Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

ΛΕΜΕ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟ ΚΟΚΑΛΟ

 




 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

Η ά θ λ η σ η   είναι το κλειδί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Οι σημερινές πρωτόγονες φυλές έχουν πιο γερά κόκαλα από τον σύγχρονο άνθρωπο, παρότι δεν τρωνε  γαλακτοκομικά  και δεν παίρνουν ασβέστιο από τη διατροφή τους.

Αντίθετα, ο σύγχρονος  άνθρωπος που καταναλώνει περισσότερο ασβέστιο,πάσχει από οστεοπόρωση επειδή κάνει καθιστική ζωή. 

Όταν συγκρίνονται κόκαλα   ¨καθιστικών¨  ανθρώπων και αθλητών υπάρχει μεγάλη διαφορά στη πυκνότητά τους και το συμπέρασμα είναι:

Ποιο είδος άσκησης ωφελεί; 

Ο,τι αυξάνει τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στα κόκαλα.

Η άσκηση με βάρη κάνει πολύ καλό στα κόκαλα, το ίδιο και το τρέξιμο ή το γοργό  βάδισμα σε διάδρομο.

Επίσης, από τις καλύτερες ασκήσεις είναι το ανέβασμα απ τις σκάλες

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

ό χ ι  τόσο το κ α τ έ β α σ μ α , γιατί επιβαρύνει τα γόνατα μας. Σημειώστε.

Να Αποφύγετε Τη Μεγάλη Κατανάλωση Αλατιού Γιατί Το

Ν ά τ ρ ι ο  Οδηγεί Το Ασβέστιο Έξω Από Το Σώμα.

Οι πρωτόγονες φυλές έχουν γερά κόκαλα όχι μόνο λόγω αυξημένης  φυσικής δραστηριότητας αλλά κι επειδή καταναλώνουν μόνον όσο νάτριο υπάρχει εκ φύσεως στη τροφή. 

Όμως τα τρόφιμα του σύγχρονου ανθρώπου είναι πλημμυρισμένα με αλάτι. 

Για Κάθε 2,5 Γρ. Νατρίου Που Εισέρχονται Στο Σώμα, Χάνονται   50 Mg Ασβεστίου.

Αν αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, σε 20 χρόνια μια γυναίκα θα έχει χάσει θεωρητικά  365 γρ. ασβεστίου  δηλαδή το μισό  σκελετό της.

Όσο για τους άνδρες, πριν μερικές δεκαετίες εθεωρείτο ότι η οστεοπόρωση σπάνια τους επηρέαζε. 

Ομως τα πράγματα έχουν σήμερα αλλάξει. 

Οι άνδρες κινδυνεύουν επίσης από οστεοπόρωση διότι δεν κάνουν πια τις βαριές δουλειές του παρελθόντος.

Φυσικά ο άνδρας έχει πλεονέκτημα απέναντι στη γυναίκα διότι στην ηλικία των 30 ετών ο μέσος ανδρικός σκελετός ζυγίζει 1 κιλό ενώ ο γυναικείος 750 γρ.

Έτσι ο άνδρας εμφανίζει οστεοπόρωση 10-12 χρόνια αργότερα από τη γυναίκα η οποία χάνει μεγάλο μέρος της οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση λόγω μειωμένης παραγωγής  οιστρογόνων.

Όλοι θα αναπτύξουμε οστεοπόρωση  καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό εξηγεί γιατί τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο πιθανό να υποστούν  κάταγμα  όταν πέσουν  Μια γυναίκα είναι σε κίνδυνο ή αν είχε πρόωρη εμμηνόπαυση , δηλαδή  πριν την ηλικία των 45 χρόνων ή αν έκανε χειρουργική αφαίρεση της μήτρας δηλαδή “υστερεκτομή” με σύγχρονη αφαίρεση της μιας ή και των δυο ωοθηκών. 

Η άσκηση διατηρεί τα κόκαλα ισχυρά. 

Έτσι, οποιοσδήποτε δεν ασκείται, ή έχει κάποια πάθηση ή ανικανότητα που κάνει την άσκηση δύσκολη, θα έχει την τάση να χάνει ασβέστιο από τα κόκαλά του και έτσι είναι πιο πιθανό να αναπτύξει οστεοπόρωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η δίαιτα που δεν περιλαμβάνει αρκετό ασβέστιο  υποβοηθεί την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης  Το κάπνισμα μειώνει το επίπεδο των οιστρογόνων στις γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση.

Το αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή π.χ. κρασί  μπύρα, ούζο ουίσκι, κ.ά. μειώνει την ικανότητα των ειδικών κυττάρων να παράγουν κόκαλο . 

Η λήψη κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση. Οσοι είχαν κάταγμα low impact είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν ξανά κάταγμα.

Επίσης, οι άνδρες και οι γυναίκες που παρουσιάζουν μείωση του ύψους των λόγω καταγμάτων  στους σπόνδυλούς των – οστά της σπονδυλικής στήλης – είναι σε κίνδυνο.

 

Στα κόκαλα ανθρώπων που πάσχουν (;) από δύο σπάνιες νόσους,

τη  σ κ λ η ρ ο σ τ έ ω σ η  και 

τη νόσο V a n  B u c h e n,

ανακάλυψαν οι επιστήμονες το “μυστικό” για τη θεραπεία  της οστεοπόρωσης. 

Η σκληροστέωση  περιγράφηκε σε 100 ολλανδικής καταγωγής άτομα (Μπόερς) που ζουν στη Νότια Αφρική, ενώ  Η νόσος Van Buchen παρατηρήθηκε σε 30 άτομα που ζουν σε ένα ψαροχώρι της Ολλανδίας.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις νόσους έχουν υψηλής ποιότητας οστική μάζα και δεν παθαίνουν κάταγμα ο ύ τ ε  μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Η ποιότητα των οστών αυτών των ατόμων  οφείλεται  σε μετάλλαξη στο γονίδιο sost, το οποίο παράγει την πρωτεΐνη σκληροστεΐνη, η οποία επεμβαίνει στο ρυθμό της οστικής αναδόμησης και ειδικά στην οστική ανάπλαση και δίνει στους οστεοβλάστες την εντολή να σταματή σουν τη δημιουργία οστού. 

Και τελικά τί κάνουμε;


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τρώμε ισορροπημένα πρωτεϊνη απο το ψάρι  συνήθως και ευκαιριακά απο το κόκκινο κρέας.

 

Προτιμούμε τα καλής ποιότητος λαχανικά και τα φρούτα εποχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μόνον εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Απο συμπληρώματα ιχθυέλαιο .

Πίνουμε πολύ καθαρό ,αποχλωριωμένο νερό, και τρέχουμε ελαφρά στο ηλεκτρικό μας διάδρομο, στο δρόμο,και κολυμπούμε όταν μπορούμε.

Απλα πραγματα, μα και τοσο δυσκολα.

Χαιρετε.





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΑΤΙ..ΠΟΛΥΤΙΜΟ ..ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

  Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.  Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμ...