αναιμία, θρομβοκυτταροπενία. Η αλλαγή στις μετρήσεις αίματος μπορεί να είναι βαθμιαία ή πολύ αιφνίδια. Οι περιοδικοί έλεγχοι του αίματος είναι απαραίτητοι. Δεν χορηγειται σε ανεπαρκεια ενζυμου.G6PD. 

Και σημερα μας λενε οτι μειωνει τη θνητοτητα στην Covid.19  κατα ενα μεγαλο ποσοστο. Αυτο κι αν ειναι παρηγορο. 

Οψομεθα.







Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΟΥΛΙΤΙΔΑ..ΥΓΕΙΙΝΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΑ

  Μία  καθημερινή   συνήθεια υγιεινής  παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφανιση στο μέλλον άνοιας. Οι ειδικοι  επαναλαμβάνουν πως  καθημερινές ...