Η αϋπνία ταλαιπωρει αυτη ειναι η αληθεια. Η επιδημία και ο εξ αυτης εγκλεισμος έχουν αυξήσει τα ποσοστα της.
Να πουμε δυο λογια για την αϋπνία που οφείλεται στο άγχος, κατι που φαίνεται να είναι ολο πιο συχνό πλέον.
Η αϋπνία, κατ αρχας, δεν απειλεί τη ζωή , απλα υποβαθμίζει την ποιότητα της , ενώ αποτελεί υποστρωμα άλλων νοσηρών καταστάσεων .
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του εγκεφάλου. Το άγχος είναι μία κοινη αντίδραση του οργανισμού ,σε όλους μας.Όταν, όμως, γίνεται έντονο, επιδρα, μεταξυ των αλλων, και στην ποιότητα του ύπνου.
Όταν η αϋπνία προέρχεται από άγχος, δεν είναι οργανική πάθηση. Ετσι συνηθως εχουμε :
Δυσκολία στη μετάβαση στον ύπνο.
Διακοπτόμενο ύπνο με συχνες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και
Δυσκολία έλευσης ύπνου ξανά
Η αϋπνία μπορεί να είναι παροδική . Όταν, όμως, ξεπερασει τον μήνα χρήζει αντιμετώπισης. Συνήθως, τη χρόνια αϋπνία συνοδεύουν: Ευερεθιστότητα Κούραση Δυσκολία στη συγκέντρωση Χαμηλή απόδοση στις καθημερινές δουλειές
Ακολουθουμε μερικές στρατηγικές στην καθημερινότητά μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία. :
Άνετο στρώμα και θερμοκρασία δωματίου έως 20ο C, αλλα και σχετικη υγρασια 45-50%.
Οχι βαρια γευματα πριν τον ύπνο. Κλεινουμε την τηλεόραση, το κινητό κλπ. και κανουμε την υπερβαση , διαβάζοντας ένα βιβλίο, κατι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ανακουφιστικό και να μας κοιμησει ευχαριστα.
Κανουμε συνήθεια να πηγαίνουμε για ύπνο, την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ακουμε για λιγη ωρα τον ηχο της βροχης. Ειναι ευχαριστος, ευκολος και διασκεδαστικος τροπος.
Αν παλι φτασουμε σε αδιεξοδο, υπαρχουν φαρμακα οπως η ζοπικλονη και η ζολπιδεμη, που βοηθανε, αρκει να μας τα συστησει ο φιλος γιατρος.
Καληνυχτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου