Το Levin ή ρινόγαστρικός σωλήνας εισάγεται από τη μύτη και προωθείται μέσω της μύτης και του οισοφάγου στο στομάχι. Προορίζεται κυρίως για παροχέτευση του περιεχομένου του στομάχου, διαγνωστικά ή θεραπευτικά, και ενδείκνυται σε οξείες παθολογικές ή χειρουργικές καταστάσεις και μετά από εγχειρήσεις, για λίγες μέρες μόνο ή σε κάποιους ασθενείς οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορεί να τοποθετηθεί γαστροστομία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σίτηση ή και για χορήγηση φαρμάκων.
Σε περίπτωση που τοποθετηθεί, οι οικείοι του ασθενούς είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα να το αντικαθιστούν.
Αν το Levin αφαιρεθεί από τον ασθενή σε στιγμή πανικού, η επανατοποθέτησή του γίνεται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό, μερικές φορές πολύ δύσκολα, καθώς απαιτεί από αυτόν ιδιαίτερες δεξιότητες.
Με την γαστροστομία , εξασφαλίζουμε σίτιση και ενυδάτωση σε 24ωρη βάση, ανεξάρτητα απ την ικανότητα κατάποσης , ή αρνηση ληψης φαγητου του ασθενους.
Ουσιαστικα είναι η τεχνητή επικοινωνία μεταξύ στομάχου και πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος. που γινεται με ένα εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα από σιλικόνη
Σκοπός της γαστροστομίας είναι να χορηγούνται υγρά, τροφή και φάρμακα κατευθείαν στο στομάχι, παρακάμπτοντας το στόμα και τον οισοφάγο, σε άτομα που δυσκολεύονται αδυνατούν, ή αρνουνται να λάβουν τροφή από το στόμα.
Προφανως η τοποθέτηση γαστροστομίας συνδέεται με καλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής, επιλεκτικά σε κάποιες ομάδες ασθενών. Δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη τοποθέτηση. Αν ο ασθενής σταδιακά βελτιώνει τις δυνατότητες κατάποσης του, μπορεί να αφαιρεθεί.
Οι περιπτώσεις τοποθέτησης γαστροστομίας είναι πολλές. Πιο συχνά συναντάται σε περιπτώσεις άνοιας, εγκεφαλικού , Parkinson και άλλων νευρολογικών παθήσεων. Χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του στοματοφάρυγγα που δεν μπορούν να καταπιούν ή και σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου που υποφέρουν από ναυτία ή εμετό κατά την κατάποση λόγω απόφραξης του γαστρεντερικού σωληνα.
Η πλέον διαδεδομένη και αποδεκτή μορφή γαστροστομίας είναι η ενδοσκοπική.
Η ενδοσκοπική γαστροστομία δεν είναι εγχείρηση και δεν απαιτεί γενική αναισθησία, ενώ είναι πιο ασφαλής και αναίμακτη μέθοδος. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον χειρουργείου για να πληρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
Όλη η διαδικασία διαρκεί από ένα τέταρτο έως είκοσι λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου