Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

 













Ενας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εφαρμόζεται εδώ κι ένα χρόνο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, "φρενάρει" την φλεγμωνώδη αντίδραση σε ασθενείς με μέτρια ή βαριά νόσηση από COVID-19 και μειώνει εντυπωσιακά τα ποσοστά διασωλήνωσης και θανάτου. Για εναν αλλον αλγοριθμο, ειχαμε μιλησει πριν αρκετο καιρο, αν θυμασθε, αυτον του κορονοϊου.

 

 

Ο αλγόριθμος «Λάρισα» που μειώνει διασωληνώσεις και θανάτους

 

 

Το "Larissa COVID-19 treatment algorithm" παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογίας, από τον καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής το Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, Γιώργο Νταλέκο . 

Η επιστημονική εργασία έγινε επίσημα δεκτή για πλήρη δημοσίευση στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περιοδικό της Παθολογίας "European Journal of Internal Medicine", που είναι και το επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εσωτερικής Ιατρικής

European Federation of Internal Medicine.

Η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας έχει εμπειρία άνω των 15 ετών στην εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις, μέσω ενός αλγόριθμου, που λαμβάνει υπόψη του πολλούς παράγοντες, όπως την ποσότητα φερριτίνης στο αίμα. 

Η προσαρμογή του ίδιου μοντέλου στο οξύ αναπνευστικό σύνδρομο από SARS-CoV-2 αποτέλεσε το αντικείμενο της εργασίας από το Μάρτιο του 2020, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.









Ο αλγόριθμος βασίζεται, μεταξύ άλλων σε ορισμένους δείκτες στο αίμα των ασθενών, και κυρίως της φερριτίνης. 

Ανάλογα με την τιμή της, ακολουθείται ο ένας ή ο άλλος δρόμος ανοσοπαρέμβασης, με συνδυαστικές θεραπείες και σε κατάλληλη δοσολογία, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσησης, την κλινική εικόνα, αλλά και το προφίλ του κάθε ασθενή

 (σωματικό βάρος, υποκείμενα νοσήματα).

Η μοντέρνα ιατρική στηρίζεται στην χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου, την κατάλληλη ώρα, στον κατάλληλο άνθρωπο με την κατάλληλη δοσολογία και στους κατάλληλους συνδυασμούς συμφωνα με τον κ. Νταλέκο. Ετσι αξιοποιώντας εμπειρία πολλών ετών στην κλινική ανοσολογία, επιχειρήσαμε με τους κατάλληλους συνδυασμούς φαρμάκων, εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή, να ¨κλεισουμε¨ αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί ο ιός στον οργανισμό του ασθενούς και καταστρέφει πολλά άλλα όργανα, εκτός από τους πνεύμονες.

 

Στα συμπεράσματα της εργασίας αναφέρεται ότι η έγκαιρη χορήγηση εξατομικευμένων συνδυασμών ανοσορρυθμιστικών παραγόντων μπορεί να σώσει τη ζωή σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19. Μια άμεση επέμβαση ,όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την αποφυγή ανάπτυξης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και τη βελτίωση της επιβίωσης.

Η χρήση της βέλτιστης παρέμβασης σε αυτούς τους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς με σοβαρή νόσο, με τη χορήγηση του σωστού φαρμάκου στον σωστό ασθενή την κατάλληλη στιγμή παραμένει η απάντηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων  σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της εργασίας.

Δεν μενει παρα να περιμενουμε.

Χαιρετε

 

Πηγη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΜΑΓΝΗΣΙΟ..ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ

  Εάν αυξήσουμε τη διατροφική πρόσληψη ενός πολύτιμου μετάλλου, που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, τα επίπεδα...