Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Γκέτεμποργκ, αποδεικνυει ομαλοποίηση βιοδεικτών τραυματισμού του ΚΝΣ, μετα απο νοσηση απ τον κορωνοιο, ανεξάρτητα από την προηγούμενη σοβαρότητα της νόσου ή τα επίμονα νευρολογικά συμπτώματα, κατι που δειχνει ότι νευρολογικές βλαβες μετά την COVID-19, ισως δεν οφείλονται σε ενεργό εγκεφαλικό τραυματισμό.
Η εμπλοκή του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα σημάδια εγκεφαλικής βλάβης ,έχουν περιγραφεί από την αρχή της πανδημίας του SARS-CoV-2.
Προηγούμενη μελέτη από την ίδια ομάδα έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι που έλαβαν θεραπεία οξυγόνου ή φροντίδα ΜΕΘ είχαν συχνά σημάδια εγκεφαλικής βλάβης, τους δε τελευταίους μήνες ήταν εμφανές ότι μετά την οξεία φάση του COVID-19, πολλοί ασθενείς ειχαν επίμονα νευρολογικα συμβαματα, που περιελαμβαναν λήθαργο, κόπωση και εξασθενημένη γνωστική λειτουργία.
Ολα αυτα τα ονομαζαν κατάσταση μετά τον COVID.
Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός πίσω από τον τρόπο με τον οποίο ο COVID-19 προκαλεί επίμονα νευρολογικά συμπτώματα Σε επακόλουθη μελέτη, οι ερευνητές διερευνησαν τους βιοδεικτες πλάσματος σε ασθενείς που αναρρωσαν από COVID-19, με και χωρίς επίμονα νευρολογικά συμπτώματα.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο EBioMedicine , στρατολόγησε 100 ασθενείς με COVID-19 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Οι συμμετεχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου:
ήπιος, μέτριος και σοβαρός COVID-19.
Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν σε διάστημα οξείας φάσης της νόσου, 3 και 6 μήνες μετά τη μόλυνση.
Στην οξεία φάση, οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία και τους χορηγηθηκε οξυγόνο ή μηχανικός αερισμός, παρουσίασαν αύξηση του NfL (πρωτεΐνη της ελαφριάς αλυσίδας νευροϊνών), ενός βιοδείκτη που αυξάνεται με τον νευρωνικό τραυματισμό και του GFAp (γλοιακής ινιδικής όξινης πρωτεΐνης),που δειχνει αστροκυτταρικό τραυματισμό ή υπερδραστηριότητα.
Κατά την παρακολούθηση, όλοι οι βιοδείκτες επέστρεψαν στις φυσιολογικές τιμές βάσης.
Επιπλέον, σε κλινική παρακολούθηση 3 και 6 μηνών, 50 ασθενείς από τους 100 ανέφεραν ένα ή περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα, οπως κόπωση, ομίχλη στον εγκέφαλο και γνωστική εξασθένηση, μνήμης ή έλλειψης συγκέντρωσης.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δίνουν έμφαση στη σημασία περαιτέρω έρευνας που πρέπει να επικυρώσει την κλίμακα των συνεχιζόμενων νευρολογικών συμπτωμάτων και της ανάρρωσης, αλλά και να διερευνήσει την πραγματική αιτία αυτής της κατάστασης.
Ο Magnus Gisslén, Καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ακαδημία Sahlgrenska και επικεφαλής ιατρός στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Νοσοκομείου Sahlgrenska, ηγείται της κλινικής έρευνας της Ακαδημίας για τον COVID-19.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι, κατά την άποψή του, μεγάλης σημασίας και ενθαρρυντικά για ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα μετά τον COVID-19.
«Οι νευρολογικές επιπλοκές είναι συχνές στον COVID-19 και μπορούν σε ορισμένους ασθενείς να συνεχιστούν αρκετούς μήνες μετά την οξεία φάση. Είναι καθησυχαστικό ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις δεικτών εγκεφαλικής βλάβης επανέρχονται στο φυσιολογικό 3-6 μήνες μετά την οξεία φάση του COVID-19, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει συνεχής εγκεφαλική βλάβη και ότι υπάρχει καλή πιθανότητα ανάκαμψης και σε ασθενείς με μεταγενέστερη οξεία νευρολογικά και γνωστικά συμπτώματα », λέει ο Gisslén.
Kanberg N, Simrén J, Edén A, et al. Τα νευροχημικά σημάδια αστροκυτταρικών και νευρωνικών τραυματισμών στην οξεία COVID-19 ομαλοποιούνται κατά τη μακροχρόνια παρακολούθηση. EBioMedicine . 2021 · 70. doi: 10.1016/j.ebiom.2021.103512
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου