Τα μελλοντικά χρόνια θα είναι μάρτυρες των διαμορφωμένων ασθενειών προστατευμένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μέσα στη μεγάλη γκάμα ασθενειών εν δυνάμει, να υπάρξει μία συγκεκριμένη αντιμετώπιση μεταξύ των υγιών ανθρώπων και των αρρώστων.
Τα σύνορα μεταξυ normal και ab-normal είναι συχνά ελαστικά.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι όσο ο προσδιορισμός της αρρώστιας είναι αόριστος, τόσο θα απευθύνεται σε αρρώστους εν δυνάμει και το εμπόριο των φαρμάκων θα αυξάνεται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των υπερηλικων Αμερικανών θα υποφέρουν από υπερταση και 40 εκ. Αμερικανοί θα πρέπει να παρακολουθηθούν γιατί θα έχουν αυξημένη χοληστερίνη.
Μ αυτή τη λογική θα πρέπει να διατεθούν μεγάλα ποσά για την καταπολέμηση της αύξησης της χοληστερίνης , και να γίνει μία καμπάνια με φυσικούς τρόπους αντί της προώθησης των φαρμάκων.
Η πώληση των ασθενειών γίνεται με πολλούς τρόπους και τεχνικές marketing. Όμως η πιο διαδεδομένη είναι αυτή του φόβου, π.χ. για να πουλήσουν ορμόνες στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση πιέζουν στο φόβο της ενδεχόμενης καρδιακής προσβολής.
Στο άρθρο της “Monde Diplomatique” παρατίθενται οι πηγές πληροφόρησης:
Lα revue medicαle PLoS Medicine propose, dαns son numero d’αvril 2006,un importαnt dossier sur « Lα fαbricαtion des mαlαdies
2. En Frαnce, les revues Prαtiques grαnd public et Prescrire destinee αux medecins evαluent les medicαments et portent un regαrd critique sur lα definition des mαlαdies.
3. Jorg Blech, Les Inventeurs de mαlαdies. MαnfEuvres et mαnipulαtions del’industrie phαrmαceutique, Actes Sud, Arles, 2005.
4.Philippe Pignαrre, Comment lα depression est devenue une epidemie, Hαchette Litterαtures, coll. « Pluriel », Pαris, 2003.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου