Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ..

 









Ρωτα η Αναστασια, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ψυχιάτρου και ενός ψυχολόγου 


Κατ αρχας..Πολλά από τα συμπτώματα που βλέπουμε στην κατάθλιψη θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από τον υποθυρεοειδισμό, κάποιες μολυσματικές διεργασίες ή άλλες νευρολογικές διαταραχές. Απ αυτα ξεκιναμε, παντα με τη βοηθεια του γιατρου που εμπιστευομαστε..παντα.











Ο ψυχίατρος, που κατα κανονα ολοι φοβομαστε είναι γιατρός που μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Εχει σπουδασει για έξι χρόνια στην Ιατρική Σχολή και ειδικευθηκε στην ψυχιατρικη.


Ο ψυχολόγος, έχει σπουδάσει ψυχολογία στο πανεπιστήμιο. και εχει εκπαιδευτει να προσφέρει τεκμηριωμένη ψυχοθεραπεία. 

Ο ειδικός εστιάζει αποκλειστικά στον εντοπισμό και τη θεραπεία των διαταραχών ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας  θεραπεία μέσω ομιλίας και όχι φαρμάκων.

Συχνά, ο κόσμος συγκρίνει τους ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους μιλώντας για 

Πτυχίο Ιατρικής Φάρμακα έναντι 

Πτυχίο Ψυχολογίας Ψυχοθεραπεία. 






Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, Υπάρχουν πολλοί ψυχίατροι που ειδικεύονται κυρίως στην ψυχοθεραπεία και δεν συνταγογραφούν φαρμακα

Αλλά ενώ οι ψυχολόγοι επικεντρώνονται στη συμπεριφορά, οι ψυχίατροι επικεντρώνονται σε ολόκληρο το άτομο, λαμβάνοντας υπόψη τη βιολογία, τη νευροχημεία, το ψυχοκοινωνικό ιστορικό και άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ασθενής ή άλλες θεραπείες που μπορεί να ακολουθεί.

Σε ποιον από τους δύο, λοιπόν, πρέπει να πας; 

Αν ξέρεις ότι θέλεις ή χρειάζεσαι φάρμακα, πρέπει να πας σε ψυχίατρο . 

Αν σε ενδιαφέρει η ψυχοθεραπεία, μπορεί να προτιμήσεις έναν ψυχολόγο. 

Η φαρμακευτική αγωγή, από την άλλη πλευρά, απαιτεί μικρή προσπάθεια, όμως έχει περισσότερες παρενέργειες.  Επίσης, αν σταματήσεις τη φαρμακευτική αγωγή, τα προβλήματα επανέρχονται ενώ η ψυχοθεραπεία έχει σκοπό να διδάξει στους ανθρώπους δεξιότητες τις οποίες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν και μετά τη λήξη της θεραπείας.

Τωρα τα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η διπολική διαταραχή, η ψύχωση ή η σχιζοφρένεια , καταστασεις πολυ πιο συχνες απ οτι φανταζεται ο μεσος ανθρωπος, απαιτούν φάρμακα ως μέρος της θεραπείας







Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο καταστάσεις που συχνά δεν απαιτούν φάρμακα, για τις οποίες η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποβεί πιο επωφελής.

Οι περισσότερες ψυχικές ασθένειες θεωρούνται διαγνώσεις δια της μεθόδου του αποκλεισμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος που να μπορεί να καθορίσει αν τα συμπτώματα ενός ατόμου είναι 100% το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής. 

Ο εκπαιδευμενος  ψυχίατρος, αλλά και ένας  παθολόγος, μπορεί να είναι καταλληλότερος για κάποιον που προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ενός προβλήματος.

Προσεξτε τωρα ποσο μεγαλη σημασια εχει η ληψη ενος σωστου¨ιστορικου¨

Όταν ένας ασθενής έχει περίπλοκο ιατρικό ιστορικό, νευρολογικά προβλήματα ή είναι άρρωστος και ενδεχομένως χρειάζεται εντατική θεραπεία, ο ψυχίατρος θα είναι η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσει . 

Συμπερασματικα, 

ο ψυχίατρος είναι εκεινος που μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και έχει ευρεία εκπαίδευση στην ιατρική. 

Στην αμερικη, συνηθως ξεκινουν απ αυτον. 

Εμεις τωρα, απ οσα μας πει η φιλη μας, η κουνιαδα μας, και οπωσδηποτε ο¨διαδικτυακος, ιντερνετικος, συμβουλος¨ μας. 

Χαιρετε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΣΕΚ ΑΠ..ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΑΛΑΤΙ..ΠΟΛΥΤΙΜΟ ..ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

  Τις προηγούμενες χιλιετίες, το βασικό συντηρητικό των τροφίμων ήταν το αλάτι, γι’ αυτό και ήταν πολύτιμο.  Τόσο πολύτιμο που μέχρι και σήμ...